Απόλυτη εκτόνωση: Είναι αυτή η καλύτερη σειρά της χρονιάς στο Netflix; Ω, ναι!
Βρείτε μας στο

Μεγάλες δόξες ζει το στούντιο Α24, το οποίο σε μια χρονιά που έβαλε την υπογραφή του στο The Whale και το Everything Everywhere All At Once, ετοιμάζεται για το Beau Is Afraid του Άρι Άστερ με τον Χοακίν Φοίνιξ και μας απασχολεί και με τη σειρά Beef στο Netflix.

Για αυτή την τελευταία θα μιλήσουμε στο παρόν κείμενο, καθότι από την Παρασκευή μέχρι σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση του Netflix, συζητιέται από πολλούς και αυτό δεν γίνεται λόγω της ένδειας άλλων ενδιαφέροντων πραγμάτων στις πλατφόρμες. Τουλάχιστον, όχι μόνο λόγω αυτής.

Τρία χρόνια μετά το Always Be My Maybe, η Άλι Γουόνγκ επιστρέφει στο Netflix μαζί με τον Στίβεν Γέουν, σε μια σειρά που σκηνοθετεί και έχει γράψει ο νέος Λι Σουνγκ Τζιν, σε μια σειρά που είναι αυτό που φαίνεται, αλλά καταλήγει να είναι και αυτό που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Κατ’ αρχάς, μπαίνοντας απότομα στο ψητό, το Beef (ωπ, τι κάναμε εδώ;) είναι πιστοποιημένα η καλύτερη νέα σειρά του Netflix το 2023 αλλά και εν γένει, μιας και έχει πάρει ένα 100% στο Rotten Tomatoes σε αυτό το διάστημα της κυκλοφορίας της.

Βάζει τα γυαλιά στην Αθήνα: Το νησί με το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα που αποθεώνεται διεθνώς (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δεν χωρούσε ο κόσμος στο δρόμο: Τα 2 νησιά που «τίγκαραν» το Πάσχα

Όλα ξεκινάνε στο Beef από ένα υψωμένο μεσαίο δάχτυλο στη διάρκεια μιας προσπάθειας στάθμευσης ανάμεσα στην Έιμι και τον Ντάνι. Η Έιμι θα κάνει τη χειρονομία, ο Ντάνι θα το πάρει πατριωτικά και από εκείνη τη στιγμή θα ξεκινήσει μια διελκυστίνδα με αντίποινα.

Και κάθε φορά, τα αντίποινα θα είναι όλο και πιο ακραία, σε βαθμό που καταστρέφουν τη ζωή του άλλου.

Πρώτος ο Ντάνι θα πάει να κατουρήσει το σπίτι της Έιμι. Μετά, η Έιμι θα του γράψει με μπογιά πάνω στο φορτηγάκι του πως δε μπορεί να οδηγήσει. Από κει και πέρα, ο ουρανός.

Ο Ντάνι, ένας ερβολάβος και μάστορας με μια χρεωμένη επιχείρηση, παλεύει να επιβιώσει, καθώς η ζωή του στέλνει μόνο ήττες, και η Έιμι, μια γυναίκα επιχειρηματίας, αλλά εγκλωβισμένη σε διαρκή δουλειά από το ψώνιο του άντρα της με διάφορες ολιστικές μπούρδες περί ευεξίας και τα έργα τέχνης που φτιάχνει και δεν πουλιούνται, βρίσκουν λύτρωση ο ένας στον άλλον.

Γιατί, όσο κι αν επιδιώκουν να βλάψουν ο ένας τον άλλον, στην ουσία, προσφέρουν μια διέξοδο. Είναι οι εκρήξεις που έχουν ανάγκη. Η Έιμι δε μπορεί να ξεσπάσει στον άντρα ή το παιδί της και όσο κρατάει μέσα της όσα την ενοχλούν, τόσο δεν αντέχει τη ζωή της. Ο Ντάνι την απονευρώνει, την ξαλαφρώνει, την αποφορτίζει.

Ο Ντάνι βλέπει κάθε άνθρωπος που τον προσλαμβάνει, να τον διώχνει και να μην βγάζει τα λεφτά που θέλει, πηγαίνοντας από αποτυχία σε αποτυχία.

Ξαφνικά, έχουν βρει έναν σκοπό στην καθημερινότητα τους που τους κάνει πιο ενεργούς, τους προσφέρει ζωντάνια. Και όλο αυτό φτάνει να οδηγήσει στο φινάλε, όπου η κωμική εκδοχή ενός beef, περνάει στη σφαίρα της δραματοποίησης. Οι δύο πρωταγωνιστές ομολογούν, σε μια στιγμή συζήτησης, ότι το είχαν ανάγκη και πως δεν έχουν μιλήσει ποτέ έτσι με άλλους στο παρελθόν.

Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν μέσα από το πάθος τους για εκδίκηση, επέλεξαν να κάνουν το πιο απλό: να επικοινωνήσουν, να δείξουν στον άλλον τα δεσμά τους.

Είναι για χειροκρότημα η διαχείριση του σεναρίου και η εξέλιξη της πλοκής για το Beef και το πώς μετατρέπει τους συσχετισμούς, πώς αντιστρέφει την λογική των καταστάσεων. Δεν είναι τελικά ένα Beef, αλλά μια κραυγή αγωνίας για βοήθεια.

Διόλου άδικα αποθεώνεται.