Θα χάσεις το μυαλό σου: Δες απόψε στο Netflix την τρίωρη υπερταινιάρα που δε χορταίνεται με τίποτα (Vid)
Βρείτε μας στο

Αν παρακολουθείς καθόλου το Menshouse – που για να είσαι εδώ, σίγουρα το διαβάζεις – θα έχεις δει πως γράφουμε πολύ για ταινίες και προτείνουμε τι να δεις στις πλατφόρμες. Οπότε, είναι παράξενο που δεν έχουμε ακόμα καταπιαστεί με το Interstellar που είναι στο Netflix.

Κυκλοφόρησε το 2014, μόλις λίγους μήνες μετά το Όσκαρ του ΜακΚόναχι για το Dallas Buyers Club και ήταν η πρώτη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν μετά τα 7 χρόνια που επικεντρώθηκε στο project της τριλογίας του Batman και έβγαλε και το Inception.

Το Interstellar είναι ένα από τα αρτιότερα sci-fi της τελευταίας 20ετίας και δεν είναι τυχαίο που όλοι οι αστροφυσικοί του αναγνωρίζουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πιστότητα στις αναφορές για την αστροφυσική και το διάστημα, το πώς λειτουργούν, ενδεχομένως, οι μαύρες τρύπες και πώς θα μπορούσε να τιθασεύσει η ανθρωπότητα τον χρόνο και το χάος.

Ο Κούπερ είναι ένας πιλότος της NASA εν αποστρατεία, που έχει χάσει τη γυναίκα του και μεγαλώνει τα δύο του παιδιά με τη βοήθεια του πεθερού του.

Η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο από άποψη κλιματικής αλλαγής είναι στο μονοπάτι της ολικής καταστροφής. Το έδαφος παράγει πια μόνο καλαμπόκι και μερικούς άλλους καρπούς, αλλά απορρίπτει μια πλειάδα καρπών που η ανθρωπότητα θεωρούσε δεδομένους.

Ο Κούπερ εξακολουθεί να κοιτάζει πέρα από τη Γη και να θεωρεί πως η ανθρωπότητα δεν φτιάχτηκε για να πεθάνει στη Γη, αλλά για να την αφήσει και να ταξιδέψει στο διάστημα, μέχρι να βρει το νέο μέρος που θα κατοικήσει.

Σαν μια αόρατη δύναμη να τον κινεί, βρίσκει έναν μικρό πύραυλο της NASA στον αέρα και τον ακολουθεί, μέχρι που τον πιάνει. Μαζί με την κόρη του, την πανέξυπνη Μερφ, ανιχνεύουν τις συντεταγμένες που δείχνει και πάνε στο σημείο.

Εκεί ανακαλύπτουν ότι η NASA, για την οποία γνώριζαν πως είχε σταματήσει να λειτουργεί, λειτουργεί κανονικά, αλλά undercover για να μην προκληθούν αντιδράσεις που ξοδεύονται χρήματα για ταξίδια στο διάστημα, ενώ άνθρωποι στη Γη πεθαίνουν από πείνα.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Ο Κούπερ είναι ο καλύτερος διαθέσιμος πιλότος και η NASA του αποκαλύπτει πως έχει ξεκινήσει από 10 χρόνια πριν μια αποστολή, την Lazarus, στέλνοντας 12 σκάφη σε 12 σημεία στον πλανήτη, όπου ίσως να υπάρχει βιώσιμος τόπος για την ύπαρξη. 12 επανδρωμένα σκάφη που πήγαν σε μια αποστολή αυτοκτονίας.

Οι 9 αστροναύτες και τα σκάφη τους εξαφανίστηκαν. Οι 3 έστειλαν σήμα από σημεία που είναι υποσχόμενα. Και βρίσκονται στο ίδιο σύστημα πλανητών.

Ο Κούπερ καλείται να πάρει μια μεγάλη απόφαση: να οδηγήσει την ανθρωπότητα στη σωτηρία της, γνωρίζοντας όμως πως δε θα ξαναδεί τα παιδιά του και πως ίσως αυτά να μην επιβιώσουν ή να μείνει στη Γη και να πεθάνουν όλοι μαζί;

Τελικά επιλέγει το πρώτο και η πορεία προς τη μαύρη τρύπα στο τέρμα του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και στο άλλο γαλαξιακό σύστημα, θα απομακρύνουν τον ίδιο από την καταστροφή της Γης. Θα προσφέρουν όμως ένα μονοπάτι επιβίωσης στην ανθρωπότητα;

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης με το Interstellar. Η μουσική του σε διαπερνά τόσο βαθιά. Σε κάνει να συνειδητοποιείς το πόσο μικρός είσαι μπροστά στο τεράστιο Σύμπαν. Σε κάνει να επιπλέεις στο απόλυτο κενό και να μη σε νοιάζει παρά μόνο η στιγμή.

Και μετά, η ίδια η ιστορία. Ένας πατέρας που του πέφτει ο κλήρος να σώσει την ανθρωπότητα, αλλά να στερηθεί μια ζωή μακριά από τα παιδιά του. Να φτάσει ακόμα και να είναι μικρότερος ηλικιακά από τα παιδιά του, αφού το ταξίδι μακριά από τον Ήλιο, καθυστερεί το δικό του γήρας κατά δεκαετίες. Και στη μέση οι αναγκαίες απώλειες, αλλά και μια προδοσία κι ένα κυνήγι της αγάπης.

Η Αγάπη είναι η μόνη σταθερά στο σύμπαν. Αυτή κινητοποιεί τα πάντα, είναι η 9η διάσταση, εκεί όπου ο χώρος και ο χρόνος γίνονται ένα.

Σε επίπεδο πνευματικό, σε επίπεδο συναισθηματικό, άρα σε επίπεδο καλλιτεχνικό, το Interstellar είναι μια από τις πιο τρανές περιπτώσεις ταινιών. Περιέχουν τόση γνώση, συνδυασμένη άψογα με το fiction, και σφυρηλατημένα αυτά κάτω από την Αγάπη, που είναι υπεργεμάτος μετά το 3ωρο υπερθέαμα.

Συστήνεται η θέαση με παρέα, ιδανικά τον/την σύντροφό σου.