Black Mirror 6η σεζόν
Βρείτε μας στο

Το πόση αγάπη έχουμε στο Menshouse για το Black Mirror το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, όλες εκείνες τις φορές που κληθήκαμε ή θελήσαμε να γράψουμε για τη σειρά.

Ακόμα όμως και στην αγάπη, έχεις μάτια και βλέπεις, έχεις μυαλό που κρίνει και μπορούμε να πούμε ότι η καλύτερη σειρά όλων των εποχών, όπως την έχουμε χαρακτηρίσει στο παρελθόν, ταβάνιασε στην 4η σεζόν και από τότε πέφτει χαμηλότερα από τον πανύψηλο πήχη που έχει.

Στα 5 επεισόδια της 6ης σεζόν δεν υπάρχει πια κάτι που δεν έχουμε δει. Δεν είναι ότι η σειρά έχει κακό σενάριο ή ότι ο Τσάρλι Μπρόκερ απώλεσε την ικανότητα του.

Είναι ότι 4 χρόνια μετά την κυκλοφορία της 5ης σεζόν, η σειρά δεν είναι πια προπομπός, δεν είναι ένας μάντης πραγμάτων όπως ήταν ως τότε. Έχουν γίνει τόσα σε αυτά τα 4 χρόνια. Διάολε, έχουν γίνει τόσα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη μόνο το τελευταίο 3μηνο, που το Black Mirror τα είχε προβλέψει, όμως τώρα δε μπορεί να κάνει το βήμα παραπέρα.

Θα ήταν σχεδόν εξωπραγματικό να κατάφερνε μετά από μια 8ετία στις επάλξεις να κάνει και πάλι το ίδιο, κάνοντας την πραγματικότητα να μοιιάζει λιγότερο ενδιαφέρουσα και τρομακτική. Μόνο που τώρα πια αυτό που ευαγγελιζόταν κρούοντας καμπανάκι κινδύνου το Black Mirror το 2016, είναι τώρα εδώ.

Είναι χαρακτηριστικότερο όλων το 6ο επεισόδιο το οποίο καταπιάνεται με τρία ζητήματα που μας έχει συστήσει η τεχνολογία. Το ένα είναι φυσικά η τεχνητή νοημοσύνη. Το άλλο η κβαντομηχανική. Και το τρίτο, αυτό που μας φρικάρει στην καθημερινότητα, είναι η σκιώδης παρακολούθηση.

Ξέρεις, αυτό που απλά κοιτάς ένα προϊόν και μετά ανοίγεις το κινητό σου, μπαίνεις στο Instagram και σου εμφανίζει διαφήμιση γι’ αυτό το προϊόν ενώ δεν έχεις δει ποτέ σου ως τότε.

Αυτό συμβαίνει και στο πιο ενδιαφέρον επεισόδιο της σεζόν, το 1ο, εκεί όπου η Τζόαν είναι απαίσια. Η Τζόαν, μια διευθύντρια σε εταιρεία, λέει στην ψυχολόγο της ότι νιώθει πως δεν είναι πρωταγωνίστρια στη ζωή της και θα ήθελε να γίνει. Κι η επιθυμία της γίνεται πράξη.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Γίνεται πρωταγωνίστρια της σειράς για τη ζωή της, μια σειρά που παράγεται από πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω κινητού και συσκευών συνδεδεμένων με τον ψηφιακό κόσμο. Όσα λέει κάθε μέρα, όσα βλέπει, όσα κάνει, περνάνε ως ήχοι και εικόνες, ως καταγραφές στο κινητό και γίνονται upload σε έναν κβαντοϋπολογιστή που φτιάχνει ένα σενάριο βασισμένο στη ζωή της.

