Leave the world behind netflix
Βρείτε μας στο

Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι, λέει το δημώδες και στην περίπτωση του Leave the World Behind που ανέβηκε την Παρασκευή στο Netflix, δε θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό.

Μόνο όμως όσον αφορά κάποιον που δεν έχει δει την ταινία, γιατί όταν τη δεις, τότε μεγαλώνεις με ευκολία το καλάθι σου και το φορτώνεις με κεράσια, το τιγκάρεις ενδεχομένως.

Ο Σαμ Ίσμαϊλ, ο δημιουργός του Mr. Robot, πήρε το ομότιτλο βιβλίο του Ρουμάαμ Άλαν, έκανε τις προσαρμογές του, ένωσε και τρεις υπέροχους ηθοποιούς, την Τζούλια Ρόμπερτς, τον Μαχέρσαλα Αλί και τον Ίθαν Χοκ, έβαλε και ολίγη από Κέβιν Μπέικον και έφτιαξε ένα θρίλερ που σε χαρακτηριστικά μας θύμισε πολύ το Bird Box με την Μπούλοκ του 2018.

Στο Leave the World Behind η ιστορία επικεντρώνεται στην οικογένεια της Αμάντα και του Κλέι, που έχουν δύο παιδιά, τον έφηβο Άρτσι και την 13χρονη Ρόζι, που είναι παθιασμένη με τα Φιλαράκια.

Οι 4 τους θα νοικιάσουν μια πολυτελέστατη έπαυλη στα προάστια της Νέας Υόρκης για να περάσουν το σαββατοκύριακό τους. Μόνο που θα αρχίσουν να συμβαίνουν διάφορα περίεργα. Πρώτα, θα δει η Αμάντα έναν τύπο να παίρνει προμήθειες με προϊόντα μακράς διάρκειας.

Δεύτερον, καθώς είναι στην παραλία, ένα υπερωκεάνιο, ένα πετρελαιοφόρο, θα κατευθυνθεί χωρίς σταματημό προς την ακτή και θα προσαράξει.

Τρίτον, μα πιο σημαντικό, θα πέσουν ξαφνικά όλες οι επικοινωνίες και δεν θα υπάρχει σήμα. Και μετά και τηλεόραση.

Εκεί είναι που θα τους χτυπήσει την πόρτα ο Τζι Έιτς με την κόρη του, τη Ρουθ. Είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και επειδή βρισκόταν σε μια εκδήλωση και είδε ότι στην πόλη έχουν κοπεί οι επικοινωνίες και δεν υπάρχει ρεύμα για να πάει στο σπίτι του στον 15ο όροφο εξηγεί πως ήταν ανάγκη, λόγω χτυπημένου ποδιού, να πάει στο σπίτι που είχε νοικιάσει για να περάσει το βράδυ με την κόρη του.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Καθώς δεν τον έχουν δει ποτέ, η Αμάντα αρνείται να μείνουν μαζί τους κι ας είναι το σπίτι τους. Τελικά, με την καλοσύνη του Κλέι, θα πειστεί. Όμως, ο Τζι Έιτς τους είπε ψέματα. Έχει άλλον λόγο, άλλη γνώση που τον οδήγησε με την κόρη του εκεί. Και στην πορεία, θα αναγκαστεί να τους τα αποκαλύψει όλα. Αλλά και να ανακαλύψουν μαζί περισσότερα, ενόσω ο κόσμος μοιάζει να καταρρέει.

Ελάφια τρέχουν φοβισμένα από δω κι από κει. Ροζ φλαμίνγκο προσγειώνονται στην πισίνα του σπιτιού για λίγη ηρεμία. Ένας εκκωφαντικός ήχος ακούγεται και κάνει τα Νάζγκουλ να μοιάζουν με συμφωνία του Μπετόβεν.

Σιγά σιγά, τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει ένα τεράστιο χακάρισμα σε δομές των ΗΠΑ που έχει ρίξει κάτω το δορυφορικό σήμα και τις επικοινωνίες. Δεν θα είναι όμως αυτή η πραγματικότητα.

Το Leave the World Behind στηρίζεται στην αμφιβολία και στο αόρατο, στο αόριστο, στο μη θεσπισμένο. Όπως εξελίσσεται, φτάνεις να πιστεύεις ότι είναι μια ταινία που θέλει να παρουσιάσει ξανά κακούς Άραβες ή Ρώσους που επιτίθενται στις ΗΠΑ, μετά ότι πρόκειται για sci-fi με εισβολή εξωγήινων, μετά για ταινία-μήνυμα για την κλιματική κρίση και τέλος κάτι άλλο.

Κι είναι όλα αυτά μαζί και ταυτόχρονα τίποτα. Η ασάφεια του εχθρού, το ότι δεν προσδιορίζεται μέχρι προς το τέλος, είναι που σε διατηρεί σε μια πνευματική εγρήγορση από την πρώτη στιγμή. Κι ενώ αναμένεις διαρκώς κάτι, αυτό δεν έρχεται.

Σε συνδυασμό με την ήρεμη, χωρίς υπερβολές κι εξάρσεις, ερμηνεία των ηθοποιών και σκηνές όπως αυτή με τα δεκάδες ελάφια, σε κάνουν να μπαίνεις σε ένα mood φόβου. Ένα ψυχολογικό θρίλερ ολκής, είναι τελικά το Leave the World Behind, κι ας τελειώνει με κάπως γλυκανάλατο τρόπο. Χωρίς happy end ή οριστικό τέλος όμως. Αφήνει τα πάντα στην κόψη του ξυραφιού.

Το Leave the World Behind είναι μάλλον το θρίλερ της χρονιάς. Έστω, για να μη φανούμε υπερβολικοί, όσον αφορά στις πλατφόρμες.