«Θαύμα» 103 λεπτών: Δες απόψε στο Netflix μια από τις κορυφαίες ταινίες που έχει χρηματοδοτήσει ποτέ (Vid)
Βρείτε μας στο

Πού μπορούν να οδηγήσουν ένα κορίτσι ο θάνατος του αδερφού της και το πειραγμένο μυαλό της οικογένειας του; Η ταινία The Wonder στο Netflix έχει την απάντηση σε αυτό το, ομολογουμένως, άκυρο ερώτημα.

Τίθεται όμως γιατί το The Wonder είναι μια από τις ταινίες που δεν μπήκαν στο ραντάρ πολλών από τον Οκτώβριο που έγινε διαθέσιμη στην πλατφόρμα και δεν μπήκε καν στις συζητήσεις για υποψηφιότητες σε βραβεία. Κακώς, λέμε εμείς, αφού έχουμε δει την ταινία.

Στο The Wonder πρωταγωνιστεί αυτή η ανερχόμενη σταρ, η Φλόρενς Πιου, η οποία συνεχίζει την παράδοση των ηθοποιών από τη Βρετανία που δείχνουν στο Χόλιγουντ τι σημαίνει να είσαι ηθοποιός, να προσαρμόζεσαι, να είσαι χαμαιλέων.

Στην ταινία του Σεμπάστιαν Λέλιο (Disobedience, Gloria), η Πιου υποδύεται μια νοσοκόμα που την καλούν σε ένα χωριο της Ιρλανδίας, κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα, για να ερευνήσει μια περίεργη υπόθεση.

Ένα κορίτσι παρουσιάζεται ως υπεράνθρωπη, αφού έχει να φάει 4 μήνες και δεν έχει γίνει σκήνωμα, ζει μες στην ενέργεια και βλέποντας την, δεν σκέφτεσαι με τίποτα ότι είναι σε ασιτία τόσων μηνών. Χώρια του ότι με 4 μήνες ασιτία, δεν υπάρχει οργανισμός να αντέξει και πεθαίνει.

Η νοσοκόμα Λιμπ Ράιτ αναλαμβάνει να φροντίζει το κορίτσι για ένα διάστημα και να βρει την απάντηση σε αυτό το αδύνατο.

Η 12χρονη Άννα, φέρει μια τεράστια οδύνη μέσα της, τον θάνατο του αδερφού της και την προσπάθεια της να διατηρήσει τη μνήμη του, ισχυριζόμενη πως μιλάει με τους νεκρούς και λειτουργώντας με στόχο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νεκρού. Αυτές που η ίδια φαντάζεται, βεβαίως.

Η Λιμπ προσλαμβάνεται από μια ειδική επιτροπή του χωριού, σε μια Ιρλανδία που έχει το βίωμα του λιμού, ώστε να συνεργαστεί με τους γονείς της Άννα και να την επιβλέπει μήπως τρώει στα κρυφά ή έχει κάποιο μυστικό που ακυρώνει την εντυπωσιακή ικανότητα της να μην τρώει και να έχει την ενέργεια χορτάτου ανθρώπου.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Το τραύμα που ανακαλύπτει για την ψυχή της Άννα η Λιμπ, είναι ένα τραύμα που ως τέτοιο ακουμπά την ψυχή της ίδιας. Η Λιμπ, μια νοσοκόμα, άνθρωπος που πιστεύει όσα βλέπει, θα πρέπει να αφεθεί στην πίστη προς το ανεξήγητο, σε αυτό που έχουν παραδοθεί όλοι στο χωριό, ώστε να φτάσει κοντά στην ανακάλυψη της πραγματικότητας.

Την ίδια στιγμή, πλήθος κόσμου συρρέει στο χωριό για να δει την Άννα, ένας δημοσιογράφος από την Telegraph έχει βρει κατάλυμα εκεί για να καταγράφει την καθημερινότητα της Άννα και θα συμβάλει ώστε η Λιμπ να βρει τι κρύβεται πίσω απ΄αυτό το θαύμα.

Το The Wonder, αν και φέρει την ταμπέλα του ψυχολογικού θρίλερ, είναι ένα ξεκάθαρο δράμα εποχής και σκαλίζει με μοναδικό τρόπο την ανάγκη των ανθρώπων να μην δικαιολογούν τα πάντα με επιστημονικές εξηγήσεις, αλλά να αφήσουν το παράλογο να πάρε τα ηνία και να αιτιολογήσει τα πάντα.

Αφού δεν υπάρχει προφανής εξήγηση, τότε δεν ψάχνουμε. Το ρίχνουμε στο μεταφυσικό, το υπεράνθρωπο.

Πρόκειται για μια ταινία με όλα τα χαρακτηριστικά ενός δράματος εποχής, με έμφαση στη γλώσσα του σώματος, που λέει λίγα με τα διαλογικά σημεία και σχεδόν όλα με τα βλέμματα των χαρακτήρων.

Η συναναστροφή της Λιμπ με την Άννα είναι ένα αριστούργημα βωβού σινεμά όταν δεν συνομιλούν μεταξύ τους, με κάποιες σκηνές, εμβριθείς σε φυσικούς θορύβους, να διαμορφώνουν το συναίσθημα του θεατή και να τον προετοιμάζουν για την αποκάλυψη του μυστικού της Άννα.

Και στο φινάλε, αφού η Λιμπ έχει φτάσει να ικετεύει το χωριό, τους γονείς και την επιτροπή που την προσέλαβε, να αφήσουν την Άννα στην ησυχία της για να διαχειριστεί τον θάνατο του αδελφού της, κάνει μια απονενοημένη πράξη που μπορεί να γκρεμίσει τη σχέση εμπιστοσύνης με ένα πλάσμα προβληματικό, όπως είναι η Άννα.