The Underground Railroad: Η νέα σειρά του Amazon Prime είναι απ΄αυτές που πρέπει να δεις
Βρείτε μας στο

Ήταν μόλις πριν 5 χρόνια που ξεκίνησε να προβάλλεται η σειρά Underground της Μίσα Γκριν και του Τζο Ποκάσκι και μας μετέφερε στη βαθιά ρατσιστική Τζόρτζια, στον αμερικανικό νότο, σε μια φυτεία όπου οι μαύροι υφίσταντο βασανιστήρια και αδικία.

Η σειρά πήγε και δεύτερη σεζόν και ολοκληρώθηκε το 2018. Μέσα σε τρία χρόνια έχουμε φτάσει σε τέτοια φάση σε επίπεδο μυθοπλασίας στις ΗΠΑ, όπου όλα έχουν γίνει και ξαναγίνονται δεύτερη φορά.

Αυτή τη φορά όμως το The Underground αποκτά και ένα Railroad για να γίνει σενάριο βασισμένο στο βιβλίο του Κόλσον Γουάιτχεντ και με τον οσκαρικό Μπάρι Τζένκινς (Moonlight, If Beale Street Coud Talk) στη σκηνοθεσία και την παραγωγή – όπου μεταξύ άλλων είναι και ο Μπραντ Πιτ.

Στο trailer που κυκλοφόρησε η Amazon, όπου και θα κυκλοφορήσει η πρώτη σεζόν 10 συνολικά επεισοδίων στις 14 Μαΐου, μαθαίνουμε κάποια πράγματα για την υπόθεση και αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη με την οποία αποτυπώνεται το βασανιστήριο της μαύρης φυλής, σε μια εποχή που πάνω που πας να ανασάνεις από τη σφοδρότητα της βίας προς τους μαύρους, εμφανίζεται κάτι νέο να σου υπενθυμίσει ότι ποτέ δεν υπήρξε αληθινή ησυχία, παρά μόνο φίμωση.

Μεταφερόμαστε λοιπόν στον 19ο αιώνα, τότε που ξεκίνησε να φτιάχνεται η σιδηροδρομική γραμμή. Όμως στη σειρά του Τζένκινς στήνεται ένα εναλλακτικό σενάριο αλά Man In The High Castle και ο σιδηρόδρομος είναι έτοιμος και προσφέρει ένα καλύτερο μονοπάτι διαφυγής για την Κόρα Ράνταλ που είναι σκλάβα σε φυτεία στη Τζόρτζια.

Η Κόρα καταφέρνει να αποδράσει και γυρίζει σε όλο το νότο για να έρθει αντιμέτωπη με τις ιστορίες άλλων ανθρώπων της μαύρης φυλής, για να βρεθεί σε ένα μέρος όπου συναντά τα σημάδια της μητέρας της που εγκατέλειψε όταν ήταν μικρή. Κι όλα αυτά ενώ έχει έναν λευκό κυνηγό επικηρυγμένων να την κυνηγάει για να την επιστρέψει στη φυτεία και να πάρει τα εύρετρα.

Το The Underground Railroad είναι μια από εκείνες τις ιστορίες που ευτυχώς αυξάνονται σε σινεμά και τηλεόραση την τελευταία τριετία, αλλά αυτό δεν την κατατάσσει στα τετριμμένα, υπό την έννοια ότι, όπως βλέπουμε, ο πόνος των ανθρώπων, ο πόνος των μαύρων δεν είναι ποτέ τετριμμένος. Είναι πάντα εδώ και όταν τοποθετείται υπό το πρίσμα της αφηγηματικής ικανότητας του Μπάρι Τζένκινς, μπορεί να παράξει και τρομερό ενδιαφέρον, πέραν του κοινωνικού.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τζένκινς ομολόγησε ότι ενώ δεν έχει κλάψει ποτέ σε κανένα έργο του – και δεν είναι να πεις ότι έχει γράψει και σκηνοθετήσει το Μικρό Σπίτι Στο Λιβάδι – στα γυρίσματα της σειράς δεν περνούσε βδομάδα που να μη δάκρυζε. «Είναι ό,τι πιο ψυχοφθόρο έχω κάνει συναισθηματικά. Κάποια στιγμή ο σύμβουλος καθοδήγησης με έβγαλε από το γύρισμα και δε μου επέτρεψε να επιστρέψω».

Μπορεί κανείς μετά από αυτό να κλείσει τα μάτια και να αδιαφορήσει για το The Underground Railroad; Επ΄ουδενί!

Στη σειρά πρωταγωνιστούν αρκετά άγνωστα στο ευρύ κοινό πρόσωπα με εξαίρεση τον Τζόελ Έτζερτον, όπως η Θούσο Εμπέντου, ο Άαρον Πιέρ και ο Τσέις Ντίλον.