Ξάφνιασε τους πάντες: Η ταινία του Άνταμ Σάντλερ που ξεπέρασε το Murder Mystery στο Netflix
Βρείτε μας στο

Μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι μας πως ο Άνταμ Σάντλερ είναι ένας τρομερός overachiever. Για 30 χρόνια κάνει καριέρα με ταινίες που γίνονται καθαρά για την προσωπική του ευχαρίστηση και ελάχιστα τον νοιάζει η ποιότητα τους.

Με εξαίρεση το Click ή το 50 First Dates, άντε και το Happy Gilmore, ο Άνταμ Σάντλερ είναι ένας από τους διεκδικητές του θρόνου του βασιλιά των υπερβολικά χαζοκομεντί ή χαζο-οτιδήποτε. Κι αν δεν υπήρχαν τα αδέρφια Σάφντι να του ανεβάσουν το στάτους με το Uncut Gems, σε μια εποχή που ήταν σε limit down, ίσως τώρα να μην είχε την ευκαιρία να κάνει στο Netflix ό,τι του κατέβει στο κεφάλι.

Και συνήθως, ό,τι του κατεβαίνει, είναι μια σάτιρα για τον εβραϊσμό και τα βιώματα της δικής του παιδικής ηλικίας. Μόνο που πλέον, μετά το You ‘re Not Invited to My Bat Mitzvah, δείχνει πως μπορεί να το κάνει αυτό και με τρόπο που να μην αγγίζει αισθητικό πάτωμα όπως στο The Week Of ή όπως στο Ζόχαν.

Σε αυτή την ταινία που ο μεγάλος της τίτλος μας αποτρέπει από το να την ξαναγράψουμε, ο Άνταμ Σάντλερ δεν είναι καν ο πρωταγωνιστής. Πρωταγωνίστρια είναι η μικρή του κόρη, η Σάνι Σάντλερ, η οποία υποδύεται την Στέισι Φρίντμαν, κόρη του και στην ταινία. Όχι όμως κόρη και της μαμάς της, της Τζάκι Σάντλερ, η οποία είναι μαμά της κολλητής φίλης της Στέισι, της Λίντια.

Το στόρι επικεντρώνεται σε μια κλειστή θρησκευτικά κοινωνία Εβραίων, που δεν είναι σαν τους Άμις ή σαν τους Χασιδικούς, αλλά έχουν μια εξωφρενική θρησκευτική προσήλωση που της έχουν προσδώσει μια εκκοσμίκευση.

Η Στέισι και η Λίντια ετοιμάζονται για το bat mitzvah τους, δηλαδή την τελετή ενηλικίωσης για τα κορίτσια του εβραϊσμού. Bar είναι το αγόρι στα εβραϊκά και bat το κορίτσι.

Όμως, ένα αγόρι, ένα πολύ κακό αγόρι, θα γίνει αιτία να χαλάσει η σχέση τους και να γίνει η Στέισι τρομερά εκδικητική προς την Λίντια, με την αντιπαράθεσή τους να κορυφώνεται στην τελετή της δεύτερης, η οποία γίνεται ρεζίλι στο σχολείο και ειδικά στις αδυσώπητες δημοφιλείς κοπέλες.

Με αυτή την ταινία ο Άνταμ Σάντλερ, επιλέγοντας για την ακρίβεια να αποδώσει το βιβλίο της Άλισον Πεκ, διακωμωδεί την πίεση που δέχονται τα παιδιά στις εβραϊκές οικογένειες, είτε είναι φανατικές στο δόγμα τους είτε πιο loose. Αποτυπώνει ταυτόχρονα και μια σκληρή πραγματικότητα για τα σχολεία, ειδικά στις ΗΠΑ, ειδικά στην εποχή του TikTok.

Γιάννης Πλούταρχος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Σώπα ρε μεγάλε»: Οι 2 «πρωτάρηδες» που εμπιστεύτηκε ο Πλούταρχος για το μεγαλύτερο σουξέ του, που όλοι έχουμε τραγουδήσ

Το δίνει όμως και με μια αισιόδοξη οπτική. Το παλιό bullying είναι ένα απλώς σκωπτικό σχόλειο, το οποίο όμως δεν διαλύει ένα παιδί. Αντιθέτως, η Στέισι και η Λίντια και οι δύο άλλες φίλες τους, είναι δυνατές μαζί και δεν τις καταβάλλουν τα σκληρά βλέμματα των δημοφιλών κοριτσιών. Κι ας θέλουν να μπουν στην παρέα τους, κι ας γλυκοκοιτάζουν το δημοφιλές αγόρι του σχολείου.

Φαίνεται να είναι μια teen movie με την οποία δεν θα βρουν ταύτιση οι ενήλικες, αλλά δεν ισχύει αυτό. Κι ακόμα κι αν δε βρουν ταύτιση, παραμένει μια αναπάντεχα καλή ταινία για τα δεδομένα του Άνταμ Σάντλερ και αυτό που έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το Murder Mystery 2, που ήθελες 5 ποτά για να αντέξεις να το δεις.

Αξίζει δε να πούμε πως η ταινία κερδίζει περισσότερο από το ότι ο Σάντλερ συμμετέχει ως δεύτερος ρόλος και οι κόρες του, ειδικά η μικρότερη, έχουν ένα σενάριο πάνω τους.