Famagusta Mega σειρά Κύπρος
Βρείτε μας στο

Για να είμαστε ειλικρινείς, η καλλιτεχνική (;) διαδρομή του Ανδρέα Γεωργίου και οι σειρές του μέχρι σήμερα, δεν μας έχουν ψήσει ιδιαίτερα να ασχοληθούμε. Το Famagusta παίζει να είναι η πρώτη του που μας ιντριγκάρει κάπως να την αναμένουμε.

Μετά το Μπρούσκο και το Τατουάζ, αλλά και τη Γη της Ελιάς που – ελπίζουμε – φέτος ολοκληρώνει την πορεία της, ο Ανδρέας Γεωργίου φέρνει το Famagusta, την αγγλική απόδοση για την Αμμόχωστο και τα δεδομένα που διαφοροποιούν το προσωπικό μας ενδιαφέρον για τη σειρά αυτή, παρόλο που μιλάμε για ένα βαρβάτο δράμα, είναι τα ακόλουθα:

1. Πρόκειται για ιστορικής υφής δράμα, για σχεδόν βιογραφική αποτύπωση της «Ευρωπαϊκής Χιλής». Το λέμε αυτό μιας και, όπως η νοτιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει αγνοούμενους κοντά 50 χρόνια μετά από την δικτατορία του Πινοσέτ, έτσι και η Κύπρος έχει αγνοούμενους, ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους, αλλά τα πτώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ. Κι ο Ανδρέας Γεωργίου αποφάσισε να δώσει φωνή σε αυτές τις υποθέσεις.

Είναι η πρώτη σειρά του Γεωργίου που έχει και ιστορικά στοιχεία, κατόπιν έρευνας που έγινε από τον Δημήτρη Τοκαρή.

2. Το καστ είναι ίσως το πιο λαμπερό που είχε ποτέ σε σειρά του ο Ανδρέας Γεωργίου και ένα καστ που είναι σχεδόν καθόλου συνυφασμένο με τις σαπουνόπερες που έχει κάνει ως τώρα. Χρήστος Λούλης, Γιάννης Μπέζος, Κοραλία Καράντη, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Γρηγόρης Βαλτινός, Αιμιλία Υψηλάντη, Βασιλική Τρουφάκου είναι ονόματα που φέρνουν με την διαδρομή και την ερμηνεία τους μια συγκεκριμένη προσέγγιση.

3. Έχει πολύ δουλεμένα στοιχεία πλαίσιωσης της αφήγησης, με τη μουσική και δη το τραγούδι τίτλων να κλέβει τις εντυπώσεις. Σε αυτό έχουν συμβάλλει ο συνθέτης Χρίστος Στυλιανού και η υπέροχη στιχουργός Ελένη Ζιώγα.

Η πλοκή

Ο μίτος του σεναρίου που υπογράφει η Βάνα Δημητρίου, αρχίζει να ξετυλίγεται γύρω από τον χαρακτήρα του Λούλη, ο οποίος υποδύεται έναν Έλληνα δημοσιογράφο που αποφασίζει να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για ένα διεθνές δίκτυο και πηγαίνει από το Λονδίνο στην Κύπρο για να κάνει έρευνα και συνεντεύξεις με πρόσωπα που έζησαν τα γεγονότα της εισβολής και την πορεία προς την ίδρυση ενός ψευδοκράτους, με τα κατεχόμενα εδάφη.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Σε αυτή του την έρευνα, θα βρεθεί μπροστά στο δικό του τραυματικό παρελθόν. Βλέπετε, οι γονείς του, σε ηλικία 17 και 19 ετών, έφυγαν τρέχοντας από την Κύπρο μετά την εισβολή, το μωρό τους χάθηκε, κατέληξε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στα χέρια άλλων. Η έρευνα αποκτά μια προσωπική οπτική και ένα προσωπικό κίνητρο που ενίοτε οδηγεί και σε αστοχίες και κινδύνους.

Η σειρά Famagusta γίνεται για τη συμπλήρωση 50 ετών από την εισβολή και, αφήνοντας στην άκρη το ιστορικό τραύμα, είναι σημαντικό πως δεν θα δούμε άλλη μια σχεδόν καθημερινή σειρά, αλλά θα υπάρχουν 24 επεισόδια, ήτοι 1 επεισόδιο την εβδομάδα ως το φινάλε της τηλεοπτικής σεζόν.