Στο νο1 με την αξία της: Η ταινία με το πανέξυπνο σενάριο που έσπασε τον κανόνα της εβδομάδας στο Netflix

Αναπάντεχα όμορφη ταινία και πολύ αισιόδοξη

Όπως συμβαίνει με τον έρωτα, που (λένε ότι) εμφανίζεται εκεί που δεν τον περιμένεις, έτσι γίνεται και με τις όμορφες ταινίες. Αυτές που σου μένουν, είναι αυτές που δεν τις αναζήτησες, που δεν τις περίμενες. Και το μέχρι πρότινος Νο1 στο Netflix είναι μια πολύ όμορφη ταινία.

Έρωτας με την Πρώτη Ματιά. Love At First Sight. Ακούγοντας κανείς αυτόν τον τίτλο και βλέποντας το καστ, η προδιάθεσή του δεν είναι για ταινία που θα του αφήσει κάποιο αποτύπωμα. Η προσδοκία είναι στο μηδέν και η αίσθηση είναι πως θα δει μια χαζορομαντική κομεντί με ελάχιστο βάθος, τέρμα επιφανειακή, που θα περιγράφει ένα γλυκανάλατο happy end.

Να όμως που η δημιουργός της ταινίας, Βανέσα Κασγουίλ, έρχεται να μας εκπλήξει πολύ ευχάριστα, παίρνοντας κάτι κλισεδιάρικο και κάνοντας το με συγκεκριμένες προσθήκες, κάτι πολύ ιδιαίτερο τόσο σε αφήγηση όσο και σε πλοκή.

Ο Όλιβερ κι η Χάντλι συναντιούνται σε ένα αεροπλάνο που ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο. Ο Όλιβερ επιστρέφει μετά από μήνες παραμονής στις ΗΠΑ, η Χάντλι πηγαίνει για τον γάμο του πατέρα της, με τον οποίο οι σχέσεις τους έχουν χαλάσει, επειδή χώρισε με τη μητέρα της.

Η μοίρα τα φέρνει έτσι ώστε αυτοί οι δυο να γνωριστούν, να είναι δίπλα δίπλα σε μια πτήση πολλών ωρών και να ανταλλάξουν λεπτομέρειες που ανταλλάσσονται σε 3 ραντεβού τουλάχιστον. Όταν κατεβαίνουν από το αεροπλάνο, ο Όλιβερ πάει από το fast lane καθότι ντόπιος και η Χάντλι από τον διάδρομο των εκτός Ευρώπης.

Εκείνος της δίνει τον αριθμό του για να βρεθούν μετά τον έλεγχο. Όμως, η Χάντλι θα σπάσει την οθόνη του κινητού της, ενώ θα της τελειώσει και η μπαταρία.

Θα φύγουν από το αεροδρόμιο ξεχωριστά και το μόνο που θα ξέρουν ο ένας για τον άλλον, είναι ότι η Χάντλι θα βρίσκεται στις 12 το πρωί στον γάμο και μετά στις 4 θα πάει στη δεξίωση, ενώ ο Όλιβερ πάει στην κηδεία της μαμάς του.

Σημαντική λεπτομέρεια: η μαμά του δεν έχει πεθάνει. Είναι όμως καρκινοπαθής σε τελικό στάδιο και δεν θέλει να προσπαθήσει να επιμηκύνει μια ζωή ταλαιπωρίας για 1-2 χρόνια. Προτιμάει να φύγει με ψηλά το κεφάλι. Και γι’ αυτό κάνει την κηδεία της εν ζωή γιατί θέλει να ακούσει όσα ωραία έχουν να πουν για αυτή.

Ο Όλιβερ είναι ενοχλημένος με όλη αυτή την κατάσταση και κάποια στιγμή ξεσπάει. Κι όταν ξεσπάει, είναι όταν θα τον έχει βρει η Χάντλι. Εκεί θα νιώσουν ότι ίσως αυτό που πίστευαν ως έρωτα, ως πεπρωμένο, ήταν μια βιαστική εκτίμηση. Όμως, η καρδιά δεν κάνει τέτοια λάθη.

Το Love At First Sight έχει την πολύ ωραία σκέψη να προσθέσει στο σενάριο μια αφηγήτρια η οποία λειτουργεί σαν ένα αγγελάκι του έρωτα και εμφανίζεται με διάφορους χαρακτήρες στον διάβα των δύο πρωταγωνιστών, ώστε να διασφαλίσει ότι οι ατυχίες ή τα εμπόδια δεν θα σταματήσουν την επανένωσή τους μετά το αεροδρόμιο.

Είναι κάτι που ακούγεται απλό, αλλά η θεωρία από την πράξη απέχουν πάντοτε. Κι εδώ η πράξη επιβεβαιώνει την θεωρία, με αποτέλεσμα αυτή η πολύ όμορφη ρομαντική ταινία να ανταποκρίνεται και στο συναίσθημα και στην καλλιτεχνική απαίτηση που έχει η δημιουργία μιας ταινίας.

Είναι τόσο καλή ταινία που, παρά την έλλειψη χιούμορ, παρά το έντονο δράμα στις προσωπικές ιστορίες των δύο πρωταγωνιστών, δεν βαραίνει τον θεατή, ούτε προκαλείται έλλειψη γέλιου. Εναρμονίζεσαι κι απολαμβάνεις.

Μέχρι προχθές βρισκόταν στο Νο1 του Netflix, τώρα είναι στο Νο2, αλλά γρήγορα θα ανέβει ξανά στην κορυφή. Ό,τι αξίζει πραγματικά, μένει για πολύ στην κορυφή του Netflix και ξεπερνάει τον κανόνα της μιας βδομάδας.