Η «κατάρα» κρατάει ακόμα: Η πιο θρυλική υπερηρωική ταινία που «αναστήθηκε» ποτέ (Vids)
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Η «κατάρα» κρατάει ακόμα: Η πιο θρυλική υπερηρωική ταινία που «αναστήθηκε» ποτέ (Vids)

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση βίντεο από τα γυρίσματα ανοίγει την όρεξή μας αλλά μάλλον μάταια...

Είναι αμφίβολο πως μπορεί να καταλάβει ένα μέλος του σύγχρονου κινηματογραφικού κοινού το είδος της επίδρασης που είχαν σε ένα μέρος των κινηματογραφόφιλων οι υπερηρωικές ταινίες των 90s, την γοητεία που εξέπεμπαν, την κουλτούρα που διαμόρφωναν στο περιορισμένο κοινό τους. Στις εποχές της Marvel, που το υπερηρωικό είδος είναι μαζικό και η αναπαραγωγή του έχει εξελιχθεί σε ρουτίνα, είναι δύσκολο να εξηγηθεί πως υπήρξε μια εποχή που η γκόθικ αισθητική των ταινιών Μπάτμαν του Τιμ Μπάρτον ήταν ο απόλυτος οδηγός και τα «παιδιά» που γέννησε εκείνη η διλογία ήταν μαύρα, άραχνα, γεμάτα καλτ ψυχοσύνθεση.

Τα «Darkman» του Σαμ Ράιμι πριν αυτός καταπιαστεί με τον Spider-Man, το «The Shadow» με τον Άλεκ Μπόλντουιν και πάνω από όλα, το «Κοράκι» του Άλεξ Πρόγιας συγκροτούσαν μάλλον την άτυπη αγία τριάδα του εμβρυακά δομημένου εκείνη την εποχή υπερηρωικού είδους. Ειδικά το τελευταίο, το «Κοράκι» με τον Μπράντον Λι με το «Burn» των Cure να καθορίζει το σάουντρακ, ήταν ένα αληθινό Ευαγγέλιο. Κυρίως, λόγω του γεγονότος ότι ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας είχε σκοτωθεί εν μέσω των γυρισμάτων προσδίδοντας στην ταινία τον χαρακτηρισμό της «καταραμένης».

Το «Κοράκι» ήταν βασισμένο σε ένα graphic novel του 1989. Ακολουθούσε την οριακά horror ιστορία ενός μουσικού, που δολοφονείται μαζί με την κοπέλα του και ανασταίνεται ένα χρόνο μετά για να εκδικηθεί. Παρά το φανατικό κοινό που απέκτησε η ταινία του 1994, δίχως τον Μπράντον Λι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που σκοτώθηκε από εκπυρσοκρότηση όπλου στα γυρίσματα μόλις στα 28 του, ήταν αδύνατο να υπάρξει μια πειστική συνέχεια. Παρά τα τρία σίκουελ που απέκτησε, η δυναμική της αρχικής ταινίας δεν επανασυγκροτήθηκε ποτέ.

Φυσικά, οι προσπάθειες για την κινηματογραφική αναβίωση του «Κορακιού» δεν μπήκαν ποτέ εξ’ ολοκλήρου στα συρτάρια των παραγωγών του Χόλιγουντ και οι ιδέες για ένα reboot επανέρχονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όλες έπεσαν στο κενό αλλά υπήρξε μια εξ’ αυτών που έφτασε πιο κοντά από κάθε άλλη στο να γίνει πραγματικότητα. Το ημερολόγιο έγραφε 2014, το υπερηρωικό είδος είχε ήδη αρχίσει να αναδύεται ως η κότα με τα χρυσά αυγά για το Χόλιγουντ και με τον σκηνοθέτη του «Blade» (άλλη ταινιάρα της υποτιμημένης εποχής των υπερηρωικών φιλμ), Στίβεν Νόρινγκτον να αναλαμβάνει την αναβίωση του θρυλικού γκόθικ μύθου, τα γυρίσματα ξεκίνησαν.

Ο Τζέισον Μομόα που ήδη είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό λόγω της συμμετοχής του στο Game of Thrones (και στο μέλλον θα ταυτιζόταν με τον ρόλο του Aquaman) επιλέχθηκε ως άτυπος αντικαταστάτης του Μπράντον Λι για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και οι οπαδοί του «Κορακιού» κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα ενόψει της κυκλοφορίας της ταινίας. Φυσικά, αυτή δεν ήρθε ποτέ: το «Κοράκι» παρέμεινε μια… «καταραμένη» υπόθεση.

Η μικρή εταιρία παραγωγής που ανέλαβε το φιλόδοξο reboot κήρυξε πτώχευση πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα και τα δικαιώματα μεταφέρθηκαν στον κολοσσό της Sony. Οι καλλιτεχνικές διαφωνίες ανάμεσα στους δημιουργούς και την Sony προέκυψαν αυτονόητα: η «μαρβελοποίηση» του είδους είχε ήδη ξεκινήσει και ήταν κόντρα στο αρχικό γκόθικ όραμα, το πιστό στην φιλοσοφία της ταινίας του Άλεξ Πρόγιας το 1994. Το project μπήκε στον πάγο πολλές φορές και τελικά, το 2018 ακυρώθηκε οριστικά αφήνοντας τους πιστούς της ταινίας με την όρεξη…

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα υλικό από τα αρχικά γυρίσματα που προκάλεσε ανατριχίλες. Δείχνει τον Τζέισον Μομόα ντυμένο ως «Κοράκι» και η ομοιότητά του με τον Μπράντον Λι είναι αληθινά συγκλονιστική.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Σταυρώνουμε τα δάχτυλά μπας και γίνει κάνα θαύμα και έστω και τέσσερα χρόνια μετά την διακοπή των γυρισμάτων υπάρξει ξανά μια προσπάθεια να αναβιώσει το «Κοράκι». Το ευχόμαστε αλλά δεν το πολυπιστεύουμε. Και δυστυχώς, βλέποντας το ακυκλοφόρητο υλικό, είναι κρίμα, πραγματικά πολύ κρίμα.

Άλλωστε, φαίνεται πως η «κατάρα» κρατάει ακόμα…