Katla: Το Netflix φέρνει τη σειρά που μπορεί να γίνει η έκπληξη της χρονιάς
Βρείτε μας στο

Σε αυτή την τετραετία που το Netflix έχτισε την ευρωπαϊκή του παραγωγή περιεχομένου, ήταν πάντα μια σειρά αυτή που του άνοιγε την όρεξη για να επεκταθεί σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά.

Με το Casa de Papel το έκανε στην Ισπανία, με το Dark στη Γερμανία, με το Lupin το κάνει στη Γαλλία, με το Rain στη Σκανδιναβία. Αφού μάθαμε τόσες ευρωπαϊκές γλώσσες μέσω Netflix, είμαστε πια προετοιμασμένοι για νέες περιπέτειες.

Μια τέτοια προδιάθεση περιπέτειας τηλεοπτικής δίνει το Katla, του οποίου το trailer δεν είναι απ΄αυτά που τα βλέπεις και νιώθεις ότι πρόκειται για κάτι μεγαλειώδες. Είναι όμως ένα trailer που αποκαλύπτει την κεντρική ιδέα, τη σύλληψη του σεναρίου, το οποίο είναι και θα είναι πάντοτε η ύλη που μπορεί να απογειώσει ή να χαντακώσει μια σειρά ή μια ταινία.

Το Katla είναι μια ισλανδική σειρά κι ίσως είναι η σειρά που θα αλλάξει τη σχέση του ευρωπαϊκού κοινού με την ισλανδική μυθοπλασία. Αυτή η σχέση έχει περιοριστεί σε κατά καιρούς εξαιρετικές ταινίες που διακρίθηκαν μέσα από τις Κάννες ή τη Βενετία (Rams το 2014, A White White Day το 2019) και σε μια-δυο σειρές αστυνομικού μυστηρίου. Μέχρι εκεί.

Ο λόγος που το Katla μπορεί να χτίσει μια νέα, μεγαλύτερη και πιο στιβαρή γέφυρα σύνδεσης με την ισλανδική μυθοπλασία, ακούει στο όνομα Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ. Ο Ισλανδός είνα από τους γνωστότερους σκηνοθέτες, η όλη καριέρα του είναι βασισμένη στην αποτύπωση του λευκού σκοταδιού που έχει η ζωή στις παρυφές του Αρκτικού και με το Katla μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα με τρόπο εξίσου εκκωφαντικό με αυτόν που το έκανε το Dark και οι δημιουργοί του.

Το Netflix μπορεί να προωθούσε τη δανέζικη σειρά Equinox ως το νέο Dark, όμως στα δικά μας μάτια, βάσει και του trailer της σειράς που κυκλοφόρησε πριν λίγα 24ωρα, το Katla είναι πολύ πιο πρωτότυπο, πολύ πιο αυθεντικό για να έχει το δικαίωμα να φέρει τον τίτλο σύγκρισης με το Dark.

Katla είναι ένα ηφαίστειο. Έχει εκραγεί και έχει καλύψει με λάβα ένα μεγάλο μέρος του εδάφους γύρω του. Ο χρόνος της αφήγησης βρίσκεται ένα χρόνο μετά απ΄αυτό το γεγονός. Η λάβα έχει γίνει στάχτη, η στάχτη έχει γίνει μια άμμος σε χρώμα ασφάλτου, γεμάτη σε ορυκτά έλαια.

Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Γελούσε μπροστά στα μούτρα τους: Αυτός που το έκανε ανυπόφορο για την Μπάρτσα

Κάτω απ΄αυτό το παχύ στρώμα που έχει καλύψει το έδαφος, συμβαίνουν πράγματα απόκοσμα. Οι άνθρωποι και τα ζώα που καταπλάκωσε η λάβα μετά την έκρηξη, επιστρέψουν από την κόλαση. Κυριολεκτικά. Για ένα χρόνο αγνοούνταν και ξαφνικά η γη τους φτύνει ξανά πίσω στην επιφάνεια. Η λάβα έλιωσε τον πάγο και απελευθέρωσε προϊστορικά στοιχεία. Στοιχεία που πάνε κόντρα στο δίπολο ζωή-θάνατος!

Δεν είναι μια νεκρανάσταση. Δεν είναι μια επιστροφή στην ύπαρξη. Υπήρχαν κάτω από τη λάβα, έζησαν εκεί για έναν χρόνο και είδαν δραστηριότητες που ο ανθρώπινος νους δεν αντέχει. Αντίκρυσαν τον τρόμο και επέστρεψαν στην καθημερινότητα τους για να αφήσουν ένα ανοιχτό μονοπάτι ώστε ο τρόμος αυτός να αποκαλυφθεί και στους επιζώντες. Κάτι σαν τον πλατωνικό μύθο του Ηρός, αλλά σε πολύ πιο μυστικιστική ανάγνωση.

Το Katla αποτελείται από 8 επεισόδια ως προς την πρώτη σεζόν και θα κυκλοφορήσει στο Netflix στις 17 Ιουνίου, με την προοπτική να γίνει η σειρά-έκπληξη της χρονιάς!