Για τους λάτρεις του «The Wire»: Oλοκληρώθηκε μεγαλοπρεπώς στο Netflix η βρετανική εκδοχή του
Βρείτε μας στο

Για πολλούς από εμάς το «The Wire» δεν είναι απλά μια αριστουργηματική σειρά αλλά, με διαφορά, ό,τι πιο πρωτοποριακό και ό,τι πιο ιδιοφυές έχει προκύψει ποτέ στην μικρή οθόνη. Είναι η καλύτερη σειρά όλων των εποχών, αυτή που δεν θα χάσει ποτέ σε καμία σύγκριση με καμία άλλη, η σειρά που μας ανάγκασε να μην μπορούμε να δούμε crime και να μην το συγκρίνουμε με αυτή: κάθε υποκατάστατο του «The Wire» θα είναι πάντα καλοδεχούμενο όσα χρόνια και αν πέρασαν από την πρώτη φορά που το είδαμε.

Όποιος ασπάζεται την άποψη της από πάνω παραγράφου θα πρέπει οπωσδήποτε να κάτσει να δει στο Netflix το «Top Boy», την σειρά των 5 σεζόν (για την ακρίβεια την σειρά 2+3 σεζόν…) που πριν λίγες ολοκληρώθηκε και φιγουράρει πλήρης πλέον στην δημοφιλή πλατφόρμα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα απενοχοποιημένο homage στο «The Wire», μια βρετανική εκδοχή του, ένα αληθινό διαμάντι που περήφανα ανοίγει διάλογο με την σειρά που υπήρξε η βασική της έμπνευση.

Η σειρά ξεκίνησε το μακρινό 2011 στο βρετανικό Channel 4, κόπηκε μετά από δύο μόλις σεζόν αφήνοντας στη μέση την πλοκή, μέχρι που ο ράπερ Drake την είδε, ξετρελάθηκε με την πάρτη της και χρηματοδότησε για λογαριασμό του Netflix, πέντε χρόνια μετά το κόψιμό της, τη συνέχειά της. Όλα αυτά είναι αναγκαίες πληροφορίες για να την δει κανείς στο Netflix καθώς η πλατφόρμα την παρουσιάζει ως δυο διαφορετικές σειρές και μόνο έτσι μπορεί να την βρει κανείς μέσα της.

Ο Ντουσέιν και ο Σάλι, δυο παιδιά ενός βρετανικού γκέτο που κατάφεραν να επιβιώσουν στον σκληρό κόσμο του εμπορίου ναρκωτικών της γειτονιάς τους, εξελίχθηκαν στα… Top Boys του «παιχνιδιού» και πλέον είναι αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος. Αλλά πλέον, όσο αδερφική και αν είναι η σχέση τους, αντιλαμβάνονται με διαφορετικούς όρους την διαχείριση αυτής της πραγματικότητας. Ο Ντουσέιν την βλέπει επιχειρηματικά, θέλει να κυριλέψει και να ξεκόψει από τον δρόμο. Ο Σάλι γουστάρει που είναι γκάνγκστερ και δεν θέλει να είναι τίποτα άλλο στη ζωή του, πόσο μάλλον να γίνει επιχειρηματίας και καθωσπρέπει. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Αυτή την σύγκρουση αφηγείται στις 5 σεζόν του το «Top Boy».

Ναι, οι μυημένοι στο «The Wire» θα βρουν αμέσως τις αναλογίες ανάμεσα στον Ντουσέιν και τον Σάλι από την μια και τους Στρίγκερ και Έιβον από την άλλη. Και είναι δεδομένο πως θα απολαύσουν αυτή την σύγκρουση προσωπικοτήτων, θα καθηλωθούν από το ταυτόχρονο βαθύ δέσιμο που ποτέ δεν αναιρείται ανάμεσά τους, από το γεγονός ότι καταλήγουν οι τέλειοι εχθραδερφοί, από την αναπόφευκτη σύγκρουση με την νέα κατάσταση πραγμάτων σε ένα εγκληματικό περιβάλλον που πάντα θα εξελίσσεται, θα παράγει νέους υποψήφιους Top Boys που θα αμφισβητούν με αντίστοιχη υπεροψία το στάτους κβο των παλιών.

Το «Top Boy» πιστό στην παράδοση που υπηρετεί είναι ένα πρότυπο crime drama χαρακτήρων στο φόντο του οποίου ξεδιπλώνεται ένας μεγάλος κοινωνικός σχολιασμός για την φτώχεια και την εξαθλίωση της μαύρης κοινότητας που παρά τις επιμέρους, ατομικές ανελίξεις των μελών της παραμένει στον πάτο της κοινωνικής αλυσίδας και κυνηγιέται από ένα σύστημα που αφενός καταδικάζει την εγκληματική δραστηριότητα και αφετέρου σπρώχνει ένα σωρό κόσμο σε αυτή. Το «Top Boy» είναι περήφανο μέλος αυτής της παράδοσης.

Η 5η και τελευταία σεζόν βλέπεται σαν νερό, είναι ο ορισμός του binge watching. Είναι η τέλεια κορύφωση της εγκληματικής Οδύσσειας του Σάλι και του Ντουσέιν, δυο παιδών της πιάτσας που ποτέ δεν συνεννοήθηκαν ακριβώς μεταξύ τους και ταυτόχρονα, ποτέ δεν βρήκαν καλύτερους συντρόφους ο ένας από τον άλλο. Το αποκορύφωμα δυο διαδρομών τόσο μοναχικών και τόσο στενά συνδεδεμένων μεταξύ τους, η πλήρης επιβεβαίωση πως όσο Top Boy και αν γίνεις σε αυτό το παιχνίδι, όσο και αν γνωρίσεις την εθιστική απόλαυση να το εξουσιάζεις, στο τέλος υπόκεισαι και εσύ στους νομοτελειακούς, απαραβίαστους κανόνες του.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Το «Top Boy» είναι ένα γκανγκερικό έπος. Σπεύστε να το δείτε. Ειδικά οι οπαδοί του «The Wire».