Ντε Νίρο και Ντι Κάπριο σε καθηλώνουν: Η ταινία-ορόσημο που το 2024 θα κερδίσει το Όσκαρ (Vid)
Βρείτε μας στο

Το 1990, ο Ακίρα Κουροσάβα ανέβηκε στη σκηνή της τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ προκειμένου να πάρει ένα τιμητικό βραβείο, καθώς ποτέ στην καριέρα του δεν είχε πάρει το βαρύτιμο αγαλματάκι. Αφού ο Ιάπωνας σκηνοθέτης με τις ήδη αμέτρητες εκείνη τη στιγμή ταινίες στο ενεργητικό του, πήρε το Όσκαρ από τους Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τζορτζ Λούκας, που αποτελούν έτσι κι αλλιώς τεράστιοι φαν του, έβγαλε ένα λόγο που έμεινε στην ιστορία.

«Είμαι 83 χρονών. Μόλις τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω την δυνατότητα του κινηματογράφου. Και είναι πολύ αργά», είπε ο Κουροσάβα. Όλοι συγκινήθηκαν αλλά στην πραγματικότητα, δεν πολυκατάλαβαν την ουσία των λεγόμενών του. Τι εννοούσε λέγοντας πως μόλις κατάλαβε την δυνατότητα του σινεμά; Είχε γυρίσει ήδη κοντά στις 30 ταινίες. Πως ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο;

«Εγώ τότε ούτε που κατάλαβα τι εννοούσε. Τώρα καταλαβαίνω», σχολίασε πριν μερικές μέρες ο 80χρονος Μάρτιν Σκορτσέζε από τις Κάννες, όπου πήγε προκειμένου να παρευρεθεί στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας, της 26ης στην καριέρα του! ««Μακάρι να έκανα διάλειμμα οκτώ εβδομάδων και ταυτόχρονα να έφτιαχνα και μια ταινία. Τώρα που βλέπω πιο καθαρά, είναι πια αργά. Είναι πολύ αργά. Είμαι γέρος. Διαβάζω πράγματα. Θέλω να πω ιστορίες και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος», συμπλήρωσε ο Σκορτσέζε.

Και είναι πράγματι σοκαριστικό αλλά κοιτώντας το trailer της νέας ταινίας του Μάρτιν Σκορτσέζε το αντιλαμβάνεσαι: αυτός ο τύπος δεν θυμίζει σε τίποτα μια γερασμένη και παραιτημένη φιγούρα, έχει τόσο πάθος να μιλήσει, να σχολιάσει, να κριτικάρει την Αμερική. Οι ταινίες είναι ακόμα τόσο φρέσκιες όσο εκείνες ενός 20άρη. Στα 80 του, το σινεμά που κάνει μοιάζει πέρα για πέρα σύγχρονο, τόσο μα τόσο πρωτοποριακό. Ακόμα.

Η επόμενη ταινία του, που θα είναι και το πρώτο γουέστερν που γυρνάει, βασίζεται στο βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν με τίτλο «Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI» που κυκλοφόρησε το 2017 και έχει ως τίτλο μόνο πρώτο κομμάτι. Η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1920 στην Οκλαχόμα. Εκεί τα μέλη της φυλής Οσέιτζ, που είχαν πλουτίσει λόγω του πετρελαίου που ανακαλύφθηκε στη γη τους, αρχίζουν να δολοφονούνται το ένα μετά το άλλο και η αστυνομία θα ξεκινήσει μια έρευνα ψάχνοντας τους δολοφόνους. Οι δολοφονίες εκείνες έμειναν στην ιστορία ως Κράτος του Τρόμου.

Πρωταγωνιστής στο επερχόμενο «Killers of the Flower Moon» είναι ο αγαπημένος του Σκορτσέζε, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος υποδύεται τον Ερνεστ Μπέρκχαρτ, ανιψιό ενός ισχυρού ντόπιου ιδιοκτήτη ράντσου (που τον ενσαρκώνει ο έτερος μεγάλος αγαπημένος του Σκορτσέζε, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο), ο οποίος εμπλέκεται στις «δολοφονίες του έθνους». Ο Μπέρκχαρτ ωστόσο είναι ταυτόχρονα παντρεμένος με μια ιθαγενή, την οποία φαίνεται να αγαπάει ειλικρινά και να την προστατεύει από τον ρατσισμό της περιοχής…

Το τρέιλερ κρατάει μόλις ένα λεπτό και 47 δευτερόλεπτα και επικεντρώνεται στον χαρακτήρα του Ντι Κάπριο, η φωνή του οποίου ακούγεται να λέει: «Υπάρχουν πολλοί πεινασμένοι λύκοι. Μπορείτε να τους βρείτε σε αυτή την εικόνα;». Καθώς εξελίσσεται το τρέιλερ, παρακολουθούμε πλάνα των πρωταγωνιστών σε σκηνές χάους και βίας…

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

«Πολλές γυναίκες των Όσατζ παντρεύονταν λευκούς άντρες οι οποίοι είχαν έρθει σαν αρπακτικά για να απολάβουν τα δικαιώματα των κτήσεων και του πετρελαίου της γης τους. Κι όμως, την ίδια στιγμή, όπως βλέπουμε από τις αυθεντικές μαρτυρίες των χαρακτήρων, το ζευγάρι ήταν στ’αλήθεια αγαπημένο. Αυτή η περιπλοκή κάνει την ιστορία βαθιά σκοτεινή κι αμερικάνικη. Ίσως και γι’ αυτό χρειαστήκαμε χρόνια για να το διευκρινίσουμε επί της οθόνης», τόνισε ο Ντι Κάπριο επίσης από τις Κάννες για την πολυαναμενόμενη ταινία.

Στα μέρη μας θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2023 και ήδη δεν κρατιόμαστε…