Loki: Γιατί είναι η πιο σημαντική σειρά του 2021
Βρείτε μας στο

Οι άνθρωποι που γράφουν ένα σενάριο και χτυπάνε πόρτες για να περιγράψουν την ιδέα και το όραμα τους, κάνουν κάτι πολύ δύσκολο και έχουν τον σεβασμό μας. Σε μια εποχή σεναριακής πληθώρας, που το timing πρέπει να είναι ιδανικότατο, καταθέτουν ένα μέρος της ψυχής τους.

Αν αυτό ισχύει ως γενικός κανόνας μια φορά, ισχύει πολύ περισσότερο ειδικά για όσους αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν μια ιδέα σε μορφή ταινίας ή σειράς στο Marvel Cinematic Universe.

Κι αυτό γιατί μετά από δέκα χρόνια που χτίστηκε μια τρομερή σύνδεση του κοινού με τους ήρωες και σε συγκεκριμένες συνθήκες, καλούνται να φτιάξουν ένα σενάριο με πολλούς περιορισμούς που δε θα αναιρεί σε κανένα σημείο όσα έχουν προηγηθεί και θα δίνει πάτημα σε όσα θα έρθουν.

Όσοι γράφουν σενάρια για σειρές και ταινίες της Marvel έχουν περάσει ατελείωτες ώρες διαβάσματος των κόμικς και των όσων προηγήθηκαν, διαλέγουν ένα μονοπάτι και το κάνουν fact check κάμποσες φορές πριν το προχωρήσουν.

Ακόμα πιο ειδικά λοιπόν, η σειρά Loki που δημιούργησε ο Μάικλ Γουόλντρον αξίζει όλα τα εύσημα και τον σεβασμό όλων των marvel fanatics.

Πατώντας πάνω στη σκηνή της απόδρασης του Loki στο Endgame, η οποία δημιούργησε ένα παρακλάδι στο timeline του multiverse, η σειρά μας πάει στα παρασκήνια της ανθρώπινης ύπαρξης, πιθανότατα κάπου μέσα στο κβαντικό βασίλειο, εκεί όπου η Υπηρεσία Χρονικών Διακυμάνσεων επιδιορθώνει τις παρεκκλίνουσες πορείες των ανθρώπων.

Λέει δηλαδή το premise του σεναρίου ότι στις εσχατιές του χρόνου, στην αρχή ή στο τέλος, κανείς δε μπορεί να διακρίνει, υπάρχει μια εξουσία που επαναφέρει την γραμμική πορεία του χρόνου και σβήνει τα παρακλάδια, συν ότι έχει προκαθορίσει την πορεία όλων των ανθρώπων, όλων των όντων, σε όλες τους τις πιθανές εκδοχές στο multiverse, ώστε γνωρίζει τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει κι αυτό που δεν πρέπει.

Loki: Γιατί είναι η πιο σημαντική σειρά του 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Χαοτικό όσο δεν πάει όταν το διαβάζει κανείς. Αλλά το σενάριο πετυχαίνει την πρώτη νίκη, να βάλει σε μια τηλεοπτική-αφηγηματική τάξη αυτό το χάος και να του δώσει δύο άκρες για να πιαστεί ο τηλεθεατής.

Η δεύτερη μεγάλη νίκη είναι ότι η πιο σημαντική σειρά της Marvel, σύμφωνα με τον Κέβιν Φάιγκι, CEO της εταιρείας, καταφέρνει όντως να απλώσει το μονοπάτι στον τηλεθεατή για να κατανοήσει τι θα δούμε στις επόμενες ταινίες, αρχής γιγνομένης από το Eternals και πολύ περισσότερο από το Spider-Man No Way Home, μέχρι να έρθουν τα Ant-Man and The Wasp: Quantumania και Dr. Strange In the Multiverse of Madness.

Ήδη το Wandavision μας έδωσε μια εικόνα, αλλά το Loki, προς έκπληξη αρκετών, το κάνει με ακόμα πιο εναργή τρόπο.

Μέσα σε τρία επεισόδια η σειρά έχει συγκεντρώσει βαθμολογία 9 στο IMDB και 96% στο Rotten Tomatoes. Είναι μια βαθμολογία που μπορεί να αποδειχτεί πλαστή. Αυτό γιατί το 3ο επεισόδιο ήταν κάπως «αδύνατο» και η villain She-Loki δεν έδειχνε τόσο πειστική στο acting της, όμως τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αν στο επόμενο επεισόδιο αποδειχθεί σωστή η θεωρία που λέει ότι όλο το επεισόδιο 3 ήταν μια αποπλάνηση της Sylvie, της θηλυκής Loki από ένα άλλο timeline, προς τον Loki του Τομ Χίντλστον, ο οποίος δέχτηκε να βοηθήσει την YXA για να την πιάσουν και επιχείρησε να τη σταματήσει από το να διαλύσει εντελώς την υπηρεσία αυτή.

Μόνο με αυτά τα στοιχεία το Loki είναι μια από τις 2-3 καλύτερες σειρές της χρονιάς ως τώρα. Υπάρχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό που μπορεί να την απογειώσει.

Αυτό αφορά στην πιθανότητα όλο αυτό που βλέπουμε με την Υπηρεσία Χρονικών Διακυμάνσεων να μην είναι όπως παρουσιάζεται. Οι Χρονοκράτορες δηλαδή που την έστησαν να μην είναι μια αδέκαστη και αθώα εξουσία που θέλει να διατηρήσει τη λογική ροή των πραγμάτων.

Ήδη έχει αναπτυχθεί η βασισμένη στα κόμικς θεωρία πως οι Time Keepers έχουν σκοτωθεί από τον Kang the Emperor, έναν villain ίσως πιο επικίνδυνο από τον Thanos, που ταξιδεύει στο multiverse και κατακτά κόσμους. Ο Kang θα εμφανιστεί στο επόμενο Ant-Man ως χαρακτήρας, οπότε στο Loki μπορεί να δούμε ότι η Υπηρεσία έχει ουσιαστικά διαλυθεί κι είναι ένα τέχνασμα από μεριάς του που περιλαμβάνει το σβήσιμο της μνήμης των ντετέκτιβ της.

Αυτό υποστηρίζεται κι από τη σκηνή που ο Mobius στο γραφείο της Ravonna ξαφνιάζεται με τα δαχτυλίδια που έχει στο γραφείο της, τα οποία σύμφωνα με εκείνη της τα είχε δώσει ο ίδιος.

Έχει αναπτυχθεί ένα πλέγμα μέσα από το Loki που μπορεί να καταλήξει σε μια χαοτική απολυτότητα ως προς το multiverse ή μπορεί όντως να βάλει μια μικρή τάξη στην αταξία.

Μόνο και μόνο αυτές οι ζυμώσεις-συζητήσεις δίνουν μια υπόσταση επιτυχίας στο Loki.