Γι’ αυτό είναι από τις καλύτερες όλων των εποχών: Η 5η σεζόν του Fargo έχει όσα λατρεύει κανείς σε μια σειρά
Βρείτε μας στο

Μετά τη 2η σεζόν του, πίσω στο 2016, το Fargo πέρασε μια κάμψη, σε βαθμό που φαινόταν ότι θα ολοκληρώσει την πορεία του. Η 3η σεζόν με τον ΜακΓκρέγκορ και η 4η με τον Κρις Ροκ, δεν ήταν για πέταμα, αλλά δεν ήταν και η πρώτη σεζόν με Μπίλι Μπομπ Θόρντον-Μάρτιν Φρίμαν.

Το καστ της 5ης σεζόν δεν προδιέθεται πως αυτή η κάμψη θα ολοκληρωθεί. Μπορεί ο Τζον Χαμ να ήταν κάποτε ο Ντον Ντρέιπερ, αλλά από τότε έχουν περάσει 10 χρόνια και δεν έχει δείξει κάπου ότι είναι για να πρωταγωνιστήσει. Η Τζούνο Τεμπλ ήταν φαινομενικά αταίριαστη, σε σχέση και με τον ρόλο της στο Ted Lasso. Η Τζένιφερ Τζέισον Λέι, έχει σπάνιες εμφανίσεις που να έμειναν στο μυαλό τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Η πράξη όμως είχε άλλα να δείξει και να ακυρώσει την προδιάθεση, την προκατάληψη, αν θέλετε.

Το Fargo εκτυλίσσεται στο 2019, στη Μινεζότα και τη Βόρεια Ντακότα, όπου το κουμάντο κάνει στα κρυφά η Λορέιν Λιόν, επικεφαλής μιας εταιρείας-κομπίνας που συγκεντρώνει τα έξοδα των ιδιωτών προς τις πολλές και, κυρίως, νεότευκτες τράπεζες. Η Λιόν θεωρείται σκύλα, σκληρή και είναι φόβος και τρόμος.

Κανείς όμως δεν έχει γνωρίσει τη Ντότι Λιον, τη νύφη της Λορέιν, παντρεμένη με τον ατσούμπαλο και αδέξιο γιο της, τον Γουέιν, που τον διατηρεί πλήρως ευνουχισμένο.

Γι’ αυτό είναι από τις καλύτερες όλων των εποχών: Η 5η σεζόν του Fargo έχει όσα λατρεύει κανείς σε μια σειρά

Η Ντότι μοιάζει με μια ήρεμη γυναίκα και μητέρα, με μια γυναίκα που έχει μάθει να κοιτάζει τη δουλειά της και να μην αποκαλυφθεί. Μέχρι που την απαγάγουν στο πρώτο κιόλας επεισόδιο δύο άντρες.

Αυτοί οι άντρες έχουν εντολή να τη φέρουν ενώπιον του σερίφη Ρόι Τίλμαν. Ο σερίφης είναι ο πρώην άντρας της Ντότι, που στην πραγματικότητα τη λένε Νέιντιν Τίλμαν και για περίπου 17 χρόνια κατάφερε να κρύψει το παρελθόν της, να σβήσει τα ίχνη της, να γίνει μια άλλη και να κοροϊδέψει την αδίστακτη και παμπόνηρη Λορέιν Λιόν.

κροκάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ρισκάραμε… σαλμονέλα: Τα γλυκό της παιδικής μας ηλικίας που πλέον κανείς δεν τολμά να δώσει στο παιδί του

Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα έρχεται να προστεθεί ένας απόκοσμος, σχεδόν μεταφυσικός τύπος, ένας πληρωμένος δολοφόνος ονόματι Όλι που έχει περάσει στη σφαίρα του απόλυτα παρανοϊκού, όντας ένας κλασικός χαρακτήρας Fargo, αντίστοιχος του Λόρνε Μάλβο που υποδύθηκε στην πρώτη σεζόν ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον και του Ινδιάνου Χάνζι Ντεντ που υποδύθηκε στη 2η σεζόν ο Ζαν ΜακΚλάρνον.

Ο Όλι είναι ο άνθρωπος που προσέλαβε ο Ρόι για να του την φέρει, αλλά έρχεται σε ρήξη με τον Ρόι και αυτονομείται και κυνηγάει την Ντότι/Νεϊντίν καθαρά για να εκδικηθεί που τον εξέθεσε και σκότωσε τον συνεργάτη του.

Fargo Cosmote TV

Στα πρώτα 5 επεισόδια που έχουν κυκλοφορήσει (μπορείς να δεις το Fargo στην πλατφόρμα της Cosmote TV), δεν έχουμε ακόμα τους ρυθμούς αιματοχυσίας που είχαν οι προηγούμενες σεζόν, αλλά υπάρχουν σκηνές που είναι ύψιστο δείγμα δράσης και αγωνίας, με τον χαρακτήρα του Όλι (Σαμ Σπρούελ) και με την ευχάριστη έκπληξη της Ντότι (Τζούνο Τεμπλ) να δημιουργούν ένα δίπολο γύρω από το οποίο εξελίσσεται η πιο μυστηριακή εκδοχή της πλοκής.

Η σεζόν σε αποζημιώνει με κάθε της σκηνή, ο Νόα Χόλι έχει κεντήσει στο χτίσιμο κάθε χαρακτήρα σεναριακά και καταθέτει τέτοια ποιότητα που οφείλει κανείς να του αναγνωρίσει, μετά από 5 σεζόν και 9 χρόνια, ότι είναι μια από τις καλύτερες πένες της τηλεόρασης στις ΗΠΑ.

Και μπορεί να αποτυπώσει ιδανικά το διεστραμμένο, το ανήθικο που τελικά έχει μια ηθική εκτός νόρμας, που καταργεί το κοινωνικό συμβόλαιο και δικαιολογεί την στρέβλωση της ανθρώπινης ψυχής.

Οι χαρακτήρες του απορρίπτουν το καθιερωμένο και επιτρέπουν σε όλα τα πρωτόγονα και βάναυσα της ανθρώπινης φύσης να πάρουν τον έλεγχο, δίχως να υποκρίνονται ηθικά. Ας επιστρέψουμε στη ζούγκλα. Αυτό είναι το Fargo και η 5η του σεζόν το αποτυπώνει με μια καλλιτεχνική πληθώρα.