Time
Βρείτε μας στο

Ακούγοντας τον τίτλο Time στη σειρά του BBC, το μυαλό πάει σε κάποια σειρά επιστημονικής φαντασίας που έχει να κάνει με τον χρόνο ή σε κάποια σειρά δράσης όπου ο χρόνος κυλάει εις βάρος των πρωταγωνιστών.

Δεν πάει εύκολα στη χρήση της λέξης που αφορά τους καταδικασμένους σε ποινή φυλάκισης. If you can’t do the time, don’t do the crime. Αυτό λέει η αμερικανιά και η μίνι σειρά του BBC με τα 3 επεισόδια, μας πηγαίνει στις φυλακές του Κρέγκμορ, όπου κάνει το δικό του Time ο Μαρκ Κόμπντεν.

Ο Σον Μπιν υποδύεται έναν δάσκαλο που έχει εξάρτηση μάλλον από το αλκοόλ και μια νύχτα οδηγάει μεθυσμένος, με αποτέλεσμα να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Η ποινή του είναι 4 χρόνια φυλάκιση. Ο Κόμπντεν είναι ένας φιλήσυχος ανθρωπάκος που έχει αποδεχτεί την ποινή, έχει μετανιώσει, λυπάται που διέλυσε τη ζωή του, βλέπει στον ύπνο του κάθε βράδυ τον άνθρωπο που σκότωσε και θέλει να περάσει απαρατήρητος μέχρι να τελειώσει η θητεία του.

Όμως η φυλακή σε κάνει, θες δε θες, αργά ή γρήγορα, ορατό. Γιατί ακόμα κι αν εσύ δεν προκαλέσεις, κάποιος θα ενοχληθεί από τη στάση σου, θα σε βάλει στο στόχαστρο και είτε θα σου κλέβει το φαγητό ή το τηλεφώνημα που δικαιούσαι είτε θα σου επιτεθεί.

Ο Κόμπντεν δεν θέλει να τα βάλει με τους πιο έμπειρους στη φυλακή γι΄αυτό αποδέχεται τα πάντα στωικά. Δεν τολμάει καν να φωνάξει όταν του κόβουν την τηλεφωνική συνομιλία με τον γιο του που έχει να τον ακούσει μέρες. Δέχεται μια μπουνιά και πάει να κλειστεί στο κελί του. Εκεί όπου έχει βιώσει από το πρώτο βράδυ ένα μεγάλο σοκ. Βλέπει να πετάνε σε έναν καμμένη ζάχαρη με καυτό νερό και ενώ το μέσα του ουρλιάζει, το έξω του καταπίνει τα πάντα.

Πρωταγωνιστής στο Time δεν είναι όμως μόνο ο Κόμπντεν. Είναι και ο αρχιφύλακας Έρικ ΜακΝάλι (Στίβεν Γκράχαμ) που τον αποκαλούν όλοι οι κρατούμενοι «αφεντικό». Όσο αφεντικό κι αν είναι, έχει τις αδυναμίες του και καθώς ένα κομμάτι της ζωής του γίνεται ευάλωτο και γνωστό σε έναν κρατούμενο, αρχίζει το παιχνίδι του ποντικού με τη γάτα.

Ο γιος του είναι κρατούμενος σε άλλη φυλακή και ο κρατούμενος του Κρέγκμορ εξηγεί στον ΜακΝάλι πως ο γιος του μπορεί να είναι ασφαλής, αλλά μπορεί και να…μην είναι τόσο ασφαλής. Εξαρτάται από τον ίδιο.

Οι νόμοι της φυλακής αποτυπώνονται μέσα από τις δύο διαφορετικές οπτικές, γιατί αν είναι ένας άλλος κόσμος για τον κρατούμενο, το ίδιο ισχύει και για τον αστυνομικό. Ο Σον Μπιν αποδίδει τον ρόλο του με τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για έναν τέτοιο χαρακτήρα, δηλαδή με ένα μείγμα φόβου, τύψεων, μετάνοιας, αποδοχής, εγκαρτέρησης. Ο Γκράχαμ από την άλλη είναι ένας ευάλωτος αστυνομικός και παλεύει να κρατήσει σκληρό πετσί μπροστά στους φυλακισμένους.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Μέσα σε μόλις 3 επεισόδια το Time παραδίδει μια ιστορία απόλυτα δομημένη, χωρίς αφηγηματικά κενά, κάνοντας ξεκάθαρο τον στόχο του στον θεατή. Γι΄αυτό έχει ένα 100% στο Rotten Tomatoes και θεωρείται μια από τις top-5 σειρές για το 2021, χρονιά στην οποία πρέπει να έφτασαν στον μέσο δυτικό κοντά στις 70-80 σειρές αυτή τη χρονιά.