Αν μας έχεις καταλάβει έστω και λίγο, θα ξέρεις ότι δεν είμαστε και πολύ fan των animated σειρών, είτε μιλάμε για την αμερικάνικη εκδοχή είτε για anime. Μέχρι Rick And Morty και Bojack Horseman έχουμε δει.
Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σειρά που είναι τόσο καλή, ώστε να κάμπτει και τη δυσκολία μας στο να ενθουσιαστούμε με animation.
Το Invincible του Amazon Prime που κυκλοφόρησε στα τέλη του Μαρτίου, είναι μια από τις 2-3 καλύτερες σειρές σε αυτό το πρώτο μισό του 2021 και ίσως να είναι η καλύτερη animation σειρά των τελευταίων 2-3 ετών.
Κι αν δεν συμφωνείτε με αυτό, δε θα τα χαλάσουμε, μπορούμε να τα βρούμε στο ότι είναι μια σούπερ σειρά με θέμα το superheroing.
Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη όπου υπάρχουν οι Φύλακες του πλανήτη και τρέχουν οπουδήποτε υπάρχει έγκλημα για να το σταματήσουνε. Η όλη ομάδα είναι σαν τις αποκριάτικες στολές των ηρώων της DC που στην Ελλάδα δε μπορούν να τις ονομάσουν με τα κανονικά ονόματα, δηλαδή Batman και Superman, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Κι έτσι αντί για Batman έχουμε – όχι για πολύ – Darkwing κι αντί για Flash έχουμε τον Red Rush.
Πρόκειται για μια ομάδα 7 ανθρώπων με υπερφυσικές δυνάμεις, υπάρχει όμως ένας όγδοος, ο Omni-Man που έχει δύναμη μεγαλύτερη απ΄όλους μαζί. Ο Omni-Man είναι ο Σπανούλης της φάσης, με την έννοια ότι οι υπόλοιποι έχουν το ματς στην ισοπαλία και μπαίνει μέσα να το τελειώσει με 2 τρίποντα.
Μόνο που ο Omni-Man δεν είναι ο σούπερ καλός υπερήρωας. Δεν είναι καν ο ρεμπεσκές υπερήρωας ή ο κακός υπερήρωας που βλέπουμε στο The Boys με τον Homelander. Αποδεικνύεται πολύ γρήγορα ένας villain που δεν έχει πρόβλημα να σκοτώσει και που ξεπαστρεύει τους Φύλακες έναν προς έναν σε μια από τις καλύτερες σκηνές της πρώτης σεζόν, το οποίο ίσως πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε μήπως έχουμε καμία αιματολαγνεία. Προχωράμε.
Στο Invincible όμως ο Ανίκητος δεν είναι ο Omni-Man. Τουλάχιστον στο τέλος. Ο Omni-Man ήρθε από τον πλανήτη Βέντρουμ στη Γη για να γίνει ο Φύλακας της, έμεινε, ερωτεύτηκε, έκανε έναν γιο, ο οποίος κληρονόμησε τις δυνάμεις του και προσπαθεί να του μάθει πως να τις ελέγχει. Ο Μαρκ Γκρέισον, ο Ανίκητος, εκπαιδεύεται για να βοηθήσει τον μπαμπά, αλλά νομίζει πως η βοήθεια θα είναι για το καλό.
Σε κάποιες στιγμές των επεισοδίων το Invincible μοιάζει κάπως flat ή φαίνεται να αναλώνεται στην κλισέ ιστορία του γιου που προσπαθεί να ξεφύγει από τη σκιά του πατέρα, αλλά έρχεται το τέλος κάθε επεισοδίου για να δικαιολογήσει όσα προηγήθηκαν και να τους δώσει διαφορετική υπόσταση, να φέρει διαφορετική διάθεση στον θεατή.
Συνδυάζει ιδανικά το ψυχολογικό διακύβευμα του Μαρκ με τις σκηνές ωμής βίας του Omni-Man και εν τέλει θέτει ένα πολύ πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα. Ο Μαρκ δεν καλείται να γίνει αυτόνομος ήρωας και να ξεπεράσει τον πατέρα του στην καλοσύνη. Καλείται να τεθεί αντιμέτωπος με τον πατέρα του και να ενώσει τις υπερφυσικές δυνάμεις με στοιχεία που έχουν οι γήινοι και δεν διαθέτει ο Omni-Man.
Το Invincible είναι μια σειρά που αδυνατούμε να φανταστούμε τους λόγους που δεν μπήκε νωρίτερα στο ραντάρ μας και δεν συζητιέται καθόλου, αλλά γι΄αυτό είμαστε εδώ.
Αξίζει να αναφερθεί πως έχει και ένα καστ στις φωνές σχεδόν εξωπραγματικό για μια animation σειρά: Τζ. Κ. Σίμονς, Μαρκ Χάμιλ, Σάντρα Ο, Στίβεν Γιέουν, Ζάζι Μπιτζ, Γουόλτον Γκόγκινς, Ζάκαρι Κουίντο, Σεθ Ρόγκεν, Τζίλιαν Τζέικομπς είναι τα κεντρικά ονόματα, ενώ η σειρά είναι δημιουργία των Ρόμπερτ Κέρκμαν, Ράιαν Ότλι και Κόρι Γουόκερ.