Νο3 στην Ελλάδα: Απόψε βλέπουμε το αριστούργημα του Netflix που πάει φουλ για την κορυφή (Vid)
Βρείτε μας στο

Λένε πως θα πρέπει να το έχεις βιώσει από πρώτο χέρι για να το καταλάβεις: τίποτα δεν μπορεί να προκαλέσει περισσότερο τρόμο και αυτή την απελπιστική αίσθηση του αναπόφευκτου από την δύναμη της φύσης, όταν αυτή απειλεί τον άνθρωπο. Ένας μεγάλος σεισμός, μια ορμητική πυρκαγιά, ένας πέρα για πέρα επιθετικός ανεμοστρόβιλος: όταν η Μητέρα Φύση εξαπολύει την δύναμή της, κάθε ανθρώπινη απειλή μοιάζει μπροστά της ανούσια.

Το ντοκιμαντέρ «The Volcano: Rescue from Whakaari», που πέρασε λίγο απαρατήρητο όταν ανέβηκε στο Netflix αλλά τελευταία αρχίζει να ανεβαίνει αισθητά καθώς από στόμα σε στόμα διαδόθηκε πως είναι εξαιρετικό, αφηγείται μια τέτοια, αληθινή ιστορία: την ιστορία μιας άνισης αναμέτρησης ανάμεσα σε ανθρώπους και ένα καταστροφικό φαινόμενο της φύσης. Πρόκειται για μια ιστορία του σχετικά πρόσφατου 2019, όταν και ένα ηφαίστειο στον δημοφιλή τουριστικός προορισμό White Island (Whakaari) εξερράγη, στοιχίζοντας τη ζωή σε 22 άνδρες και γυναίκες.

Με το ηφαίστειο να είναι ακόμα ενεργό εκείνη την εποχή, η τουριστική υπηρεσία ουσιαστικά έπαιξε με τις ζωές όλων, φέρνοντας τους επισκέπτες στο νησί ενώ μάλιστα τους πήγε και μέχρι την άκρη του κρατήρα για να τραβήξουν μερικές φωτογραφίες να θυμούνται το μέρος. Όταν το ηφαίστειο ξέσπασε κάνοντας το μέρος μια αληθινή κόλαση, ακολούθησε μια αγωνιώδης επιχείρηση διάσωσης. Τη στιγμή της έκρηξης, 47 άνθρωποι βρίσκονταν ακόμη στο νησί.

Αυτό που βλέπουμε στο εν λόγω ντοκιμαντέρ είναι μια σειρά από συνεντεύξεις γύρω από το συγκεκριμένο γεγονός, στις οποίες παρεμβάλλονται πλάνα από το νησί την ώρα της καταστροφής ή βίντεα από κινητά τηλέφωνα επιζώντων, με αποτέλεσμα σταδιακά να γίνεται απόλυτα αντιληπτό τι συνέβη. Ελικόπτερα και ναυαγοσώστες προσπαθούν να φτάσουν στο νησί ενώ όσοι βρίσκονται εκεί προσπαθούν να σώσουν τυχόν επιζώντες.

Το ντοκιμαντέρ δουλεύει τελικά ως μια μεγάλη προειδοποίηση για το γιατί δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε τη Μητέρα Φύση δεδομένη. Κατά στιγμές είναι πέρα για πέρα σπαρακτικό, αλλά δείχνει επίσης τις καλύτερες πτυχές της ανθρωπότητας: με ορισμένους επιζώντες να αντιμετωπίζουν κατάματα τον θάνατο, όλοι επιλέγουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, αντίδραση που είναι υπέροχο να βλέπεις να αποτυπώνεται.

Το soundtrack είναι συνταρακτικό και λειτουργεί εξόχως αποτελεσματικά καθώς ενισχύει τα συναισθήματα έντασης ακριβώς πριν και μετά την έκρηξη, το μοντάζ είναι εξαιρετικό σε όλους τους τομείς και γενικά πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ πολύ υψηλού επιπέδου, δημιουργημένο από μια ντοκιμαντερίστρια που έχει δείξει ανάλογα δείγματα γραφής στο παρελθόν. Ο λόγος για την Ρόρι Κένεντι που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει επίδειξη διεισδυτικότητας και ρεπορταζιακής ματιάς στα ντοκιμαντέρ που έχει παραδόσει.

Αφού δείτε το «The Volcano: Rescue from Whakaari» στο Netflix θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας και μάλλον αναπόφευκτα θα τσεκάρετε και τις υπόλοιπες δουλειές της…

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί