Ό,τι πρέπει για βράδυ καθημερινής: Δες απόψε στο Open την ταινία που θα σε έχει για 85 λεπτά στην πρίζα (Vid)

Έκλεισες για απόψε...

Το όνομα του Ματ Ριβς «παίζει» υπερβολικά ετούτες τις μέρες. Αναμενόμενο: η ταινία της χρονιάς, το πολυαναμενόμενο «The Batman» που βγαίνει σύντομα στους κινηματογράφους, έχει τη δική του σκηνοθετική υπογραφή και άπαντες περιμένουν από αυτόν μια αναβίωση του Σκοτεινού Ιππότη, εφάμιλλη της φήμης του πιο διάσημου υπερήρωα. Το αν έχει καταφέρει ο Ματ Ριβς να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων είναι η πιο «hot» συζήτηση στους σινεφίλ κύκλους.

Υπό αυτή την έννοια, είναι μάλλον εύστοχη η επιλογή του OPEN να προβάλει απόψε στις 23:45, την ταινία που έβαλε τον Ματ Ριβς στους κύκλους των μεγάλων και ακριβών παραγωγών. Ήταν μια αρκετά πειραματική πλην απόλυτα εντυπωσιακή ταινία, παραγωγός της οποίας υπήρξε ο μάστορας τέτοιων προσπαθειών, ο Τζέι Τζέι Άμπρααμς. Ο λόγος για το «Cloverfield», την Sci Fi καταστροφής που σήκωσε αρκετή συζήτηση το 2008 που βγήκε στο σινεμά.

Το στόρι της ταινίας έχει ως εξής: Την παραμονή της αναχώρησης του νεαρού Ρομπ για την Ιαπωνία, πέντε φίλοι του οργανώνουν ένα πάρτι, το οποίο διακόπτεται καθώς ένα τεράστιο τέρας επιτίθεται στη Νέα Υόρκη. Μια handycam καταγράφει τα γεγονότα…

Οι πιο υποψιασμένοι θα καταλάβουν από την περιγραφή της ταινίας και μόνο πως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα φιλμ που δεν κρύβει τις αναφορές του. Για την ακρίβεια τις δύο αναφορές του. Από τη μια, πρόκειται για μια παραλλαγή του Godzilla: αν και ο θεατής δεν βλέπει ποτέ μπροστά του την μορφή της ζωντανής αυτής απειλής που έχει σκάσει στην Νέα Υόρκη και την τρομοκρατεί, είναι ξεκάθαρο πως η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει μια οντότητα που δεν έχει την παραμικρή σχέση με οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει στον πολιτισμένο κόσμο των τελευταίων… χιλιάδων χρόνων.

Από την άλλη, η ταινία κινείται στα χνάρια της κινηματογραφικής μόδας που εδραίωσε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 το πασίγνωστο «Blair Witch Project». Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μια «παραδοσιακή» αφήγηση αλλά με ένα υποτιθέμενο βιντεοσκοπημένο ντοκουμέντο που προκύπτει -υποτίθεται- από ερασιτεχνικές λήψεις. Φυσικά, το «Blair Witch Project» πλασαριζόταν ως ένα όντως αληθινό βίντεο – ντοκουμέντο ενώ εδώ το «Cloverfield» είναι απενοχοποιημένο ως προς το τρικ που κάνει. Όπως και να έχει, είναι ένα είδος κινηματογραφικής αφήγησης που εμπεριέχει ένα σωρό ιδιαιτερότητες και δυνατότητες και οι λάτρεις του είναι δεδομένο πως θα γουστάρουν με τον τρόπο που το φέρνει εις πέρας εδώ ο Ματ Ριβς.

Συν τοις άλλοις, το «Cloverfield» είναι μια ταινία παράδοξα επίκαιρη: την δεκαετία του ’20 ξημέρωσε ένας εντελώς αλλοπρόσαλλος κόσμος. Τουλάχιστον η επιστημονική φαντασία είναι εδώ για να μας θυμίζει πως ευτυχώς κάποια πράγματα μπορούμε ακόμα να τα φανταζόμαστε αντί να τα βιώνουμε.