Θα σου πάρει τα μυαλά: Δες απόψε στο Ertflix την ταινιάρα που δεν θα πιστεύεις ότι είναι αληθινή ιστορία
Βρείτε μας στο

Ένα μαύρο φόντο. Τα γράμματα που πέφτουν πριν την έναρξη της ταινίας, μια αναγκαία διευκρίνηση: Η ιστορία που θα δείτε δεν βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Αμέσως, μια γραμμή διαγράφει την λέξη «δεν». Γιατί αυτό; Μα διότι πρέπει να τονιστεί: μπορεί αυτά που θα ακολουθήσουν να φαντάζουν βγαλμένα από τη φαντασία ενός μυαλού που γουστάρει να παίζει με τους κανόνες του σουρεαλισμού και ως εκ τούτου να είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς πως κάποτε πράγματι έγιναν, αλλά κι όμως, είναι αλήθεια! Ναι, η ιστορία είναι πράγματι αληθινή!

Ο δημιουργός της ταινίας άλλωστε, ο Μπαρτ Λέιτον γοητεύεται από τις αληθινές ιστορίες που μοιάζουν απίστευτα τραβηγμένες για να είναι αληθινές. Αυτός είναι και ο λόγος που διακρίθηκε ως εξαιρετικός ντοκιμαντερίστας. Και ακόμα και εδώ φλερτάρει ξεδιάντροπα με τους κανόνες του ντοκιμαντέρ εμβολιάζοντας την πλοκή με αγνές ντοκιμαντερίστικες στιγμές. Ο λόγος για την ταινία «American Animals» που το καλοκαίρι του 2018 ξετρέλανε τους λάτρεις των θερινών κινηματογράφων και που πλέον βρίσκεται στο Ertflix για να την δει όποιος θέλει μέχρι τις 17 Αυγούστου.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τέσσερις βαρετούς τυπάκους, τέσσερις φίλους οι οποίοι απλά βαριούνται. Και για να δώσουν λίγη ένταση στην βαρετή ζωή τους, αποφασίζουν να κλέψουν από ένα τοπικό μουσείο κάποια ασύλληπτης αξίας χειρόγραφα του Δαρβίνου και στη συνέχεια να τα πουλήσουν σε έναν κλεπταποδόχο στην Ολλανδία. Το σχέδιο τους βέβαια είναι εντελώς για τα μπάζα, οι τύποι οδεύουν ολοταχώς σε ένα τεράστιο φιάσκο, είναι τόσο βλακωδώς και εγκληματικά αφελείς που είναι να απορείς πως διάολο έπεισαν τους εαυτούς τους ότι αυτά που έχουν στο μυαλό τους θα πετύχουν.

Η ταινία όχι απλά δεν σου κρύβει ποτέ πως πράγματι η ληστεία απέτυχε αλλά φροντίζει να σου δείξει και τις αληθινές μορφάρες αυτής της ιστορίας. Διότι εμβόλιμα μέσα στην πλοκή, η κάμερα του Λέιτον μας δείχνει συνεντεύξεις των αληθινών ανθρώπων που επιχειρησαν να κάνουν αυτή την απίστευτη ληστεία με αποτέλεσμα να μην πιστεύεις στα μάτια σου πως τα όσα βλέπεις υπό μορφή μυθοπλασίας πράγματι είναι βασισμένα σε αληθινά γεγονότα.

Με έναν αιχμηρό τρόπο και με ένα μπαστάρδεμα ειδών που ξεκινάει από τις κλασικές heist movies και την ταραντινική αισθητική μέχρι το «Ράσομον» του Κουροσάβα, ο Λέιτον σατιρίζει μέσα από αυτή την ταινία – δυναμίτη την βαθιά ηλιθιότητα της αμερικάνικης κοινωνίας, της προνομιούχας πλευράς της που δεν αντέχει την αφάνεια και θα κάνει τα πάντα για να βγει από αυτή. Υπό μια έννοια, οι χαρακτήρες του το καταφέρνουν: έγιναν ταινία του Χόλιγουντ. Είναι τα τέλεια… «αμερικάνικα ζώα»!

Δες την όσο προλαβαίνεις στο Ertflix και δεν παίζει να μην σε συνεπάρει. Ρωτήστε όλους εκείνους που την είδαν στο σινεμά το 2018 και δίχως να την περιμένουν λόγω κάποιας προώθησης έμειναν εντυπωσιασμένοι.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη