Για 120' δεν κάνεις διάλειμμα ούτε για τουαλέτα: Δες απόψε στο Netflix την ταινιάρα του Μάικλ Μαν που τα έχει όλα (Vid)
Βρείτε μας στο

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες των τελευταίων δεκαετιών, και αυτό είναι εμφανέστατο στην αριστοτεχνική του σκηνοθεσία στο “Collateral”. O Michael Mann, σκηνοθέτησε ένα κλασικό θρίλερ, βρετανικού τύπου, το οποίο παρόλο που με την πρώτη προσέγγιση μπορεί να φαίνεται απλοϊκό, εντούτοις ο θεατής παραμένει γεμάτος αγωνία μέχρι το τέλος, καθώς όλο το σκηνοθετικό ταλέντο του Mann ξεδιπλώνεται απλόχερα τόσο στον τρόπο εξέλιξης της ταινίας, όσο και στο περιεχόμενο καθαυτό.

Ο Michael Mann, παίζει έντονα μες την κάμερα, αφού καταγράφει όλες τις αντιδράσεις των ηρώων του, καθ όλη τη διάρκεια του καθηλωτικού σεναρίου, ενώ παράλληλα δε μένει στη ρηχή προσέγγιση των χαρακτήρων του αλλά προχωράει σε πολύ βαθιά ανάλυση.

Η χρήση των φίλτρων είναι πάντα σωστά στοχευμένη, ενώ πετυχαίνει άψογα και το δύσκολο εγχείρημα του να παραμένει σε όλες τις σκηνές κοντά στους πρωταγωνιστές. Επιπλέον, δε θα πρέπει να παραβλεφθεί και το πλεονέκτημά του να αποφεύγει τις σεναριακές ευκολίες, αφού κάθε πλάνο της ταινίας κουβαλάει πολλή δουλειά, κάνοντας παράλληλα και απόλυτα ορθή χρήση των αλληγοριών.

Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές, η ταινία ευνοεί ιδιαίτερα τον Τομ Κρουζ, αφού με την ερμηνεία του την αναδυκνείει ακόμα περισσότερο, ενώ πρόκειται για έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους ρόλους της καριέρας του. Παρότι η ταινία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, ωστόσο ο ηθοποιός δεν την επισκιάζει. Όσον αφορά τον Jamie Foxx, συμπληρώνει άψογα τον συμπρωταγωνιστή του, ενώ και οι δεύτεροι ρόλοι λειτουργούν άκρως υποστηρικτικά στους πρωταγωνιστικούς.

Πλοκή:

Ο Max είναι ένας οδηγός ταξί που προτιμά τη νυχτερινή βάρδια. Είναι πιο ήσυχα, δεν έχει κίνηση και οι πελάτες αφήνουν μεγαλύτερο φιλοδώρημα όπως λέει. Ο ίδιος δουλεύει στο ταξί «προσωρινά» τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ενώ σχεδιάζει τη δική του επιχείρηση. Από το πίσω κάθισμα του ταξί του έχουν περάσει εκατοντάδες πρόσωπα, όμως μια διαδρομή θα τον σημαδέψει. O Vincent είναι ο επόμενος πελάτης του, που ζητά μια χάρη έναντι αδράς αμοιβής. Να μισθώσει το ταξί για όλη τη νύχτα, καθώς έχει να κάνει έξι στάσεις στην πόλη για να κλείσει μια κτηματομεσιτική συμφωνία. Στην πρώτη τους στάση όμως η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, αφού ο Vincent δεν είναι μεσίτης αλλά ένας επαγγελματίας δολοφόνος.

Η λίστα του περιλαμβάνει έξι ονόματα βασικών συντελεστών μιας δίκης μεγαλέμπορου ναρκωτικών, που θα πρέπει να «επισκεφθεί» μέσα στη νύχτα. Ο Max αποτελεί πλέον μια παράπλευρη απώλεια, στον άχαρο ρόλο να μεταφέρει τον Vincent στους επόμενους στόχους του.

Δείτε το τρέιλερ της της ταινίας:

Ο κορυφαίος: Ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών έφυγε στα 49 του, προδομένος από το μεγαλύτερό του πάθος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ο κορυφαίος: Ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών έφυγε στα 49 του, προδομένος από το μεγαλύτερό του πάθος