Κανείς δεν είναι έτοιμος γι’ αυτό που έρχεται: Το μπλοκμπάστερ που θα σαρώσει στα επόμενα Όσκαρ σχεδόν έφτασε (Vid)
Βρείτε μας στο

Υπήρξε για χρόνια το μεγάλο απωθημένο δεκάδων δημιουργών του Χόλιγουντ. Ο Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι επιχείρησε στα μέσα των 70s να το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη αλλά το όραμά του για ένα εξάωρο έπος ανάγκασε το στούντιο να ακυρώσει όπως-όπως την παραγωγή υπό τον φόβο πως ο παλαβός Μεξικάνος θα τους καταστρέψει οικονομικά. Τελικά, ο Γιοντορόφσκι, για να ξεδώσει κάπως έριξε όλη την όρεξη σε ένα κόμικ, το θρυλικό πλέον «Incal» ενώ από τα απόνερα του μπλοκαρισμένου του κινηματογραφικού σχεδίου, προέκυψε και το πρώτο «Star Wars».

Η δεύτερη μεγάλη προσπάθεια του Χόλιγουντ στέφθηκε με επιτυχία ως προς την υλοποίηση αλλά όχι και ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Το 1984, ο Ντέιβιντ Λιντς επιχείρησε να χωρέσει το ογκοδέστατο βιβλίο μέσα σε μόλις 2 ώρες και 17 λεπτά κινηματογραφικού χρόνου και αναμενόμενα η προσπάθεια πήγε άπατη και ο ίδιος ο Λιντς αποκύρηξε μετά βδελυγμίας κάθε άλλη προοπτική να παίξει μπάλα στο mainstream σινεμά. Η τρίτη και φαρμακερή φορά άνηκε στον Ντένις Βιλνέβ…

Μιλάμε φυσικά για το «Dune», το θρυλικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που κυκλοφόρησε το 1965 δια χειρός Φρανκ Χέμπερτ και αποτέλεσε την απαρχή για το ξεδίπλωμα ενός ολόκληρου σύμπαντος με 23 συνολικά βιβλία! Ενός σύμπαντος ωστόσο που όχι μόνο δεν μεταφέρθηκε ποτέ με διάρκεια στο σινεμά αλλά δεν έγινε εφικτό ούτε η πρώτη, η αφετηριακή και πιο εμβληματική ιστορία να γίνει (επιτυχημένη) ταινία.

Το αν τα κατάφερε αποτελεσματικά ο Βιλνέβ με το πρώτο μέρος του πρώτο μέρος του πρώτου βιβλίου το 2021, το οποίο πήρε το όνομα «Dune: Part One» (απόλυτα λογικά ο Βιλνέβ μπήκε στη λογική να το «σπάσει» σε δυο μέρη…) είναι μια μεγάλη συζήτηση. Η ταινία σίγουρα δίχασε: κάποιοι απογοητεύτηκαν και δήλωσαν πως δεν κατάφετε να πιάσει τη φιλοσοφία του βιβλίου, κάποιοι εκστασιάστηκαν και την θεώρησαν το απόλυτο αριστούργημα, άλλοι θεώρησαν πως υπήρξε άνιση και πως στο πρώτο μέρος της ο Βιλνέβ δεν τα πήγε πολύ καλά στον μετασχηματισμό της λογοτεχνικής αφήγησης σε κινηματογραφική αλλά στο δεύτερο μισό και αφού η ταινία ρόλαρε και επικράτησε για τα καλά το ύφος του Καναδού σκηνοθέτη, το φιλμ «απογειώθηκε»…

Σε κάθε περίπτωση, η αναμονή για το δεύτερο μέρος βρίσκεται ήδη στα ύψη. Η κυκλοφορία του τον Μάρτη του 2024 είμαι μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της επόμενης χρονιάς και το trailer που μόλις κυκλοφόρησε κάνει άπαντες να ανυπομονούν για να την έλευσή του!

Όπως αναφέρει η επίσημη σύνοψη της πλοκής: «Αυτή η συνέχεια της ταινίας θα εξερευνήσει το μυθικό ταξίδι του Paul Atreides (Σάλαμε), καθώς ενώνεται με την Chani (Ζεντάγια) και τους Fremen, ενώ βρίσκεται σε ένα πολεμικό μονοπάτι εκδίκησης ενάντια στους συνωμότες που κατέστρεψαν την οικογένειά του. Αντιμέτωπος με μια επιλογή ανάμεσα στον έρωτα της ζωής του και τη μοίρα του γνωστού σύμπαντος, προσπαθεί να αποτρέψει ένα τρομερό μέλλον που μόνο αυτός μπορεί να προβλέψει».

Με την ταινία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος του «Dune». Το αν θα γυριστεί σε ταινία και το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Children of Dune» θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα πετύχει εμπορικά η προσεχής ταινία. Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε να ζούμε σε έναν κόσμο που τα οράματα μεγάλων δημιουργών όπως ο Βιλνέβ δεν βρίσκονται σε τόσο άμεση εξάρτηση από τους ψυχρούς και υπολογιστικούς κανόνες της αγοράς. Αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε πέρα από το να σταυρώσουμε δάχτυλα και να ελπίζουμε το «Dune: Part Two» να σπάσει ταμεία.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

Χρειαζόμαστε άλλωστε στο σινεμά το τόσο γοητευτικό σύμπαν του Dune…