Τίμια αμερικανιά, ιδανική για βράδυ Παρασκευής: Δες απόψε την ταινία που σου αλλάζει τη διάθεση (Vid)
Βρείτε μας στο

Ο Μπεν Στίλερ δεν έχει πολλά πράγματα να πει ως ηθοποιός που κάποιος συνάδελφος του ή ο θεατής να τα ζηλέψει. Ένα είναι το Κάτι Τρέχει με τη Μαίρη, ένα το Tropic Thunder και ένα, αυτό που τα επισκιάζει όλα, το Night At the Museum.

Είναι και το Royal Tennebaums. Όλα τα υπόλοιπα που έχει κάνει, δεν τα λες αξιοζήλευτα. Η τριλογία όμως του Night at the Museum είναι ένα franchise στο οποίο θα θέλαμε να συμμετέχουμε. Ειδικά στην πρώτη ταινία που είχε κι όλη αυτή την αρχική ελεγεία για όλο το παρελθόν της ανθρωπότητας.

Τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας είναι πάντοτε χώροι γεμάτοι γοητεία γιατί συνδέουν την ιστορική καταγραφή με τη φαντασία και το μυθολογικό. Και στο Night at the Museum έχουμε τα πάντα. Μαμούθ, δεινοσαύρους, άλλα προϊστορικά ήδη που εξαφανίστηκαν οι επιβίωσαν, Ινδιάνους, καουμπόηδες, Ρωμαίους, Ούνους, Μογγόλους, τον Θίοντορ Ρούσβελτ και πολλά ακόμα.

Ο Μπεν Στίλερ υποδύεται έναν αποτυχημένο επαγγελματικά τύπο, τον Λάρι, που τον έχει χωρίσει η γυναίκα του και θέλει να είναι ένα καλό παράδειγμα για τον γιο του. Η ζωή τον φέρνει σε αναζήτηση δουλειάς και αποφασίζει να δεχτεί τη θέση του φύλακα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Έχει πέσει όμως θύμα πλεκτάνης που στόχο έχει να κλέψει ένα πολύτιμο αντικείμενο από το Μουσείο. Αν και αρχικά δείχνει να τα παρατάει, βλέποντας την απογοήτευση του γιου του, επιστρέφει στο μουσείο για να θέσει νέους κανόνες και να διατηρήσει τη μαγεία που ξυπνάει μετά το κλείσιμο του το απόγευμα.

Όλα τα εκθέματα ζωντανεύουν και ο Λάρι θα πρέπει να τους εξηγήσει τα όρια τους, να φροντίσει να ζήσουν επιτέλους αρμονικά και, μέσα σε όλα  αυτά, να γλιτώσει την χρυσή πλάκα που είναι η πηγή της ζωής για τα εκθέματα.

Για να το καταφέρει, θα πρέπει να πείσει τον εαυτό του ότι αξίζει και να πάρει την στήριξη του γιου του.

Η περιπέτεια δεν θα τελειώσει εδώ. Στο δεύτερο μέρος, κάποια εκθέματα μεταφέρονται στο Smithsonian στην Ουάσινγκτον και ο Λάρι θα πάει ως εκεί για να πάρει πίσω τους φίλους του, τον Τζεντεντάια τον καουμπόι και τον Οκτάβιο τον Ρωμαίο. Κι εκεί θα πάει η πλάκα που θα ζωντανέψει τα εκεί εκθέματα και θα ανοίξει έναν νέο κόσμο. Μόνο που κάποια εκθέματα θα καταλάβουν τη δύναμη της πλάκας και δεν θα δεχτούν εύκολα το να ξανακοιμηθούν.

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Πρώτος και καλύτερος ο Κα Μουν Ρα που θέλει να επαναφέρει από τον κόσμο των νεκρών τον στρατό του Όσιρι. Ο Λάρι εδώ θα πρέπει να τα βάλει με κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Αν τα καταφέρει εδώ, τίποτα μετά δεν θα τον σταματάει. Και για τις ανάγκες της τρίτης ταινίας φτάνει ως το Λονδίνο, με σκοπό να βρει τους γονείς του Ακμενρά, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να κάνουν την πλάκα να παραμείνει ζωντανή, άρα να επιτρέπει κάθε βράδυ στα εκθέματα να παίρνουν ζωή.

Μόνο που για όλους έρχεται η στιγμή που πρέπει να…πεθάνουν.

Επειδή μιλάμε για Μπεν Στίλερ, θα ήταν αδύνατο και οι τρεις ταινίες να είναι εξίσου καλές. Υπάρχει σαφώς διαβάθμιση και το πρώτο είναι αναμφίβολα το καλύτερο από τα τρία. Κι όσο πάμε προς το τρίτο, πέφτει λίγο το επίπεδο και η ουσία της πλοκής.

Ποιον πειράζει; Θες μια ευχάριστη κινηματογραφική δόση το ΠΣΚ σου και το Night at the Museum στο Disney+ το προσφέρει.