Ανήθικα απολαυστική: Δες απόψε την ταινιάρα με τον Μάικλ Κίτον που για 2 ώρες θα σε κάνει να ξεχάσεις τον έξω κόσμο (Vid)
Βρείτε μας στο

Δύο χρόνια μετά το Birdman, ο Μάικλ Κίτον βρίσκει έναν ρόλο που του προσφέρει την ευκαιρία να πει ότι επέστρεψε για τα καλά. Στο The Founder τον βλέπουμε να υποδύεται τον Ρέι Κροκ, έναν άντρα που ελάχιστοι ξέρουν, αλλά άπειροι ξέρουν την αυτοκρατορία του.

Ποιο είναι το μέρος που επισκέπτεσαι όπως και δήποτε όταν πηγαίνεις ταξίδι στο εξωτερικό; Ποιο είναι το μέρος που αποτελεί πολιτιστικό στοιχείο κάθε χώρας; Ποιο μέρος είναι ο τόπος συνάντησης της νεολαίας;

Κάποια στιγμή στη διάρκεια του The Founder, ο Κίτον, υποδυόμενος τον Κροκ, γυρίζει και λέει ότι δεν είναι απλά ένα μέρος να φας μπέργκερ. Είναι οικογένεια, είναι ζυμώσεις, είναι συνάντηση, είναι η Αμερική.

Αυτό θέλησε να κάνει τα McDonald’s και αυτό πέτυχε. Όχι με τη δική του αρχική ιδέα, όχι με το δικό του αρχικό όνειρο.

Βλέπουμε στο σήμερα τα μεγάλα brands και νομίζουμε ότι είναι το όνειρο του ιδιοκτήτη. Πολλές φορές όμως, προκειται για το αποτέλεσμα της υφαρπαγής του ονείρου ενός άλλου.

Ο Ρέι Κροκ ήταν ένας πωλητής μηχανών για μιλκσέικ. Σε ηλικία 52 ετών ήταν βαθιά χρεωμένος και είχε φτάσει σε απελπισία. Κάποια στιγμή, τηλεφωνούν στη γραμματέα του ότι χρειάζονται 6 μηχανές. Από κει που ικέτευε γονατιστός καταστηματάρχες εστίασης να πάρουν μία και δεν έπαιρναν, τώρα κάποιος ζήτησε 6. Που στην πορεία έγιναν 8.

Η περιέργεια μεγάλη και ο Κροκ πάει οδικώς από την Ανατολική στη Δυτική Ακτή, όπου αντικρύζει μια τεράστια ουρά από ανθρώπους που περίμεναν να πάρουν ένα μπέργκερ. Στέκεται κι αυτός στην ουρά και φτάνει στο ταμείο.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Ζητάει ένα μπέργκερ, μια πατάτες και μια κοκακόλα. Του τα δίνουν σε 15 δευτερόλεπτα. Σκαλώνει. Τους εξηγεί ότι δεν γίνεται να είναι το δικό του πακέτο. Κι όμως είναι.

Μετά, τους ρωτάει πού θα κάτσει να τα φάει. Του εξηγούν ότι είναι πακέτο. Σε μια Αμερική γεμάτη από dine-ins εστιατόρια, δεν μπορεί να διανοηθεί αυτό που βιώνει.

Έχει την ανάγκη να γνωρίσει τους πελάτες του, αυτούς που του ζήτησαν 8 μηχανές. Κι αφού τους γνωρίζει και μαθαίνει το όνειρό τους, το πώς έφτασαν να στήσουν αυτό το μαγαζί που λειτουργεί  με μαθηματική ακρίβεια – σε ένα σημείο της κουζίνας υπάρχει ταυτόχρονη κίνηση ενός γεμάτου κι ενός άδειου δίσκου. Με αρμονία οι δύο δίσκοι περνάνε ξυστά ο ένας από τον άλλον, χωρίς να διαταράσσεται η ισορροπία.

Ο Κροκ τρελαίνεται. Στον ύπνο του εμφανίζεται το δικό του όνειρο. Όνειρο που πάτησε πάνω στο όριο των αδερφών McDonald’s. Κι έτσι πείθει τους δύο για να ξεκινήσει franchise. Η δική τους ιδέα, το δικό τους success story, βρίσκεται στα χέρια ενός τυχοδιώκτη που έχει την επιμονή να μεταλαμπαδεύσει αρχικά το όραμα και στη συνέχεια να το κάνει δικό του, θέτοντας εκτός τους πιονέρους.

Και το κάνει με τον τρόπο που συνέβαινε πάντοτε στην Αμερική, με τον τρόπο που χτίστηκε αυτή η Μέκκα του χρήματος. Χρησιμοποιώντας το brand άλλων, κόβοντας τους με τρόπο βίαιο από το δικό τους «παιδί».

Το The Founder έχει από τη μία το τρομερό ενδιαφέρον για το πώς φτιάχτηκε αυτή η παγκόσμια αυτοκρατορία, η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει εκτός του big tech, έχει το κοινωνικό μήνυμα, έχει και την κινηματογραφική αξία.

Διαρκεί δύο ώρες, αλλά δεν το χορταίνεις. Ίσως κακώς τρέχει γρήγορα σε κάποια σημεία και θα ήταν καλύτερα να δούμε λίγο παραπάνω το ταξίδι του brand από το ένα εστιατόριο στα χιλιάδες και στο ξεκίνημα των Χρυσών Αψίδων που αποτελούν πια ένα παγκόσμιο σύμβολο.

Ο Μάικλ Κίτον είναι σε ένα one man show, αλλά και οι Νίκ Όφερμαν και Τζον Κάρολ Λιντς, τα δύο αδέρφια, είναι υπέροχοι σε αυτούς τους αντιθετικούς τους χαρακτήρες.

Το The Founder σε περιμένει στην Cosmote TV και είναι 2 ώρες που θα τις απολαύσεις, θα ξεχάσεις το κινητό σου και δε θα σε νοιάξει ακόμα κι αν καίγεται η κουζίνα σου. Καλά, αν συμβεί, να σε νοιάξει. Μην καείς.