Ακάλυπτος

Το πήρε πάνω του: Οι τρεις αλλαγές στον «Ακάλυπτο» που επέβαλε ο Καφετζόπουλος και απογείωσαν τη σειρά

Κάτι παραπάνω από το... κερασάκι στην τούρτα

Ένας από τους πιο αξέχαστους χαρακτήρες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης είναι αναμφισβήτητα ο «Ακάλυπτος». Ο Αντώνης Καφετζόπουλος έδωσε ρέστα. Ακόμα και τώρα όταν τον παρακολουθείς στη σειρά «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή», είτε έχεις ένα μόνιμο μειδίαμα είτε ξεκαρδίζεσαι.

Φυσικά τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν υπήρχε στο πλευρό του ο Γιώργος Παρτσαλάκης (λέγε με «Μάκη» ή «Τίγρη» ή «κτηνίατρο»). Ένας οδοντίατρος που δεν του έφταναν τα προβλήματά του, είχε και τον αχώριστο φίλο του να τον τρελαίνει και να του ζητάει δανεικά. Ας είναι καλά οι «πλάτες» που του έκανε στην εξωσυζυγική του σχέση με τη Μαρία Παπαλάμπρου («Νάνσυ»).

Η σκηνοθεσία του Αντώνη Τέμπου και το σενάριο του Λευτέρη Καπώνη γράφτηκαν στην ιστορία. Ο ΑΝΤ1 γνώρισε μεγάλες πιένες με τις τρεις σεζόν (1997-2000) και τα 106 επεισόδια (34, 37 και 35 αντίστοιχα). Από το soundtrack και μόνο, σου έφτιαχνε η διάθεση.

Και, βέβαια, μία σειρά που πρωταγωνίστησαν αιθέριες υπάρξεις της ελληνικής τηλεόρασης, αφού πέραν της προαναφερθείσας Μαρίας Παπαλάμπρου, υπήρχε η Μαρία Τζομπανάκη, η Ρένια Λουιζίδου, η Κωνσταντίνα Μιχαήλ και η Ασπασία Τζιτζικάκη.

Στο συγκεκριμένο θέμα, όμως, την παράσταση κλέβει ο «Ακάλυπτος», ο οποίος παρεμπιπτόντως έφερε το συγκεκριμένο παρατσούκλι επειδή δεν τακτοποιούσε ποτέ τα χρέη του. Σπαρταριστή η -εμμονική- επανάληψη των ονομάτων στους διαλόγους. «Μάκη μου», με συμπάθεια και ένα ηλίθιο, φρικαρισμένο χαμόγελο ο ένας, «Ανδρέα», με αυστηρό τόνο ο άλλος.

Και πώς να ξεχάσει κανείς αυτό το look που παρέπεμπε σε… εξωγήινο και όχι σε άνθρωπο. Ο ίδιος έχει αποκαλύψει σχετικά: «Πήγα την πρώτη μέρα στο γύρισμα, ζήτησα ζελέ και σήκωσα τα μαλλιά. Ο Αντώνης Τέμπος, ο σκηνοθέτης της σειράς, καθυστερούσε, δεν ήθελε να αρχίσει το γύρισμα. Τελικά του είπα “τι γίνεται, γιατί δεν ξεκινάμε κάποτε;”. Μου είπε “εγώ έτσι δεν σε βγάζω στην τηλεόραση με τα μαλλιά όρθια, είσαι άσχημος”. Το συζητήσαμε λίγο και του είπα ότι παίρνω την ευθύνη, το κρίμα στον λαιμό μου. Άμα δω ότι κάνουμε λάθος, κάναμε λάθος βρε αδερφέ, δεν χάλασε κι ο κόσμος».

Ο σεναριογράφος Λευτέρης Καπώνης, από την πλευρά του, έχει δηλώσει: «Την πρώτη μέρα που τον είδα στο γύρισμα, ήταν τρομαγμένη η μακιγιέζ, η ενδυματολόγος και η κομμώτρια με το μαλλί. Όταν τον είδα, με έπιασαν τα γέλια. Και του είπα “εντάξει, άμα πετύχει αυτό, μπράβο σου”. Και πέτυχε».

Αυτή ήταν η μία αλλαγή που ζήτησε ο Καφετζόπουλος και δικαιώθηκε. Η δεύτερη αφορούσε το στυλιστικό σκέλος. Κι όποιος δεν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται, ιδού τι έχει αποκαλύψει ο ίδιος: «Και το άλλο δράμα που είχαμε, ήταν με την Ελένη Πέτα, η οποία έκανε τα ρούχα. Ζήτησα γραβάτες με καρτούν. Δεν μου έφερνε, επέμενα, ώσπου μια μέρα ήρθε με δάκρυ -ας πούμε- έτοιμη να καταρρεύσει, λέγοντάς μου ότι την καταστρέφω γιατί είναι ντεμοντέ αυτές οι γραβάτες».

Αναμφίβολα, ήταν το… κερασάκι στην τούρτα εκείνες οι δύο προτάσεις του πρωταγωνιστή. Φυσικά, υπήρξε και μία ακόμη, όταν ακόμη η σειρά βρισκόταν στα σκαριά. Θα ήταν παράλειψη αν δεν γινόταν σχετική αναφορά.

«Μου πρότειναν αρχικά τον ρόλο που έκανε ο Γιώργος Παρτσαλάκης. Και τους είπα ότι μου φαίνεται αναμενόμενο να κάνω εγώ τον ρομαντικό οδοντίατρο κι ο Γιώργος τον πιο χύμα τύπο. Κι ότι πολύ ευχαρίστως θα έκανα τα ανάποδα, αν θέλανε. Το σκέφτηκαν κι είπαν “ναι”», έχει πει ο ίδιος.

Κατά τα φαινόμενα, λοιπόν, ο «Ακάλυπτος» δεν είχε πειθώ μόνο ως χαρακτήρας, αλλά και ως… Καφετζόπουλος.