Capernaum
Βρείτε μας στο

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Δεν μπαίνει έτσι απλά βαθμολογία 8,4 στο Imdb. Πρέπει να ‘ναι κάτι πολύ σπέσιαλ. Το «Καπερναούμ», παραγωγής 2018, αυτό ακριβώς συνιστά. Αν το έχετε δει, ξέρετε, και είμαστε σχεδόν σίγουροι πως θα θελήσετε αμέσως να πατήσετε το play μαθαίνοντας πως η ταινία ανέβηκε στο ERTflix και (θα) είναι διαθέσιμη ως την Κυριακή 25/2. Αν δεν το έχετε δει, μην το αργείτε. Μιλάμε για μια εμπειρία (τηλε)θέασης που κουβαλάς για καιρό στο μυαλό.

Το story καδράρει στη ζωή του 12χρονου Ζάιν στο Λίβανο. Ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία που καταθέτει μήνυση (!) εναντίον των ίδιων του των γονιών επειδή τον έφεραν στη ζωή και είναι αναγκασμένο να περνά τις μέρες του μέσα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση…

Η σκηνοθέτης Ναντίν Λαμπακί έζησε 4 χρόνια στη Βηρυτό κάνοντας από κοντά την έρευνα για την ταινία της. Αντλώντας πρώτη ύλη, μαθαίνοντας δίχως φίλτρα τι συμβαίνει.

Οι κριτικοί το έθαψαν, το κοινό το απογείωσε: Το ERTflix μόλις ανέβασε ένα καθαρό 8,4 στο Imdb

Μέσα από αυτήν την πορεία επέλεξε τους μη επαγγελματίες ηθοποιούς, που βλέπουμε επί της οθόνης. Ερασιτέχνες που όμως καταθέτουν εκπληκτικές ερμηνείες – ειδικά ο μικρός που πρωταγωνιστεί. Ενώ μας παρουσιάζεται με ωμότητα και δίχως ίχνος ωραιοποίησης ένας κόσμος που η αθωότητα απλώς δεν υπάρχει ως έννοια. Έχει πεθάνει προ πολλού.

Είναι ένα βαρύ και σκληρό φιλμ, με ντοκιμαντερίστικη λογική. Σε χτυπάει σαν σφαλιάρα με τη δύναμη των μηνυμάτων που κομίζει. Δεν είναι πως δεν έχεις ακούσει πως όλα αυτά συμβαίνουν. Όμως άλλο αυτό κι άλλο να τα βλέπεις έτσι, φόρα παρτίδα. Από τις περιπτώσεις που ο κινηματογράφος γίνεται ένα μάθημα ρεαλισμού. Για το πώς τα παιδιά πληρώνουν τα σφάλματα των ενηλίκων, για το πώς σε μερικά μη προνομιούχα μέρη του πλανήτη η ελπίδα είναι παντελώς απούσα.

Αρκετοί (Έλληνες) κριτικοί είχαν κατηγορήσει τότε την ταινία για λαϊκισμό, χειριστικότητα και συναισθηματικό εκβιασμό. Στύβουμε το μυαλό μας να δούμε τι πραγματικά μπορεί να μην τους άρεσε και άκρη δεν βγάζουμε πέρα από το ότι έπεσε ένα κουλτουρέ «σύρμα». Τι τους χάλασε; Ότι είναι υπερβολικά μελοδραματική; Μα αυτή ακριβώς είναι η αλήθεια. Μια κραυγή αγωνίας και θυμού.

κροκάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ρισκάραμε… σαλμονέλα: Τα γλυκό της παιδικής μας ηλικίας που πλέον κανείς δεν τολμά να δώσει στο παιδί του

Οι κριτικοί το έθαψαν, το κοινό το απογείωσε: Το ERTflix μόλις ανέβασε ένα καθαρό 8,4 στο Imdb

Κι ύστερα δεν ήταν όλοι οι κριτικοί στη γραμμή «θάψτε την». Ειδικά στο εξωτερικό. Εκεί το είδαν εντελώς αλλιώς το έργο: «Ετοιμάσου να εκστασιαστείς». «Ένα εκθαμβωτικό κινηματογραφικό έργο». «Ένα είδος κινηματογραφικού θαύματος που κάνει το μυαλό να τα χάνει». Κι αυτά ήταν μόνο μερικά από τα σχόλια για φιλμ που πήρε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Κανών και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Στο κάτω κατω της γραφής, ο κόσμος έχει δώσει την απάντησή του φέρνοντας την «Καπερναούμ» στη θέση που πραγματικά της αξίζει στο κινηματογραφικό σύμπαν. Κατατάσσοντάς την ως μία από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών. Το είπαμε, το ξαναλέμε, θα κάνετε χάρη στον εαυτό σας αν μπείτε στην πλατφόρμα του ERTflix και πατήσετε το play…