Οι 3 ταινιάρες που κυκλοφορούν στις ελληνικές αίθουσες την Παρασκευή και πρέπει να δεις
Βρείτε μας στο

Επιτέλους σινεμά. Επιτέλους η ατμόσφαιρα μιας αίθουσας. Επιτέλους η αίσθηση της συμμετοχής σε μια κινηματογραφική εμπειρία. Μετά από περίπου 7 μήνες, οι αίθουσες θα υποδεχτούν κόσμο και από αυτή την Παρασκευή (21/5) έχουμε ένα δυνατό ξεκίνημα με 6 πρεμιέρες.

Οι τρεις απ΄αυτές είναι που σου προτείνουμε να βάλεις σε προτεραιότητα, με δύο οσκαρικές που πάλευαν ένα χρόνο να βγουν στις αίθουσες στην Ελλάδα και μια ελληνική που ήταν να κυκλοφορήσει πέρσι επίσης.

Nomadland

Είναι η καλύτερη ταινία της χρονιάς. Κέρδισε το Όσκαρ Ά Γυναικείου με την ΜακΝτόρμαντ, κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας με την Ζάο και στο τέλος οι δυο τους πήραν από κοινού το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Από πέρσι τον Σεπτέμβριο ακούμε γι΄αυτή την ταινία και περιμέναμε πώς και πώς να έρθει στην Ελλάδα, όμως η πανδημία και η καραντίνα μας έφεραν σε σημείο να την παρακολουθούμε να βραβεύεται, να διαβάζουμε ξένες κριτικές και να μην έχουμε ιδέα τι αποτυπώνεται. Γιατί είναι άλλο να στο περιγράφουν κι άλλο να το βλέπεις και να σχηματίζεις συναίσθημα.

Το Nomadland έχει βασιστεί στο βιβλίο της δημοσιογράφου Τζέσικα Μπρούντερ που το 2013 αποφάσισε να βγει στους δρόμους με ένα τροχόσπιτο και να ακολουθήσει τους νομάδες των αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια γενικά Αμερικάνων, λίγο πάνω από τα 60, που μέσα στην κρίση αναγκάστηκαν να αφήσουν σπίτι τους γιατί δεν τους προσλάμβανε κανείς σε αυτή την ηλικία και έφτασαν να δουλεύουν στις αποθήκες της Amazon για να παίρνουν λεφτά επαρκή για μια ζωή σε τροχόσπιτο, όχι όμως και για μια ζωή σε σπίτι.

Η ταινία τους Κλόε Ζάο αναδεικνύει αυτή την ομάδα, η ερμηνεία της ΜακΝτόρμαντ την ενισχύει ψυχικά και κάποιοι από τους πραγματικούς νομάδες που συμμετέχουν στην ταινία, κέρδισαν έστω και για λίγες ημέρες, μια δόξα, απέκτησε η φωνή τους δύναμη.

Στα 108 λεπτά που διαρκεί η ταινία, βλέπουμε ένα road film που είναι ο ορισμός του storytelling και επενδύεται με τις μελωδίες του υπέροχου Λουντοβίκο Εϊναούντι..

Soul

Με τον Πιτ Ντόκτερ, δημιουργό του Inside Out, να κινεί τα νήματα, αυτό το animation πήρε το Όσκαρ της κατηγορίας, αλλά και της καλύτερης μουσικής.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Το Soul είναι ένα μουσικό ταξίδι της Ψυχής, του άυλου που αποτελεί το 50% της ανθρώπινης φύσης. Ο Τζο Γκάρντνερ είναι ένας δάσκαλος μουσικής που ονειρεύεται να γίνει διάσημος τζαζ πιανίστας. Όταν του δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να λάμψει, ένα δυστύχημα τον στέλνει σε ένα μετέωρο μέρος ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

Εκεί, οι νέες ψυχές αποκτούν την προσωπικότητα που θα τις συνοδεύσει στη Γη. Ο Τζο θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στη ζωή και συνεργάζεται με την απρόθυμη, πρώιμη ψυχή 22 προσπαθώντας να την καθοδηγήσει και να την εμπνεύσει μέσα από τις δικές του εμπειρίες στη Γη. Η ψυχή 22 είναι ακριβώς αυτό που λέει ο αριθμός της: η 22η ψυχή που υπήρξε ποτέ. Σε αντίθεση όμως με όλες τις άλλες, δε βρήκε ποτέ τη θέση της στον κόσμο των ανθρώπων.

Η ψυχή για να γίνει άνθρωπος, το σώμα για να έχει ψυχή, πρέπει να υπάρχει ένας σκοπός. Ο Τζο γνωρίζει τον σκοπό του και θέλει να τελειώνει γρήγορα με την 22 για να επιστρέψει στη μεγάλη του ευκαιρία. Στην πορεία όμως θα καταλάβει πως κάποιες φορές πρέπει να κάνεις πίσω για να ζήσει κάποιος άλλος αυτό που έζησες εσύ. Τι είναι αυτό που μας καθορίζει, που μας κάνει αυτό που είμαστε; Είναι θέμα ψυχής ή στιγμής;

* Soul και Nomadland διανέμονται στην Ελλάδα από τη Feelgood

Το Πρόστιμο

12 χρόνια μετά την Κάθαρση, ο Φωκίων Μπόγρης επιστρέφει στις μεγάλου μήκους ταινίες με το Πρόστιμο, το οποίο θυμίζει κάτι από Τετάρτη 4:45, ανήκει δηλαδή στη χορεία των νεονουάρ φιλμ του ελληνικού σινεμά, έχει γνωστά μοτίβα της σχολής του κινηματογραφικού φοβισμού, του savage narrative και μας μεταφέρει στον κόσμο της νύχτας. Ο υπόκοσμος απειλεί τον Βαγγέλη που πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον γκρεμό και το ρέμα.

Ο Βαγγέλης βγάζει τα προς το ζην πουλώντας κάνναβη. Προσπαθεί να πιάσει μια μόνιμη δουλειά, όμως το στιγματισμένο ποινικό του μητρώο δεν το επιτρέπει. Όταν οι γείτονες απειλούν να τον καταδώσουν στην αστυνομία, ο Βαγγέλης αναγκάζεται να εγκαταλείψει το διαμέρισμά του και να καταφύγει στο σπίτι της αδελφής του. Εκεί θα γνωρίσει τον αρραβωνιαστικό της, Πέτρο, έναν μπράβο και συνεργάτη του υποκόσμου των νοτίων προαστίων. Ο Πέτρος προσφέρει διέξοδο στο οικονομικό του πρόβλημα, ωθώντας τον να συμμετάσχει στις «δουλειές» που οργανώνει για τον κόσμο της νύχτας. Όμως ο Βαγγέλης δεν θέλει να ανήκει στον κόσμο της νύχτας.

Το πρόστιμο κυκλοφορεί στις αίθουσες από τη Danaos Films.