Τι βλέπουμε απόψε: Η σειρά με το σοκαριστικό φινάλε που θα θες να τελειώσεις σε ένα βράδυ, απλά δεν χάνεται (Vid)
Βρείτε μας στο

Binge watching: δραστηριότητα άμεσα συνδεδεμένη με την παρακολούθηση σειρών, το binge watching αποτελεί μια εθιστική διαδικασία που στις εποχές της streaming πλατφόρμας μοιάζει αδύνατο να απαρνηθούμε.

Είναι δεδομένο πως με το που θα κάνεις binge watching σε μια σειρά και θα φτάσεις στο τελευταίο επεισόδιό της, αυτόματα θα ψάξεις να βρεις την αντικαταστάτριά της, δεν γίνεται αλλιώς. Και με δεδομένο πως κόσμος και κοσμάκης ψάχνει αυτό τον καιρό να βρει την αντικαταστάτρια σειρά του «Squid Game» ας τους πληροφορήσουμε: ο νέος εθισμός «μιλάει»… δανέζικα!

Οι λάτρεις του crime είδους, είτε μιλάμε για την κινηματογραφική είτε για την λογοτεχνική του εκδοχή, το γνωρίζουν πολύ καλά: η σκανδιναβική σχολή αποτελεί πραγματική εγγύηση. Με το που δεις βιβλίο ή κινηματογραφική μεταφορά ενός crime που να προέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες, μην χάνεις χρόνο.

Αυτό ακριβώς ισχύει και για το «The Chestnut Man», τη μίνι σειρά έξι επεισοδίων που φιγουράρει στο Netflix, μια σκοτεινή και ζοφερή ιστορία που περιλαμβάνει έναν serial killer, γυναικεία πτώματα, ένα μικρό κουκλάκι καστανάθρωπου δίπλα από αυτά που αφήνει ο δολοφόνος («The Chestnut Man» άλλωστε σημαίνει «Ο Καστανάνθρωπος») και φυσικά δυο ντετέκτιβ που βρίσκονται στο διάβα του.

Το φθινοπωρινό σκηνικό της Δανίας διαμορφώνει μια παράδοξα γοητευτική ατμόσφαιρα -οριακά θα μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι και ως άτυπη τουριστική διαφήμιση- ενώ πέρα από την έτσι κι αλλιώς δομική νοσηρότητα της ιστορίας, το σενάριο είναι τόσο σφιχτοδεμένο που η αφήγηση μοιάζει λες και αποτελεί την τέλεια οπτικοποίηση του μυθιστορήματος πάνω στο οποίο βασίζεται:

Από το πρώτο επεισόδιο και την βγαλμένη μέσα από τις καλύτερες παραδόσεις του horror εναρκτήρια σεκάνς μέχρι το σοκαριστικό φινάλε του 6ου και τελευταίου επεισοδίου, το «The Chestnut Man» δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα.

Στο επίκεντρο της πλοκής βρίσκονται δυο χαρακτήρες σχεδόν αρχετυπικών ντετέκτιβ: από τη μια η ταλαντούχα Μία, ανύπαντρη μητέρα και αστυνομικός του τμήματος ανθρωποκτονιών του δανέζικου σώματος και από την άλλη, ο Μαρκ, ένας αστυνομικός της Ιντερπόλ που έχει «δανειστεί» στην δανέζικη αστυνομία προκειμένου να την βοηθήσει για τη διαλεύκανση του μυστηρίου.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Το δίδυμο που συγκροτούν οι δυο τους αρχικά φτιάχνεται για για να ερευνήσει τη δολοφονία μιας γυναίκας, το σώμα της οποίας ανακαλύφθηκε σε μια παιδική χαρά. Ωστόσο γίνεται γρήγορα φανερό ότι η υπόθεση αυτή ενδέχεται να έχει σχέση με μια αντίστοιχη ενός χρόνου πριν και συγκεκριμένα με την άγρια δολοφονία της κόρης ενός υπουργού.

Αυτή η υπόθεση έχει λυθεί φαινομενικά, αλλά ξέρετε πώς πηγαίνουν αυτά τα πράγματα: flash back στην αφήγηση, καλά κρυμμένα μυστικά, δυο ντετεκτιβίστικα μυαλά που στροφάρουν με φοβερούς ρυθμούς, απλά δεν γίνεται να μην αγαπηθεί αυτή η σειρά.

Ο σεναριογράφος Σόρεν Σβέιστρουπ που βρίσκεται στο τιμόνι της σειράς δεν είναι ξένος στην τηλεόραση, καθώς έχει στο ενεργητικό του εξίσου καταπληκτικό «The Killing». Έχει βέβαια και το σενάριο του κινηματογραφικού «The Snowman» αλλά αυτό ας το ξεχάσουμε καλύτερα. Εδώ τόσο στη γραφή όσο και στη σκηνοθεσία γίνεται κατανοητό πως η ιστορία βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια.

Σε μέσα μόλις έξι επεισόδια, το «The Chestnut Man» καταφέρνει να μετουσιωθεί σε μια ακαταμάχητη πρόταση binge-watch. Απλά δεν χάνεται…