Το μυστήριο που σου καίει το μυαλό: Επιτέλους, το παλιό καλό Netflix είναι εδώ... (Vid)
Βρείτε μας στο

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της ιστορίας των ΗΠΑ -και τα οποία, όχι τυχαία, τροφοδοτούν διαρκώς με υλικό τον κινηματογράφο και την τηλεόραση- είναι οι μυστηριώδεις υποθέσεις που δεν βρήκαν ποτέ απάντηση. Προφανώς, στην κορυφή αυτών των ιστοριών βρίσκεται με διαφορά η δολοφονία του Κένεντι, ενώ μια εξίσου διαχρονική είναι αυτή του serial killer που έδρασε υπό το όνομα Zodiac, που ποτέ δεν συνελλήφθη.

Η ιστορία του D.B. Cooper μπορεί να μην ανταγωνίζεται σε εύρος τις προαναφερθείσες αλλά το μυστήριο που την διέπει παραμένει ανεξιχνίαστο με τέτοιους όρους που μόνο λίγοι δεν είναι οι «οπαδοί» της. Το ακριβώς ανάποδο: από το 1971 μέχρι και σήμερα, οι θεωρίες συνομωσίας αναφορικά με το τι έπαιξε με εκείνον τον περίεργο τύπου δίνουν και παίρνουν στις ΗΠΑ και κατά καιρούς διάφορες εμμονές δημιουργούνται αναφορικά με αυτόν.

Πρόκειται για τον τύπο που μπήκε το 1971 σε ένα αεροπλάνο που θα έκανε την πτήση Πόρτλαντ-Σιάτλ (διάρκειας μόλις 45 λεπτών), έκανε μια αναίμακτη αεροπειρατεία συγκεντώνοντας σε μια τσάντα 200.000 δολάρια (με σημερινές αναλογίες, περίπου ένα εκατομμύριο…) ισχυριζόμενος πως στην τσάντα που κουβαλάει βρισκόταν μια βόμβα που θα έσκασε ανά πάσα στιγμή και στη συνέχεια πήδηξε από το αεροπλάνο φορώντας ένα αλεξίπτωτο. Από τόητε κανένας δεν τον ξαναείδε, τα ίχνη του εξαφανίστηκαν για πάντα και όσον αφορά την ταυτότητά του, μόνο το όνομα D.B Cooper έγινε γνωστό.

Με αυτό το μυστήριο ασχολείται το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «D.B. Cooper: Where Are You?», που έρχεται να προστεθεί στην ομολογουμένως εντυπωσιακή συλλογή της πλατφόρμας με «real crime» ντοκιμαντέρ. Μέσα σε μόλις τέσσερα 45λεπτα επεισόδια που βλέπονται για πλάκα μέσα σε μια μέρα, το ντοκιμαντέρ καταφέρνει να αναδείξει στο έπακρο τις βασικές πτυχές της μυστήριας αυτής ιστορίας.

Το μυστήριο που σου καίει το μυαλό: Επιτέλους, το παλιό καλό Netflix είναι εδώ... (Vid)

Το πρώτο επεισόδιο είναι ουσιαστικά το εισαγωγικό και αφηγείται με λεπτομέρειες το μεγάλο κόλπο του D.B. Cooper. Αναμφίβολλα είναι πολύ ενδιαφέρον για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία του μυστηριώδους αεροπειρατή αλλά ίσως να μην έχει να πει πολλά σε όσους γνωρίζουν το στόρι. Τα υπόλοιπα τρία επεισόδια ωστόσο επικεντρώνονται στην φασαρία που έκανε και τις εμμονές που κληροδότησε σε μια σειρά ανθρώπων το συγκεκριμένο μυστήριο.

Για όποιον έχει δει το «Zodiac» του Ντέιβιντ Φίντσερ, ο οποίος ιδιοφυώς επικεντρώθηκε στο πόσο εμμονικά ασχολήθηκαν επί δεκαετίες με τον γνωστό δολοφόνο κάποιοι τύποι, οι αναλογίες με τα όσα δείχνει το «D.B. Cooper: Where Are You?» θα φανούν προφανείς.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Άτυποι ερευνητές που συγκρότησαν ολόκληρες ομάδες εργασίας και επικεντρώθηκαν στην ενασχόληση με το ποια είναι η αληθινή ταυτότητα του εν λόγω αεροπειρατή παρελαύνουν στο ντοκιμαντέρ και γινόμαστε αποδέκτες μιας διαδικασίας που φλέρταρε σε ισόποσες δόσεις με την σεμιναριακού επιπέδου έρευνα αλλά και με την άρρωστη συνωμοσιολογία.

Ταυτόχρονα, βλέπουμε και τις κυρίαρχες θεωρίες αναφορικά με την αληθινό D.B. Cooper. Αναπόφευκτα βέβαια, σε κάποιες δίνεται περισσότερο βάρος αλλά είναι αναμενόμενο: όπως και με τον Zodiac άλλωστε, οι ενδείξεις που ποτέ δεν έγιναν αποδείξεις είχαν συσσωρευτεί πολύ πιο έντονα στο προφίλ ορισμένων προσώπων σε σχέση με άλλα.

Εν τέλει, το μόνο που λείπει από αυτό το τετραμερές ντοκιμαντέρ είναι η… αποκάλυψη για το ποιος πραγματικά ήταν ο D.B. Cooper. Φυσιολογικό… Κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα πρότυπο ντοκιμαντερ, ό,τι πρέπει για ένα συναρπαστικό και μαζεμένο bing watching…