97’ κρατάς την αναπνοή σου: Δες απόψε την κορυφαία ταινία της 10ετίας στο είδος της που άξιζε την αναμονή (Vid)
Βρείτε μας στο

Θα ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο με μια θαρραλέα δήλωση: το horror είναι με διαφορά το κινηματογραφικό είδος που προσφέρεται για πρωτοτυπία και δημιουργικότητα. Κι αν δεν το πιστεύετε, δείτε το A Quiet Place.

Γενικά, ακόμα και τα κακά horror, έχουν μια δουλεμένη ιστορία που προσπαθούν να πουν, μια που την έχουν δουλέψει, την έχουν προβάρει κάπου και θέλουν να βγάζει τον τρόμο στον θεατή. Κι επειδή δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο ή έστω σχετικά δύσκολο, καταλήγουμε να έχουμε ταινίες που γίνονται B Movies ή ακραία οικτρές σπλατεριές.

Κάποιες βέβαια στοχεύουν αυτό ακριβώς. Αλλά ας αφήσουμε αυτή την κουβέντα για άλλη φορά.

Τώρα μιλάμε για το A Quiet Place. Το sequel. To πρώτο μέρος που κυκλοφόρησε το 2018 ήταν τόσο καλό που έγινε το πρώτο horror μετά από πολλά χρόνια που βρέθηκε με υποψηφιότητες στα Όσκαρ και ανέβασε κατακόρυφα το στάτους του Τζον Κραζίνσκι ως δημιουργού.

Στις ταινίες που έχουν sequel, ιδίως σε horror, είναι πολύ σύνηθες να πέφτει η ποιότητα και ο δημιουργίς να αφήνεται στη δυναμική του franchise. Με το A Quiet Place 2 δε συνέβη αυτό. Κι αν δεν είχε υπάρξει πανδημία, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα franchise-φαινόμενο.

Όμως το sequel ήταν να κυκλοφορήσει αρχικά τον Μάρτιο του 2020, δύο-τρία 24ωρα πριν πέσει το ολικό lockdown και η ταινία έχασε όλη τη φόρα που είχε. Εν τέλει, κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά, για μικρό χρονικό διάστημα και βρέθηκε να προβάλλεται σε πλατφόρμα.

Δεν είχε χρόνο να συζητηθεί και να ακολουθήσει το buzz της πρώτης. Στο δεύτερο A Quiet Place η Έβελιν, η Ρίγκαν και ο Μάρκους έχουν μείνει χωρίς τον Λι και σε έναν επικίνδυνο πλανήτη, γεμάτο πια από τους εξωγήινους που σκοτώνουν στον παραμικρό θόρυβο που θα ακούσουν, κατευθύνονται προς την ασφάλεια με την ελπίδα να τον βρουν.

Κι ενώ ως εκείνο το σημείο οι Άμποτ απλώς επικοινωνούν στη νοηματική για να μην τους σκοτώσουν, η Ρίγκαν ανακαλύπτει ότι τελικά ο ήχος είναι το όπλο τους. Ο υψηλής συχνότητας ήχος είναι το όπλο για να τους σκοτώσουν και για να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο της αντεπίθεσης, πάνε να αναζητήσουν άλλους επιζώντες.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Όπως το πρώτο μέρος, έτσι και το δεύτερο έχει αυτό το διαρκές της κομμένης ανάσας, καταφέρνει με άνεση να δώσει όλον τον horror χαρακτήρα στον θεατή και είναι μια ταινία ιδανική για Τετάρτη βράδυ. Θα την βρεις στην πλατφόρμα της Cosmote TV.