Κανείς δεν θα το φανταζόταν: Η αυτοσχεδιαστική ατάκα του Χατζηχρήστου στον «Μπακαλόγατο» που πήγε να τινάξει την ταινία στον αέρα

Ένα ευτράπελο που καταδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον βαθύ συντηρητισμό της εποχής

Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για την κορυφαία κωμωδία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ο λόγος είναι φυσικά προφανής. Η απαράμιλλη ερμηνεία του Κώστα Χατζηχρήστου έδωσε θρυλική υπόσταση στον «μπακαλόγατο» και ταύτισε απόλυτα το «Της Κακομοίρας» με τον πρωταγωνιστή της. Η ταινία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο των αδερφών Γιαννακόπουλου και ο ίδιος ο Χατζηχρήστος απευθύνθηκε στο συγγραφικό δίδυμο, ζητώντας τους να γράψουν ένα έργο για να το μεταφέρει στον κινηματογράφο.

Όταν τα δύο αδέρφια ενημέρωσαν τον πρωταγωνιστή ότι είχαν κάτι στα σκαριά, το σενάριο ήταν ακόμα σε αρχικό στάδιο, περιλαμβάνοντας μόνο 7-8 σελίδες. Ο Χατζηχρήστος όμως είχε πολύ καλό προαίσθημα και έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν τα γυρίσματα, χωρίς χρονοτριβή. Ως γνωστόν, δούλεψε πάνω σε ημιτελές σενάριο και επέκτεινε το ρόλο μόνος του κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, αυτοσχεδιάζοντας χάρη στο έμφυτο ταλέντο του. Πολλές από τις ατάκες του ειπώθηκαν για πρώτη φορά την ώρα που «έγραψαν» μπροστά στην κάμερα, σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ επινόησης και ερμηνείας.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Οκτώβριο του 1963 και λίγο καιρό αργότερα πλαισίωσε την «Εβδομάδα του Ελληνικού Κινηματογράφου», όπως λεγόταν αρχικά το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Υπάρχει ένα ευτράπελο, άγνωστο στο ευρύ κοινό που τη συνοδεύει και καταδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον βαθύ συντηρητισμό της εποχής. Στην προβολή κάθε ταινίας υπήρχε η ένδειξη «Κατάλληλον» ή «Ακατάλληλον». Το απίθανο με το «Της Κακομοίρας» είναι ότι η ταινία είχε κριθεί από τις αρχές ακατάλληλη! Όσες φορές και να τη δει κανείς είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, να διακρίνει ποιος είναι ο λόγος που συνέβη αυτό.

Τα… ήθη της εποχής έκριναν ότι θα μπορούσαν να σκανδαλίσουν τους νέους οι σκηνές με τις αυτοσχεδιαστικές ατάκες του Ζήκου για τον έρωτα του, την περίφημη Φιφίκα! «Το νυφικό σου φόρεμα θα στο κεντήσω μ ‘άστρα» και τα «περιστέρα, τσαπερδόνα, κουκουνάρα μου», με τα οποία αναφερόταν ο Χατζηχρήστος στη «Φιφικάρα» του θεωρήθηκαν ότι ήταν… μπροστά από την εποχή τους. Κυρίως όμως ότι η Φιφίκα, την οποία ερμήνευσε και μέσω αυτού του ρόλου καθιερώθηκε η Νέλλη Παπά, αποδείχτηκε εν τέλει «άπιστη» σύμφωνα με τον Ζήκο, γεμίζοντας τον με ψεύτικες ελπίδες για να κάνει τον «Κιτσάρα» της να ζηλέψει.

Έτσι λοιπόν όταν ο Χατζηχρήστος πήγε για να παρακολουθήσει την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ μαζί με την μικρή του κόρη, η είσοδος για εκείνη στην αίθουσα απαγορεύτηκε! Ο πατέρας της είχε μπει ήδη στην αίθουσα και η κόρη του έφτασε με μικρή καθυστέρηση, με αποτέλεσμα ο υπεύθυνος να τη σταματήσει στην είσοδο, αγνοώντας την ταυτότητα της. Όταν ο Χατζηχρήστος ενημερώθηκε για το συμβάν, βγήκε έξω και είδε τον υπεύθυνο να επιπλήττει την κόρη του. Αφότου απείλησε ότι αν δεν την άφηναν να μπει μέσα θα αποχωρούσε και ο ίδιος, το ζήτημα λύθηκε με ομαλό τρόπο και η προβολή της ταινίας συνεχίστηκε κανονικά.

Η ίδια έχει αποκαλύψει ότι στα γυρίσματα του «Μπακαλόγατου» απουσίαζε στη σκηνή της καντάδας που έπαιζε το τραγούδι το «νυφικό σου φόρεμα», η οποία γυρίστηκε σε δύο ξεχωριστές σκηνές.