The Guilty Ertflix
Βρείτε μας στο

Πριν από αρκετούς μήνες, κυκλοφορούσε στο Netflix η ταινία The Guilty με τον Τζέικ Τζίλενχαλ. Η συγκεκριμένη, αν και αρκετά ενδιαφέρουσα, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και μάλλον ξεχνιέται γρήγορα για όποιον τη δει.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την δανική ταινία από την οποία άντλησε την έμπνευση της η εκδοχή του Τζίλενχαλ, την οποία μπορείς να βρεις στο Ertflix.

Το The Guilty είναι μια ταινία που κυκλοφόρησε το 2018 στη Δανία και έκανε το ταξίδι της σε όλη την Ευρώπη για να αποσπάσει πολύ καλές κριτικές και βρίσκεται στην πλατφόρμα του Ertflix.

Σαν υφολογία δεν ξεφεύγει καθόλου από τις μανιέρες του σκανδιναβικού σινεμά. Έχει βαριά ατμόσφαιρα, έχει το μυστήριο, έχει την αγωνία και, σε αντίθεση με την κατεύθυνση που παίρνει το αμερικάνικο, δεν διαλευκάνει πλήρως το σκηνικό στο τέλος της.

Σεναριακά δεν έχει τις μεγάλες αυξομειώσεις στην ένταση, δεν έχει μεταβάσεις από το πολύ έντονο στο flat. Είναι μάλλον ίδιος ο ρυθμός σε όλη την διάρκεια. Αυτό αποτελεί την προσέγγιση πάντοτε των Σκανδιναβών. Δεν έχουν εύκολα ξεσπάσματα ακόμα και στις πιο κρίσιμες στιγμές.

Ο κεντρικός ήρωας διατηρεί μια ψυχραιμία που την επιβάλλει η θέση του και η συνήθεια στην διαχείριση υποθέσεων όπως αυτή που προκύπτει, αλλά παραμένει συναισθηματικά ελεγχόμενος και για τα δεδομένα του που παραμένουν αόρατα και ανεξήγητα μέχρι το τέλος, αλλά αντιλαμβάνεται ο θεατής ότι έχει κάτι να κρύψει, κάτι να τον βασανίσει, κάτι να συνδέσει την υπόθεση της κοπέλας που του τηλεφώνησε με τη δική του ζωή.

Η πλοκή

Ο Άσγκερ Χολμ, αστυνομικός, τηλεφωνητής στα επείγοντα περιστατικά της Άμεσης Δράσης, απαντάει το ένα μετά το άλλο τηλεφωνήματα ρουτίνας και κλήσεις σε βοήθεια σε μια βάρδια που μοιάζει τυπική.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Μέχρι που η κλήση μιας γυναίκας που πιθανά έχει απαχθεί θα δώσει στη βραδιά μια αναπάντεχη τροπή αποκαλύπτοντας ένα έγκλημα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που νόμιζε αρχικά. Μαζί θα φέρει στην επιφάνεια τα δικά του τραύματα.

Η απήχηση

Το The Guilty απέσπασε 38 βραβεία σε 43 συνολικά συμμετοχές, μεταξύ αυτών και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον πρωταγωνιστή Γιάκομπ Σέντεργκρεν.

Μέσα σε 85 λεπτά το The Guilty δεν γίνεται υπερβολικά συμπυκνωμένο, δεν μπουκώνει την πλοκή του, κάτι που είναι σημαντικό για τον μέσο θεατή που έχει συνηθίσει στο αμερικάνικο σινεμά των ταινιών που είναι στις παρυφές ή και πολύ παραπάνω από 2 ώρες στη διάρκεια.

Εδώ κάθε δευτερόλεπτο έχει τη σημασία του και προσφέρει στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης συνθήκες για τον θεατή καθώς βλέπει τον πρωταγωνιστή να διαχειρίζεται τόσο ανέκφραστος την πιθανότητα απαγωγής μιας κοπέλας και το αίμα που έχει στα χέρια της.