Νούμερο 1 ταινία σε ολόκληρο τον κόσμο: Ανατριχιάσατε κι εσείς με τη μεγαλύτερη επιστροφή στα χρονικά; (Vid)
Βρείτε μας στο

Ο Σκοτεινός Ιππότης κοίταξε την Σελίνα στα μάτια. Δεν ήταν οι δυο τους, μπροστά τους βρισκόταν και ο μεγαλοεπιχειρηματίας της Γκόθαμ, ο Μαξ Σρεκ αλλά εκείνος δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την παρουσία του. Αντίθετα, ήταν αποφασισμένος να πείσει την Σελίνα να βγάλει τη μάσκα της και τη στολή της και να τον ακολουθήσει για πάντα στο κάστρο του. Αλλά πρώτα έδωσε εκείνος το παράδειγμα και έβγαλε την δική του μάσκα. Ο Μαξ Σρεκ απόρρησε: «Μπρους Γουέιν; Γιατί είσαι ντυμένος σαν τον Μπάτμαν». Η Σελίνα απάντησε: «Γιατί ΕΙΝΑΙ ο Μπάτμαν, ηλίθιε».

Ήταν η τελευταία φορά στον κινηματογραφικό χρόνο που πίσω από την θρυλική μάσκα κρυβόταν το πρόσωπο του Μάικλ Κίτον. Ακολούθησαν άλλες πέντε κινηματογραφικές εκδοχές του Μπάτμαν (από τους Βαλ Κίλμερ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Κρίστιαν Μπέιλ, Μπεν Άφλεκ και Ρόμπερτ Πάτινσον). Η ατάκα της Σελίνα ωστόσο έμελλε για χρόνια να είναι για πολλούς η ιδανική απάντηση αναφορικά με το ποιος ΕΙΝΑΙ ο Μπάτμαν. Η ατάκα της έγινε δημοφιλές meme στους φανατικούς της πρώτης κινηματογραφικής μεταφοράς του δημοφιλέστερου υπερήρωα όλων των εποχών και ο ίδιος ο Μάικλ Κίτον, για 30 και βάλε χρόνια μετά τον ρόλο που καθόρισε την καριέρα του, οικειοποιήθηκε με χαρά την ταυτότητα: όσοι και αν πέρασαν, για μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων, διάφοροι θα υποδύονταν τον Μπάτμαν αλλά αυτός ΕΙΝΑΙ ο Μπάτμαν.

Για χρόνια ο Μπάτμαν του Μάικλ Κίτον ήταν μια μακρινή ιστορία, μια παιδική ανάμνηση που για πολλούς αναβίωνε σε επαναληπτικές προβολές και για τους νεοτέρους αποτελούσε μια περίπου ρετρό εκδοχή του υπερηρωικού είδους, μια εικόνα για το πως ήταν αυτές οι ταινίες προτού η Marvel χτίσει το ενιαίο κινηματογραφικό της σύμπαν και αλλάξει για τα καλά την ταυτότητα του είδους. Μέχρι που η κόμικ παράδοση των multiverse έφτασε και στο σινεμά: εφόσον άνοιξε ο δρόμος, εφόσον καμία εκδοχή κανενός σύμπαντος δεν αναιρούταν από μια επόμενη αλλά αντίθετα, όλες τους διαφορετικά σύμπαντα του ίδιου κόσμου, όλα ήταν δυνατά.

Τι και αν στο ενιαίο κινηματογραφικό σύμπαν της DC ο Μπάτμαν πλέον έχει το πρόσωπο του Μπεν Άφλεκ. Τι και αν μια ταυτόχρονη νουάρ εκδοχή «τρέχει» με τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Τι και αν μέσα σε όλα αυτά ετοιμαζόμαστε και για το «Joker 2» με τον Χοακίν Φίνιξ -σε ένα άλλο σύμπαν και αυτό όπου ο Μπάτμαν για την ώρα δεν υπάρχει…; Η πρόκληση ήταν πολύ μεγάλη για να μην υλοποιηθεί. Και έτσι, το trailer που βγήκε τις προάλλες επισημοποίησε το ιστορικό γεγονός: ο Μάικλ Κίτον θα γίνει ξανά ο Μπάτμαν. 31 χρόνια μετά και με κλεισμένα τα 72 του αλλά δεν έχει σημασία: αν είσαι μια φορά ο Μπάτμαν, είσαι για πάντα ο Μπάτμαν.

Θεωρητικά, πρόκειται για δευτεραγωνιστή στην επερχόμενη ταινία «Flash», που όπως λέει και το όνομά της, αφορά μια περιπέτεια του συμπαθούς χαρακτήρα της DC: ταξίδι σε άλλες διαστάσεις, μπλέξιμο των συμπάντων και κάπου εμφανίζεται και ο Μπάτμαν, ο κανονικός, ο ορθόδοξος. Επί της ουσίας, ας μην γελιόμαστε: δίχως υποτίμησης στον τίμιο Flash, ο παροξυσμός που έχει δημιουργηθεί μετά το trailer της ταινίας του δεν θα ήταν ούτε καν ο ελάχιστος αν δεν ακούγαμε ξανά τη μυθική φράση από το στόμα του Κίτον: «I am Batman».

Παρακαλούνται οι ξενέρωτοι να κάνουν στην άκρη: μην μας λέτε ότι η ταινία θα είναι μάπα ή ότι ο Κίτον δεν τιμάει τον παλιό του εαυτό συμμετέχοντας σε ένα φιλμ που μοιάζει περισσότερο με λούνα παρκ. Όλα αυτά είτε ισχύουν είτε όχι είναι δευτερεύοντα. Ο Βασιλιάς επέστρεψε στον θρόνο του, αυτό είναι που έχει σημασία.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…