Έτσι, καταλήγει να βλέπει την κάθε της ημέρα να προβάλλεται στο Streamberry (εδώ το Netflix τρολάρει τον εαυτό του), με τη Σάλμα Χάγιεκ να την υποδύεται. Και γίνεται αυτό το Inception, όπου η Τζόαν βλέπει τον εαυτό της στην τηλεόραση και ο εαυτός της στην τηλεόραση βλέπει τον εαυτό του στην τηλεόραση κοκ.

Έχει βέβαια μια ωραία ανατροπή στο φινάλε το επεισόδιο, σου υπενθυμίζει ότι η σκοτεινιά του Black Mirror δεν επιτρέπει να αποδεχτείς κάτι ως πραγματικότητα και απαιτεί τη διαρκή αμφισβήτηση.

Τα 5 επεισόδια της 6ης σεζόν υπολείπονται αρκετά των επεισοδίων των πρώτων 4 σεζόν και κοντράρονται για την αποφυγή της τελευταίας θέσης με την 5η σεζόν.

Το δικό μας top-5 είναι το εξής, με αύξουσα σειρά:

Nosedive, 1ο επεισόδιο, 3η σεζόν

Από τα επεισόδια που τα βλέπεις και λες «πόσο μπροστά». Μια εφαρμογή ορίζει την κοινωνική αξία του καθενός και την πρόσβασή του σε διάφορα μέρη. Ανάλογα με τη βαθμολογία που σου βάζει ένας άνθρωπος μετά την συναναστροφή σας, όσο κι αν έχει κρατήσει, δημιουργείς το κοινωνικό σου σκορ. Όσο χαμηλότερα πέφτεις, τόσο σου απαγορεύεται πρόσβαση σε περιοχές, σε υπηρεσίες, σε δικαιώματα.

Hated in The Nation, 6ο επεισόδιο 3η σεζόν

Τι γίνεται όταν το «ΨΟΦΑ» στο Twitter γίνεται πράξη; Όταν η ευχή των πολλών να πεθάνει ένα πρόσωπο, πραγματοποιείται; Και τι γίνεται όταν αυτή η ευχή είναι ένα μπούμερανγκ; Πεθαίνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

The Entire History of You, 3ο επεισόδιο, 1η σεζόν

Αυτό που θα θέλαμε να έχουμε όλοι για να μπορούμε να αποδεικνύουμε στους άλλους ότι είχαμε δίκιο σε μια διαφωνία. Ένα τσιπάκι στο μάτι καταγράφει τα πάντα και δημιουργεί αρχείο με μνήμες που είναι προσπελάσιμο με μια εντολή. Έτσι, μπορείς να ξαναπαίξεις μια στιγμή της ζωής σου και να εστιάσεις σε άλλο σημείο από αυτό που εστίασες στην πρωταρχική στιγμή.

Hang The Dj, 3ο επεισόδιο, 4η σεζόν

Μια εφαρμογή για ζευγάρωμα, δεν θα έπρεπε να είναι κάτι το εξεζητημένο. Μόνο που η συγκεκριμένη έχει προσδιορίσει από πριν το χρονικό διάστημα της συναναστροφής. Δύο άνθρωποι ερωτεύονται, όμως η εφαρμογή όρισε ότι πρέπει να τελειώσουν. Κι έτσι πάνε στις επόμενες σχέσεις, κάποιες με μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ συναντιούνται πού και πού με τους νέους συντρόφους. Η επανάσταση προς την εφαρμογή δεν θα αργήσει. Πολύ αισιόδοξο επεισόδιο.

San Junipero, 4ο επεισόδιο, 3η σεζόν

Το επεισόδιο-θρύλος, αυτό που μπαίνει άνετα στην κορυφαία 3άδα των κορυφαίων επεισοδίων σειρών. Δύο γυναίκες περιπλανιούνται νοητικά στις δεκαετίες και συναντιούνται ξανά και ξανά σε κλαμπ, χορεύουν, ερωτεύονται και ζουν τα μυαλά τους, οι αναμνήσεις τους, για πάντα μαζί.