Υποψήφια για 8 «Χρυσές σφαίρες»: Η ταινιάρα που χειροκροτούσαν 15' όρθιοι οι θεατές, πάει να σαρώσει και τα Όσκαρ (Vid)
Βρείτε μας στο

Πέρσι, ο Κένεθ Μπράνα εξέπληττε πολύ ευχάριστα την κινηματογραφική βιομηχανία και με την ταινία του, Belfast, έμπαινε στη διεκδίκηση του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και όχι μόνο. Φέτος, αυτόν τον ρόλο διεκδικούν οι Banshees of Inisherin.

Όταν ακούμε για Banshees, αναμφίβολα το μυαλό μας πάει στη σειρά, άρα αυτομάτως η προδιάθεσή μας γίνεται απόλυτα θετική και είμαστε έτοιμοι να χειροκροτήσουμε.

Κρίνοντας απ΄αυτά που έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την ταινία, τότε το χειροκρότημα είναι αναπόδραστο. Το βίωσαν άλλωστε όλοι στη Βενετία πριν 2 μήνες, όπου οι θεατές ήταν όρθιοι για 15 λεπτά και χειροκροτούσαν.

Συνέβη το ίδιο και με το Blonde, αλλά τότε πήγαινε κυρίως στην Άνα ντε Άρμας. Τώρα, κάθε aspect της ταινίας The Banshees of Inisherin είναι για χειροκρότημα. Το αντιλήφθηκαν και οι Έλληνες θεατές στην προβολή της στις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας στις 5 Οκτωβρίου, όταν και προβλήθηκε.

Πέντε χρόνια μετά την επιτυχία του με το Three Billboards Outside Ebing Misouri, ο Μάρτιν ΜακΝτόνα, ένας από τους σπουδαιότερους θεατρικούς και κινηματογραφικούς συγγραφείς του 21ου αιώνα, επιστρέφει με ακόμα ένα κινηματογραφικό θαύμα, με μια εξοχή ομορφιάς, με μια έξοχη κινηματογραφική ομορφιά.

Στο ανώτερο άκρο της Ευρώπης, στον βορρά της Ιρλανδίας, ο Παντράικ και ο Κολμ είναι δύο κολλητοί φίλοι. Ο Παντράικ είναι ένας καλοκάγαθος Ιρλανδός χωριάτης που περνάει τη μέρα του με τα ζώα που εκτρέφει και κάθε μέρα περιμένει να πάει στην παμπ για να τα πιει με τον φίλο του.

Όμως ο Κολμ αποφασίσει να βάλει τέλος στη φιλία τους. Ο Παντράικ τότε ζητά τη βοήθεια της αδερφής του Σιβάν και του νεαρού Ντομινίκ για να πείσουν τον Κολμ να επανορθώσει τη φιλία τους. Ο Κολμ όμως νιώθει εγκλωβισμένος σε αυτό το ξεχασμένο από την ύπαρξη μέρος, το Ινισέριν.

Αυτές οι πιέσεις όμως περισσότερο απομακρύνουν τον Κολμ και η κλιμάκωση της απόγνωσης του Παντράικ οδηγεί σε ένα τελεσίγραφο απελπισίας από μεριάς του που εξοργίζει τόσο τον Κολμ με τις συνέπειες να είναι σοκαριστικές και παντελώς αναπάντεχες, εντελώς αιματηρές.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Σε αυτή την μαύρη κωμωδία του ΜακΝτόνα, οι Φάρελ και Γκλίσον δίνουν ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, καταθέτουν όλη την ιρλανδική παραξενιά, το χιούμορ, το πείσμα, την αστεία αγένεια, την απότομη έκφραση.

Το The Banshees of Inisherin έχει αποσπάσει ένα 100% στο Rotten Tomatoes, οι δύο πρωταγωνιστές του έχουν μια από εκείνες τις ερμηνείες που λέγονται «καριέρας» και το όλο blend θα μας απασχολήσει εντόνως σε λίγους μήνες με τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, γιατί θα είναι απίθανο αυτή η ταινία να μην κάνει πάταγο.

Σίγουρα πάντως αποτυπώνει όλα όσα μας κάνουν να γουστάρουμε την Ιρλανδία. Από το ομιχλώδες τοπίο ως την προφορά, όλα είναι για να τα ερωτευτείς.