Crimes of the Future
Βρείτε μας στο

Από πέρσι την άνοιξη είναι γνωστό πως η Ελλάδα ζει ημέρες δόξας σε επίπεδο παραγωγών κινηματογράφου με διεθνές κύρος, με το 2022 να συνεχίζει στους ίδιους αμείωτους ρυθμούς. Η ταινία Crimes of the Future του Κρόνενμπεργκ ανήκει σε αυτές που γυρίστηκαν εδώ.

Ήταν πέρσι τον Ιούλιο όταν έφτασαν στην Ελλάδα ο Κρόνενμπεργκ, ο Βίγκο Μόρτενσεν, η Κρίστεν Στιούαρτ και η Λέα Σεϊντού, μεταξύ άλλων, για να γυρίσουν μια ταινία που έχει έντονα στοιχεία sci-fi και φουτουρισμού.

Καθώς το ανθρώπινο είδος ενσωματώνεται σε ένα καινούργιο περιβάλλον, ένα συνθετικό περιβάλλον, το σώμα πρέπει να περάσει από αλλαγές και μεταλλάξεις για να αντέξει. Σε μια κάπως καφκική μεταμόρφωση, ο Σαούλ Τένσερ και η Καπρίς, αναδιαμορφώνουν τα όργανά τους στο πλαίσιο μιας καλλιτεχνικής περφόρμανς κάπου στο μέλλον.

Μια ερευνήτρια, η Τίμλιν, από την Εθνική Υπηρεσία Οργάνων, τους παρακολουθεί και τότε αποκαλύπτεται μια μυστηριώδης ομάδα, που έχει ως αποστολή να οδηγήσει την ανθρώπινη εξέλιξη στην επόμενη φάση της.

Σύμφωνα με τον Κρόνενμπεργκ, το Crimes of the Future είναι ένα μέσον για την ανθρώπινη εξέλιξη. Για τις ανάγκες της ταινίας κλήθηκε ο σκηνοθέτης και το crew να ελέγξουν τη διαδικασία γυρίσματος σε ένα καινούργιο και πιο δυναμικό περιβάλλον που έπρεπε να το εφεύρουν.

Η ταινία είναι μια εξέλιξη των προηγούμενων ταινιών του και γι΄αυτό μέσα από το λεπτομερές trailer ενός λεπτού μπορεί κανείς να βρει μερικές αναφορές σε σκηνές και στιγμές από άλλες ταινίες του όπως το The Fly ή το Crash. Αυτή είναι μια συνέχεια της αντίληψης του Κρόνενμπεργκ γύρω από την τεχνολογία όπως συνδέεται με το ανθρώπινο σώμα.

Σε μια τραβηγμένη και απομακρυσμένη προς το παρόν αλληλουχία σκέψεων, μια πέτρα που θα πετάξει το ανθρώπινο χέρι, είναι μια προέκταση που έχει το ανθρώπινο χέρι και τότε γεννάται το μέγιστο ερώτημα: μπορεί το ανθρώπινο σώμα να εξελιχθεί με τρόπο που θα λυθούν τα προβλήματα που έχουμε δημιουργήσει;

Μπορεί να χωνέψει πλαστικό και τεχνητά υλικά, όχι μόνο ως λύση στην κλιματική κρίση, αλλά κυρίως για να αναπτυχθεί, να επιβιώσει; Στο trailer οι πρωταγωνιστές καταναλώνουν ένα πλαστικό σνακ για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Το Crimes of The Future είναι μια ταινία για το μέλλον, αλλά που ξεκίνησε στο πολύ μακρινό παρελθόν. Δουλεύεται για σχεδόν 20 χρόνια, πιο επισταμένως τα τελευταία 8 που ο Κρόνενμπεργκ δεν είχε κάποια άλλη κινηματογραφική δημιουργία και τώρα το Crimes of the Future θα βρεθεί στο Φεστιβάλ των Καννών.

Με αυτή την ταινία ο σκηνοθέτης επιχειρεί να απαντήσει σε μερικά θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της εξέλιξης της για να αντεπεξέλθει στο μέλλον που έρχεται και δημιουργεί νέες, αδυσώπητες προκλήσεις.

Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Ιούνιο, αφού προβληθεί στις Κάννες.

Άλλες τρεις ταινίες με ελληνικό χρώμα στις Κάννες, εκτός του Crimes of the Future

Το Crimes of the Future γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα, στην Αττική κατ΄αποκλειστικότητα, και η παρουσία του στο Φεστιβάλ των Καννών δεν είναι η μόνη με ελληνικό χρώμα. Αρχικά, να πούμε πως συμπαραγωγός στην ταινία είναι η Argonauts SA με τον Πάνο Παπαχατζή και έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Μειοψηφικού προγράμματός του.

Ο Πάνος Παπαχατζής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γι΄αυτή την αναγνώριση. «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και τους Αργοναύτες να συμμετέχουμε στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών πόσο μάλλον με την ταινία ενός τόσο σπουδαίου σκηνοθέτη, όπως ο Nτέιβιντ Κρόνεμπεργκ.

Το Crimes of the Future υπήρξε η αφορμή για μία ακόμη συνεργασία με τον Ρόμπερτ Λάντος, έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς παγκοσμίως. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, το ΕΚΟΜΕ καθώς και το Athens Film Office των οποίων η στήριξη υπήρξε σημαντικότατη για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας και Καναδά.

Ελπίζω αυτό το βήμα να αποτελέσει το έναυσμα για την άνθιση περισσότερων συμπαραγωγών μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών.

Είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα – αυτή τη στιγμή το Φεστιβάλ των Καννών φιλοξενεί τέσσερις ελληνικές συμμετοχές. Νιώθω χαρούμενος και περήφανος που ο πολιτισμός της χώρας μας ξεπερνάει για άλλη μια φορά τα ελληνικά σύνορα και εμείς στους Αργοναύτες δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Στις Κάννες θα βρεθούν επίσης η ελληνική ταινία ελληνικής παραγωγής DODO του Πάνου Κούτρα, η ταινία «Burning Days» σε σκηνοθεσία Εμίν Άλπες – κι αυτή με Έλληνα συμπαραγωγό, τον Γιώργο Τσούργιαννη (Horsefly Films), που διαγωνίζεται στο πρόγραμμα Un Certain Regard – και η ταινία «Triangle of Sadness» – γυρίστηκε στην Εύβοια, όπου συμμετέχουν ως συμπαραγωγοί οι Γιώργος Καρναβάς και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης (Heretic).