Δείτε την και θυμηθείτε την τη βραδιά της απονομής: Ένα μόνο Όσκαρ δεν είναι αρκετό γι' αυτή την ταινιάρα (Vid)
Βρείτε μας στο

Κάπου στα μισά του Licorice Pizza υπάρχει μια σκηνή όπου ο Μπράντλεϊ Κούπερ μπαίνει στη ζώνη του λυκόφωτος, βγαίνει εκτός εαυτού, ξεχειλώνει τα ρούχα του και φωνάζει ακατάπαυστα. Είναι μια σκηνή κάπως καθαρτική και αποτελεί τη μέγιστη κορυφή της ταινίας, του Πολ Τόμας Άντερσον, που μετά το Phantom Thread του 2017, την τελευταία ταινία του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, κάνει τώρα την επί της ουσίας πρώτη ταινία του Κούπερ Χόφμαν.

Ο μικρός είναι γιος του αδικοχαμένου Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, που για πολλούς ήταν από τους σπουδαιότερους που έζησε ποτέ το σινεμά στην Αμερική. Και φαίνεται πως υπάρχει μια συνέχεια γονιδίων, καθώς ο Κούπερ είναι απίστευτα καλός, ίσως γιατί είναι και τόσο ταιριαστός με τον ρόλο, μα και με τον Πολ Τόμας Άντερσον.

Οι κριτικοί δικαίως κάνουν λόγο για την καλύτερη ταινία του Πολ Τόμας (άλλοι, πιο συγκρατημένοι, μιλούν για ένα νέο Inherent Vice, την ταινιάρα του 2013 με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φοίνιξ).

Το Licorice Pizza είναι ένα coming of age story και την ίδια στιγμή μια ερωτική επιστολή του Πολ Τόμας Άντερσον προς το Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’70, προς την κοιλάδα του Σαν Φερνάντο και προς το Λος Άντζελες εν γένει.

Περιγράφει την τρυφερή ερωτική ιστορία του έφηβου Γκάρι Βαλεντάιν και της 20χρονης Αλάνα Κέιν. Ο Γκάρι είναι 16-17 ετών και δεν διαφαίνεται πως θα διαπρέψει ως μαθητής για να μπει σε κάποιο κολλέγιο. Αντιθέτως, φαίνεται πως την έχει πατήσει άσχημα με την Αλάνα και γι΄αυτό πιάνει δουλειά σε ένα κατάστημα με στρώματα, ελπίζοντας πως θα την εντυπωσιάσει που είναι ανεξάρτητος και πιο μεγάλος από την ηλικία του.

Η Αλάνα μπορεί να αργεί να πάρει μπρος, μπορεί να του ρίχνει φούσκο όταν του δείχνει το στήθος της κι εκείνος προτείνει να το πιάσει, αλλά στο τέλος θα μπει κι αυτή στον ερωτικό ιστό που υφαίνεται για τους δύο. Η γνωριμία τους γίνεται όταν εκείνη, ως βοηθός φωτογράφου, πάει στο σχολείο του για τις φωτογραφίες της επετηρίδας.

Όλα ξεκινούν από μια φιλία που γίνεται συνεργασία, πάνε μαζί σε οντισιόν και εμπλέκονται στην καμπάνια για τη δημαρχία του Τζόελ Γουάκς. Μέσα από την ιστορία των δύο, ο Πολ Τόμας Άντερσον μας περπατάει στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Καλιφόρνια, στην κρίση καυσίμων (sounds familiar ε;) και σε όσα τρυφερά εξαφάνισε το τέλος εκείνης της εποχής.

Στο Licorice Pizza όλα περιστρέφονται γύρω από την εφηβική αταξία δύο νέων ανθρώπων, που ο καθένας από τη μεριά του θέλει κάτι να ξεπεράσει, κάτι να πετάξει από τη ζωή του, και ο Πολ Τόμας προσθέτει σε κάθε σκηνή κι από ένα cameo ηθοποιών που αποτελούν τον περίγυρο των δύο νέων.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Τομ Γουέιτς, Μπράντλεϊ Κούπερ, Σον Πεν, Μάγια Ρούντολφ, Μπεν Στίλερ, Τζον Ράιλι και Μπένι Σάντφι πλαισιώνουν στο καστ τον Χόφμαν και την Αλάνα Χάιμ, ενώ ο Άντερσον εκτός από σκηνοθέτης, είναι ο σεναριογράφος και υπεύθυνος φωτογραφίας μαζί με τον Μάικλ Μπάουμαν.