Υπάρχουν ντοκιμαντέρ που τα βλέπεις και σε πιάνει χασμουρητό. Υπάρχουν άλλα που τα βλέπεις και σε βαραίνουν τόσο ψυχικά, ώστε να μην έχεις όρεξη για τίποτα. Το Down to Earth στο Netflix είναι ένα ντοκιμαντέρ με έξοχη αφήγηση, θυμίζει σειρά, σου ανοίγει μάτια και μυαλό.
Από την πρώτη του σεζόν πριν δύο χρόνια, το Down to Earth είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του για το πόσο fun to watch είναι και πως, σε αντίθεση με άλλα ντοκιμαντέρ, προσφέρει πληροφορία γύρω από την βιωσιμότητα και την σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος, του κλίματος, με τρόπο που δεν τον αντιλαμβάνεσαι εκείνη τη στιγμή, αλλά το συνειδητοποιείς στο τέλος του κάθε επεισοδίου.
Σε αυτή την δεύτερη σεζόν ο Ζακ και ο Ντάριν Όλιν, ένας υπέροχος τύπος που έχει τρελό ενθουσιασμό να μάθει πως μπορεί να κάνει κάθε τι στη ζωή του με θετικό αποτύπωμα στον πλανήτη, γυρίζουν όλη την Αυστραλία, μια χώρα-ήπειρο, που κατοικείται σε έκταση απείρως μικρότερη απ΄αυτή που είναι ακατοίκητη από άνθρωπο.
Κι αυτό σημαίνει ότι είναι εξίσου ανεξερεύνητη με την Ανταρκτική ή με κάποιον πλανήτη. Στην υπερβολή του αυτό, αλλά η Αυστραλία είναι ένα μέρος γεμάτο δυνατότητες και ίσως το μέρος που θα μπορούσε να αποτελέσει την σημαία της ανθρωπότητας για να ελέγξει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1.5 βαθμό Κελσίου και να μην πάει στους 2 και πάνω.
Δεν είναι μόνο το έδαφος και οι βιώσιμες πηγές τροφής και ενέργειας. Είναι οι άνθρωποι. Πρώτα και κύρια οι Αβορίγινες που προστατεύουν με αρχαίες μεθόδους τα δάση και παλεύουν κάθε μέρα για να μην παραδοθεί ούτε τετραγωνικό σε πολυεθνικές για να γίνει καλλιεργήσιμη γη.
Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η Αυστραλία θεραπεύεται και τόσο οι Αβορίγινες όσο και οι «λευκοί», έχουν ιδέες που στην πράξη τους είναι βοηθητικές για να ανθίσει ξανά η καμμένη γη.
Άλλωστε, μια πυρκαγιά μπορεί να είναι η απαρχή για αναγέννηση, για να ανοίξει ένας νέος κύκλος ζωής, πιο ασφαλής και πιο στέρεος. Έστω κι αν έχει προκαλέσει απώλεια ζωής. Η ζωή που θα την ακολουθήσει, μπορεί να έχει πάρει πολύτιμα μαθήματα που η προηγούμενη ζωή αγνόησε ή δεν είχε την ευκαιρία να τα διαχειριστεί λόγω της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης δραστηριότητας.
Μέσα σε 8 επεισόδια, το Down to Earth σου αλλάζει όλη την κοσμοθεωρία. Σου μαθαίνει πως ακόμα κι αν δεν μειώσεις τρομακτικά την κατανάλωση κρέατος, αν το κρέας ή το ψάρι που καταναλώνεις, έχει προέλθει από βιώσιμο τρόπο και δεν εξοντώνει τις τοπικές κοινωνίες προς τέρψιν πολυεθνικών, πάλι σημαντικό είναι.
Αναδεικνύεται επίσης το περίφημο farm to table που είναι μια αναπτυσσόμενη τάση στην υψηλή γαστρονομία, με τα φυτικά παράγωγα να γεμίζουν ένα πιάτο και να φέρνουν στον καταναλωτή όλα τα θρεπτικά στοιχεία, ενώ ό,τι περισσεύει, δεν γίνεται σκουπίδι, αλλά λίπασμα για να ξαναφυτρώσει.
Περίοπτη θέση και ένα μάθημα για πολλούς που δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία των ωκεανών, είναι το επεισόδιο με τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο που έχει υποστεί τα τελευταία 30 χρόνια τέσσερα μεγάλα γεγονότα λεύκανσης, δηλαδή θανάτου των κοραλλίων, που προσφέρουν τη ζωή στον ωκεανό και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.
Το Down to Earth είναι τόσο απλά στημένο, που μπορείς να το βάλεις ακόμα και σε ένα μικρό παιδί και να τα αφομοίωσει όλα και να τα θυμάται στην πορεία της ζωής του. Γι΄αυτό και μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία του, παραμένει σταθερά ψηλά στα trends.