That Evening Sun ταινία Cosmote τι να δεις απόψε
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Country, σκληρή, συγκινητική: Η ξεχασμένη ταινιάρα του 2009 που θα δεις σίγουρα απόψε

Αγαπάμε όλες τις ταινίες με κεντρικό ήρωα ένα ηλικιωμένο κύριο
Menshouse Team

Είναι κάποιες ταινίες που, με το που τις δεις, θα θες να τις προτείνεις σε φίλους και γνωστούς. Σε πρόσωπα που θες να εντυπωσιάσεις. Και μετά θα περιμένεις περήφανα να σε ευχαριστήσουν, να εντυπωσιαστούν. Αυτή είναι το That Evening Sun.

Πρόκειται για μια ταινία από το μακρινό – είναι 14 χρόνια πια – 2009, μια χρονιά που ελάχιστοι θυμούνται τι ταινίες κυκλοφόρησαν και πήγαν στα Όσκαρ, παρά μόνο το Avatar. Κι όμως, εκείνη τη χρονιά ο πρωταγωνιστής της, ο Χαλ Χόλμπρουκ, ήταν υποψήφιος για ‘Α Ανδρικό.

Και πώς να μην είναι με τέτοια φανταστική ερμηνεία που θα σου θυμίσει το Lucky του 2017 με τον Χάρι Ντιν Στάντον και το φετινό Living με τον Μπίλι Νάι..;

Ο Χόλμπρουκ υποδύεται τον Έιμπνερ Μίτσαμ, έναν γέρο στο Τενεσί που ο γιος του τον έχει κλείσει σε ένα γηροκομείο και έχει παραχωρήσει την γη που είχε ο πατέρας του, και την εκμετάλλευσή της, στην οικογένεια Τσόατ.

Οικογένεια, τρόπος του λέγειν, αφού ο πατριάρχης Λόνζο είναι ένας τελειωμένος μεθύστακας που παρασιτεί στην κοινωνία και παίρνει μια ψεύτικη σύνταξη αναπηρίας και μια αποζημίωση από μια οικογένεια, επειδή κάποτε έπεσαν στα πόδια του κάτι ξύλα τους.

Όταν πίνει, δηλαδή στο 90% των στιγμών της ημέρας, χτυπάει τη γυναίκα του Λούντι και την κόρη του Πάμελα. Κάθε λίγο και λιγάκι υποστηρίζει ότι έχει αλλάξει και ότι θα γίνει καλύτερος και θα αλλάξει τη ζωή τους, αλλά πάντα καταλήγουν στον ίδιο λάκκο.

Στο Τενεσί, όπως και σε όλες αυτές τις ξεχασμένες πολιτείες, οι άνθρωποι ονειρεύονται να γίνουν κάτι μεγαλύτερο από αυτό που είναι. Έτσι λέει η Λούντι: να γίνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που είμαστε. Μια αυτοταπείνωση συνδυασμένη με μια υπεραισιοδοξία.

Ο Μίτσαμ λοιπόν φεύγει από το γηροκομείο και γυρίζει σπίτι του, στη φάρμα του, εκεί όπου έχει αναμνήσεις με τη γυναίκα του, εκεί όπου θέλει να πεθάνει.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

Η παρουσία του εκεί προκαλεί έντονη ενόχληση στον Λόνζο και η σύγκρουσή τους είναι καθημερινή. Ο Μίτσαμ δεν είναι όμως ένας γέρος που τον βγάζεις εύκολα εκτός. Καθαρίζει το όπλο του και βλέπει δύο κινήσεις πιο μπροστά από σένα.

Έτσι, ο Μίτσαμ αποφασίζει να μείνει σε μια καλύβα απέναντι από το κυρίως σπίτι, βλέποντας πως αργά ή γρήγορα ο Λόνζο θα πτωχεύσει και θα αναγκαστεί να αφήσει το σπίτι.

Η κατάσταση στη φάρμα γίνεται τέτοια, ώστε στο τέλος θα υπάρχει μόνο ένας νικητής. Ίσως και μόνο ένας ζωντανός…

Το That Evening Sun είναι ένας πίνακας ζωγραφικής αυτής της Αμερικής, της Αμερικής των αραιοκατοικημένων πολιτειών, αυτών που είναι τελευταίοι τροχοί της αμάξης των 50 τροχών, όπου τα όνειρα των ανθρώπων συνθλίβονται από την έλλειψη εχέγγυων ώστε να εξελιχθούν. Είναι όμως εξέλιξη αυτό που φαντάζονται;

Ο ήρωας του That Evening Sun, ο Μίτσαμ του Χόλμπρουκ, είναι και ένα wake up call πως πολλές φορές φαντασιωνόμαστε πως οι θεωρητισμοί θα μας κάνουν καλύτερους, πως θα σημάνουν την αναβάθμιση του στάτους μας κοινωνικά, και υποτιμάμε τη γη, το έδαφος, τη μεγαλύτερη επιστήμη που υπάρχει, τελικά.

Το That Evening Sun είναι στην Cosmote TV και μόλις την δεις, θα πάρεις τηλέφωνο φίλους, την κοπέλα ή το παλικάρι που φλερτάρετε, θα τους την προτείνεις και θα είσαι βέβαιο ον πως θα τους εντυπωσιάσεις.