Η υπόθεση πάει κάπως έτσι: «Έξι κεφάτοι νέοι, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες ζουν στην ίδια πολυκατοικία, έχουν τα ίδια στέκια και βιώνουν μαζί τα αισθηματικά, τα επαγγελματικά αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας νέος άνθρωπος στη σημερινή Αθήνα». Ώπα, μπάστα. Αθήνα; Μα στη Νέα Υόρκη δεν διαδραματιζόντουσαν τα Φιλαράκια;
Μπορεί να μην μιλάμε για τον θρύλο των κωμικών σειρών, ωστόσο κανένα λάθος δεν έχει γίνει στη διατύπωση. Απλά εν προκειμένω είχαμε να κάνουμε με (ακόμα) μία προσπάθεια της ελληνικής τηλεόρασης να αντιγράψει μια πετυχημένη συνταγή από το εξωτερικό. Το ημερολόγιο έγραφε 2000 και τα «Friends» ήταν ένας εν εξελίξει μύθος στο κομμάτι «σειρές», έχοντας ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό παγκοσμίως. Κάποιοι πίστεψαν πως αυτό θα ήταν αρκετό ώστε να πετύχει και μια ελληνική version της ιστορίας. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος…
Η σειρά αυτή, με τον εκ του αποτελέσματος και προφητικό τίτλο «Άνω Κάτω», προβλήθηκε μόνο για μια σεζόν από τον ΑΝΤ1. Ήταν ξεκάθαρα κόπια και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να μακροημερεύσει ούτε να μείνει ως ανάμνηση στο τηλεοπτικό κοινό. Ειδικά μάλιστα όταν είχε να κοντραριστεί με τέτοιο πρωτότυπο, άρτιο από όλες τις απόψεις.
Υπήρχαν ως και σκηνές που μεταφέρθηκαν αυτούσιες από τα original Friends, ενώ τα σκηνικά και η διακόσμηση είναι τόσο ίδια, αλλά και τόσο φτωχά στη σύγκριση, που σε πιάνει μια κάποια ντροπή και μόνο πού το βλέπεις, του στιλ «γιατί ρε παιδιά;»
Πρωταγωνιστούσαν οι Χρήστος Γιάνναρης, Μαρί Κωνσταντάτου (διάβαζε: Ρος και Ρέιτσελ), ο Χρήστος Πλαΐνης (aka Τζόι), η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, η Ευαγγελία Μουμούρη (δηλαδή Φοίβη και Μόνικα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) και ο Σταύρος Νικολαΐδης, που φρέσκος τότε από την επιτυχία που είχε ο ρόλος του ως Μιχαλάκης στα Εγκλήματα τόλμησε να παίξει τον «Τσάντλερ» – γιατί αυτό το wannabe εκπλήρωνε η παρουσία του στο σενάριο.
Από το ξεκίνημα κιόλας γίνεται σαφές πως έχουμε να κάνουμε με… λεβέντικη αντιγραφή. Η Μαρί Κωνσταντάτου (Ρέιτσελ) καταφτάνει μετά από πολλά χρόνια στην καφετέρια που συχνάζουν οι άλλοι (κάποιοι θα το έλεγαν και το Central Perk της Αθήνας…) για να τους ανακοινώσει ότι παντρεύεται. Ήταν συμμαθήτρια της Ευαγγελίας Μουμούρη (Μόνικα, για να μην ξεχνιόμαστε). Και το story ξετυλίγεται με ένα συνεχές déjà vu ως αίσθηση, παρά τα… σατανικά κόλπα των συντελεστών για «ξεκάρφωμα» ή τις τύψεις τους που δανείζονταν έτοιμο σενάριο.
Για παράδειγμα η γυναίκα του «Ρος» δεν τον χωρίζει επειδή ανακαλύπτει πως τελικά προτιμάει άτομα του ιδίου φύλου όπως στα αυθεντικά Φιλαράκια – «απλά» τον «κερατώνει» με αυτόν που επρόκειτο να γίνει σύζυγος της «Ρέιτσελ» – Μαρί Κωνσταντάτου. Ένα κοινό «κέρατο» μάλλον σε δένει πιο πολύ, σκέφτηκαν οι συντελεστές της σειράς…
Ο «Τσάντλερ» – Νικολαΐδης πάλι, στο 1ο επεισόδιο, μόλις έχει πάρει μια καλή νέα θέση που ονειρευόταν σε μεγάλο κανάλι, αλλά έχει ένα πρόβλημα: Του την πέφτει η αφεντικίνα του… Όπως «πέφτουλας» είναι ο σερβιτόρος του καφέ, «Τζόι» Πλαΐνης – δεν ήταν ηθοποιός όπως το alter ego του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Όλο αυτό δεν πήγε πάνω από μια σεζόν – και πολύ ήτανε μεταξύ μας. Προβλήθηκαν συνολικά 34 επεισόδια. Τα οποία μάλλον ούτε οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές (θέλουν να) θυμούνται πια…