123’ απόλαυσης και γέλιου: Δες απόψε χωρίς συνδρομή την ταινία με την Κοτιγιάρ που σου φτιάχνει την ψυχολογία (Vid)
Βρείτε μας στο

Ο Γκιγιόμ Κανέ είναι ένας από τους πιο διάσημους ηθοποιούς της Γαλλίας. Η καριέρα του μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 2003 όταν στα 30 του συμπρωταγωνίστησε με την Μαριόν Κοτιγιάρ στο ρομαντικό «Αγάπα με αν τολμάς» που έγινε διεθνής επιτυχία. Με την Κοτιγιάρντ μάλιστα τα έφτιαξαν και στην κανονική ζωή και από το 2007 μέχρι και σήμερα είναι μαζί.

Το 2016 ο Κανέ έδωσε μια συνέντευξη σε μια δημοσιογράφο που δεν πήγε και πολύ καλά. Η δημοσιογράφος υποννόησε πως ο Κανέ, στα 43 του πια, είναι ένας ηθοποιός «μιας άλλης γενιάς» και ο ηθοποιός έπαθε τα υπαρξιακά του: άραγε μεγάλωσε και ξεπεράστηκε; Ή μήπως η δημοσιογράφος δεν ήξερε τι της γινόταν; Αποφάσισε πως ισχύει το δεύτερο και για να δώσει τη δική του απάντηση γύρισε ολόκληρη ταινία.

Η ταινία ονομάστηκε «Rock n Roll» και ο Κανέ ουσιαστικά υποδύεται τον εαυτό του. Δηλαδή έναν ηθοποιό που λέγεται… Γκιγιόμ Κανέ, συζεί με την σύντροφό του, που την υποδύεται η ίδια η Κοτιγιάρ (!) και αφού δέχεται κάποιες κριτικές για το στιλ του το οποίο θεωρείται ξεπερασμένο, αποφασίζει να αλλάξει, να βρει τον νεανικό εαυτό του και για να γίνει ξανά ένας… Rock n Roll τύπος.

123’ απόλαυσης και γέλιου: Δες απόψε χωρίς συνδρομή την ταινία με την Κοτιγιάρ που σου φτιάχνει την ψυχολογία (Vid)

Στην Ελλάδα, η ταινία παίκτηκε με τον τίτλο «Μεγάλωσε αν τολμάς» σε ένα meta σχόλιο της κινηματογραφικής επανασύνδεσης ανάμεσα στον Κανέ και την Κοτιγιάρ 16 ολόκληρα χρόνια μετά το «Αγάπα με αν τολμάς». Πρόκειται για μια αυτοαναφορική κωμωδία που είναι πραγματική απόλαυση και μπορεί να το διαπιστώσει κανείς εύκολα αν κάνει μια βόλτα στο Ertflx όπου και βρίσκεται η ιδιαίτερη και βαθιά αυτή προσωπική δημιουργία του Κανέ.

Στο σκηνοθετικό τιμόνι του «Μεγάλωσε αν τολμάς», ο Κανέ στήνει μια ιστορία που είναι εύλογο να ειπωθεί πως διαθέτει τόσο έντονα στοιχεία αυτοσαρκασμού, που φλερτάρει ακόμα και με το να χαρακτηριστεί παρωδία. Ορισμένες σκηνές μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει απευθείας από το αληθινό του σπίτι και την αληθινή του συμβίωση με την Κοτιγιάρ σε μια διογκωμένη, ξεκαρδιστική αποτύπωση της καθημερινότητάς του.

Ευτυχώς για την κωμωδία αυτή, η ιδέα του Κανέ να κάνει ταινία την καθημερινότητά του λειτουργεί απλά ως μια πολύ καλή αφετηρία και δεν γίνεται μια μεγάλη αυτοδιαφήμηση του διάσημου ζευγαριού. Αν βλέπαμε ένα ψευδο-ριάλιτι θα ήταν λίγο αδιάφορη η ταινία άλλωστε. Όμως ευτυχώς ο Κανέ δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα και σταδιακά η προσπάθειά του αποκτά στοιχεία πολύ ευρύτερα από ένα απλό αυτοαναφορικό σχόλιο.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Στην προσπάθειά του να «ξαναγίνει μοντέρνος», ο πρωταγωνιστής -το άλτερ έγκο του ίδιου του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της ταινίας- χάνει την μπάλα, κατακλύζεται από έναν απάλευτο παλιμπαιδισμό και μια απίστευτη ματαιοδοξία που χρειάζεται διαχείριση. Και έτσι, η ταινία κάνει διάφορα εύστοχα σχόλια πάνω στην ένταση του καριερισμού, την κρίση μέσης ηλικίας, την αδυναμία να αποδεχθούμε αυτό που είμαστε και διάφορα άλλα τέτοια. Τελικά, το φιλμ έχει και βάθος και είναι ανάλαφρο…

Αν είστε σε mood γαλλικής κωμωδίας δεν χρειάζεται να περιμένετε να έρθει το καλοκαίρι και να ανοίξουν τα θερινά. Απλά πηγαίνετε στο Ertflix, βρείτε τη συγκεκριμένη και… αράξτε στον καναπέ σας!