Δεν είχε ιδέα: Το ψέμα με τον Μίστερ Μιγιάγκι του «Καράτε Κιντ» που φάγαμε αμάσητο όλοι

Ποιος θα πίστευε ότι ο σοφός δάσκαλος δεν είχε… μυρωδιά από καράτε;

Το «Καράτε Κιντ» περιέχει μια από τις πιο σκανδαλώδεις σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. Μια από τις φάσεις όπου ακόμα και η φράση «αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες» μοιάζει φτωχή να την περιγράψει. Ένα φινάλε που θα μπορούσες να το συναντήσεις και στο Bollywood εκτός από το Hollywood: Τον περιβόητο «γερανό», την πιο… αναμενόμενη (και παρόλα αυτά μη αντιμετωπίσιμη) κλωτσιά όλων των εποχών!

Κι όμως! Το μεγαλύτερο ψέμα στη σειρά ταινιών που λατρέψαμε ως πιτσιρικάδες (και όχι μόνο) δεν ήταν αυτό. Υπάρχει κάτι ακόμα πιο απίθανο. Ακόμα πιο δύσκολο να το πιστέψεις, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις ήδη: Ότι ο Μίστερ Μιγιάγκι, η αυθεντία των πολεμικών τεχνών, ο σοφός δάσκαλος του καράτε στην πραγματικότητα… δεν είχε ιδέα από καράτε!

Θα μπορούσες βέβαια να το έχεις συμπεράνει και από την ίδια την ταινία. Αν ήσουν καχύποπτος, θα σου φαινόταν λίγο αεριτζήδικες τακτικές όπως το περίφημο «wax on-wax off». Και αν ήσουν ακόμα πιο κακοπροαίρετος, θα το πήγαινες ακόμα παραπέρα: Θα έλεγες ότι ο πονηρός Γιαπωνέζος βρήκε έναν περίφημο τρόπο (και ένα δυνατό κορόιδο στο πρόσωπο του Ντάνιελ-σαν) για να γίνονται οι δουλειές του σπιτιού του και να πλένονται τα αμάξια του.

Όπως και να ‘χει όμως, είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι ο λατρεμένος Πατ Μορίτα (ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον ρόλο) ήταν… μυρωδιάς από καράτε! Και στις σκηνές όπου εμφανιζόταν ο ίδιος να εμπλέκεται σε μάχη, ντουμπλαριζόταν από έναν πραγματικό θρύλο των πολεμικών τεχνών: Τον παγκοσμίου φήμης, Φούμιο Ντεμούρα!

Ο Γιαπωνέζος σενσέι υπήρξε εμβληματική μορφή του καράτε: Ήταν κάτοχος 9 νταν, θεωρούταν ένας από τους πρώτους που το καθιέρωσαν στις ΗΠΑ και έγραψε δεκάδες άρθρα και βιβλία που έκαναν θραύση. Χαρακτηριστικότερο όλων το περίφημο «Nunchaku», που ενέπνευσε μορφές όπως οι Μπρους Λι, Τσακ Νόρις, Στίβεν Σιγκάλ και Ντολφ Λούντγκρεν!

Όταν επρόκειτο λοιπόν να γυριστεί το «Καράτε Κιντ» o Ντεμούρα ήταν η πρώτη επιλογή για να υποδυθεί τον Μίστερ Μιγιάγκι. Εξάλλου είχε παίξει ήδη σε ταινίες , με πρώτη το «The Island of Dr. Moreau»: Τότε που υπέγραψε συμβόλαιο χωρίς να προσέξει τις λεπτομέρειες και αργότερα ανακάλυψε ότι είχε δώσει τη συγκατάθεση του για μάχες οι οποίες θα περιελάμβαναν… λιοντάρια, τίγρεις και αρκούδες!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως θα χρειαζόταν να μιλάει αρκετά. Κι επειδή δεν είχε πολύ καλή γνώση των αγγλικών, θεώρησε ότι δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν τόσο σημαντικό ρόλο. Έτσι, εκείνος κατέληξε στα χέρια του Πατ Μορίτα: Ενός Αμερικανού, που απλά είχε καταγωγή από την Ιαπωνία και καλά-καλά δεν μιλούσε τη γλώσσα: Την προφορά που είχε στις ταινίες λέγεται πως την είχε… ξεπατικώσει από έναν θείο του!

Ωστόσο ο Μορίτα έβαλε μια προϋπόθεση: Θα έπαιζε τον ρόλο του Μίστερ Μιγιάγκι, μονάχα αν στις σκηνές που περιείχαν καράτε ντουμπλαριζόταν. Δεν ήταν διατεθειμένος να επιδείξει στην μεγάλη οθόνη μια τέχνη που χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να τελειοποιηθεί. Οπότε ο Μορίτα ανέλαβε το συγκεκριμένο κομμάτι: Έπαιζε αντ’ αυτού στις συγκεκριμένες σκηνές, ενώ τον βοηθούσε και με τη χορογραφία των κινήσεων.

 

Και εκ του αποτελέσματος το πράγμα δούλεψε τέλεια: Η ταινία έκανε τεράστια επιτυχία. Ο Μίστερ Μιγιάγκι έγινε μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του Hollywood. Ο Πατ Μορίτα προτάθηκε για Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου. Και ο Φούμιο Ντεμούρα (εκτός από το Hall of Fame του Παγκόσμιου Μουσείου Πολεμικών Τεχνών) κέρδισε αργότερα την αναγνώριση και σε αυτό το κομμάτι:

Χάρη στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε και προβλήθηκε από το Netflix για τη ζωή και τη δράση του. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο (που έλεγε την πλήρη αλήθεια για το πόσο μεγάλη επιρροή είχε στον ρόλο) «Ο αληθινός κύριος Μιγιάγκι»