4 εκατ. views σε 3 μέρες: Η ταινιάρα του Netflix που κάνει θραύση με το καλημέρα είναι το πιο βαρύ χαρτί του για τα Όσκαρ (Vid)
Βρείτε μας στο

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Σειρές και ταινίες με εγκλήματα είναι αυτή τη στιγμή το Νο1 στις πλατφόρμες. Γι΄αυτό το να βλέπεις τον Κρίστιαν Μπέιλ ως ντετέκτιβ στο The Pale Blue Eye στο Netflix είναι από αυτά που βάζεις με highlight μαρκαδόρο στο καλεντάρι.

Είναι τέτοια η στροφή προς το έγκλημα στη μυθοπλασία, ώστε τα σενάρια δουλεύονται περισσότερο, γίνονται πιο artistic ενδεχομένως, και στοχεύουν πλέον ανοιχτά στο να έχουν απήχηση οσκαρικών ταινιών και να βρεθούν να διεκδικούν βραβεία, όπως το έκανε το Knives Out.

Το The Pale Blue Eye είναι μια ταινία του Σκοτ Κούπερ για το Netflix και είναι ένα αυθεντικό whodunnit crime fiction, έχοντας όμως και μια πιο σύγχρονη ματιά, παρόλο που η ιστορία τοποθετείται κάτι δεκαετίες πίσω.

Το στόρι αφορά τον θάνατο ενός στρατιώτη που δεν είναι αυτό που φαίνεται, αλλά πρόκειται για μια στυγερή δολοφονία που έγινε μέσα σε μια στρατιωτική ακαδημία. Ο Κρίστιαν Μπέιλ υποδύεται τον ντετέκτιβ που αναλαμβάνει να λύσει το ποιος βρίσκεται πίσω απ΄αυτή την απάνθρωπη πράξη, αφού η καρδιά του νεοσύλλεκτου έχει αφαιρεθεί με τρομερή ακρίβεια.

Ο ντετέκτιβ Όγκαστ Λάντορ είναι η τελευταία λύση της Ακαδημίας για να βρει τον ένοχο πριν πάρει προεκτάσεις το ζήτημα και χαλάσει τη φήμη που έχει η Ακαδημία. Στην προσπάθεια του να συλλέξει πληροφορίες, βλέπει ότι τα στόματα των άλλων νεοσύλλεκτων είναι κλειστά. Υπάρχει όμως ένας, ο Έντγκαρ Άλλεν Πόε, που αγαπά την ποίηση και δείχνει να είναι το κλειδί για τη λύση.

Κρίνοντας από το επίσημο τρέιλερ που κυκλοφόρησε πριν 3 μέρες, ο Λάντορ ίσως να είναι τελικά ο στόχος και όχι ο νεαρός που δολοφονήθηκε. Ίσως δηλαδή κάποιος να ήθελε να τεστάρει την ικανότητα του φημισμένου Λάντορ και να γίνει αυτός που θα καταφέρει να μην ανακαλυφθεί από τον πονηρό ντετέκτιβ.

Ο Σκοτ Κούπερ έγραψε αυτή την ιστορία έχοντας μεγαλώσει με έναν πατέρα που ήταν ερωτευμένος με τη δουλειά του Έντγκαρ Άλλαν Πόε και το The Pale Blue Eye είναι ένα δώρο προς εκείνον. Και καθώς έχουν συνεργαστεί με τον Μπέιλ άλλες δύο φορές, η επιλογή του ήταν εύκολη.

Άλλωστε, ο Κούπερ έγραφε το έργο έχοντας αυτόν στο μυαλό και γι΄αυτό το καθυστέρησε μερικά χρόνια, ώστε ηλικιακά ο Μπέιλ να ταιριάξει απόλυτα με αυτό που είχε στο μυαλό του.

«Είναι σαν μια origin ιστορία για τον Πόε ή και ένα παραμύθι μεταξύ δύο μοναχικών τύπων. Σαφώς είναι ένα έργο μυθοπλασίας, αν και όντως ο Πόε ήταν στο West Point, την στρατιωτική ακαδημία.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Αυτό που θέλω να πω είναι πως τα γεγονότα στην ταινία διαμόρφωσαν την άποψη του για τον κόσμο και τον βοήθησαν να γίνει ο συγγραφέας που ήταν και να έχει αυτά τα διαρκώς αναδυόμενα θέματα γύρω από τον θάνατο, την αποσύνθεση και την μετεμψύχωση των νεκρών και τον θρήνο. Όλα αυτά δηλαδή που ανήκουν στον σκοτεινό ρομαντικό», εξηγεί ο Κούπερ.

Στο πλάι του Μπέιλ, στο The Pale Blue Eye, εμφανίζονται οι Χάρι Μέλινγκ (ο ξάδερφος του Χάρι Πότερ), η Τζίλιαν Άντερσον, η Λούσι Μπόιντον, η Σάρλοτ Γκένσμπουργκ και ο Ρόμπερτ Ντιβάλ, μεταξύ πολλών άλλων.