Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και δες την: Η ταινία-αριστούργημα που στριμάρει στο Ertflix, σπάει όλα τα ρεκόρ θεάσεων

Μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, νέτα σκέτα

Η τέχνη έχει τον τρόπο της να μας προειδοποιεί, να εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα που καλά καλά δεν ξέρουμε πως έχουμε μέσα μας. Να μας συγκλονίζει. Το “Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb”, δοσμένο στα ελληνικά με τον άκρως πετυχημένο τίτλο “SOS Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα”, είναι ένα κινηματογραφικό αριστούργημα που καλύπτει κάθε «τικ» των ζητουμένων ενός θεατή. Και τι τύχη, το έχει το Ertflix στη λίστα του. Και τι πιο φυσιολογικό, σαρώνει σε views.

Από τις πρώτες κιόλας σκηνές, με εκείνη τη γραμματέα που σηκώνει το τηλέφωνο φορώντας μόνο τα εσώρουχά της, απαντώντας με τον πιο επαγγελματικό δυνατό τόνο για λογαριασμό του αφεντικού της, έχουμε την εισαγωγή σε ένα σουρεάλ σύμπαν που δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχουμε δει. Μια λογική του παραλόγου που η ταινία ισορροπεί με ακρίβεια ακροβάτη από το πρώτο ως το τελευταίο της λεπτό.

Το σενάριο κόβει σαν λεπίδι. Μια αντιπολεμική σάτιρα που ξεπερνάει τις καταστάσεις που περιγράφει που έχουν να κάνουν με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Γίνεται μια διαχρονική κραυγή για την μιλιταριστική παράνοια, την εξουσιομανία και την κατάχρηση της δύναμης. Δεν υπάρχει σημείο της ταινίας που να είναι περιττό, τα πάντα ρέουν με ασυγκράτητη ορμή, απίθανη ενέργεια.

Και σε κυρίαρχη ανάλυση, είναι φοβερό το πως κάτι τόσο σοβαρό, κάτι τόσο τρομακτικό όσο η απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, μπορεί να είναι τόσο αστείο. Ένα μαύρο χιούμορ ναι, αλλά δεν παύει να είναι ξεκαρδιστικό ανά σημεία. Γελάμε για να μην κλαίμε, βασικά…

Μια ταινία του 1966 παραμένει ακόμα και σήμερα πρωτοποριακή, επαναστατική. Γιατί την έχει δημιουργήσει το κοφτερό μυαλό του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, γιατί πρωταγωνιστεί ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών, ο Πίτερ Σέλερς δίνει ρέστα σε πολλαπλούς ρόλους, 3 συνολικά. Δεν μπορεί, ακόμα και η παροιμιώδης τελειομανία του Νέοϋορκεζου σκηνοθέτη θα πρέπει να έκανε στην άκρη κάμποσες φορές την ώρα των γυρισμάτων, ώστε να μην τιθασεύσει τον αυτοσχεδιασμό του Άγγλου κωμικού. Διά της σύνθεσης αυτής προέκυψε κάτι το μοναδικό.

Γενικώς το καστ είναι καταπληκτικό, γενικώς ως έργο (τέχνης) είναι αψεγάδιαστο. Το Ertflix θα έχει την ταινία για πολύ λίγο ακόμα. Την ερχόμενη Παρασκευή (25/10) κατεβαίνει από την πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης. Οπότε προβλέπουμε ότι ως τότε θα γίνει νέο ρεκόρ θεάσεων από κόσμο που θα σπεύσει να προλάβει, να το δει ή να το ξαναδεί – μια φορά δεν είναι αρκετή.

Ελπίζουμε να μην αργήσει η στιγμή που το Ertflix θα ξαναφέρει το SOS Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα στον κατάλογό του. Γιατί είναι μια ταινία που θα έπρεπε ακόμα και να διδάσκεται στα σχολεία, να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτή στο να την δει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται. Τόσα βαθιά, πανανθρώπινα και σημαντικά μηνύματα με τέτοιο αριστοτεχνικό τρόπο, αυτό πρέπει να επικοινωνείται στο μέγιστο βαθμό. Αδιαλείπτως.

Σας το λέμε λοιπόν με κάθε… τρόπο. Βάλτε Ertflix τώρα, σε λίγο, το συντομότερο δυνατό. Για μια ταινία που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, για μια από τις κορυφαίες δουλειές που γέννησε ποτέ η τέχνη του κινηματογράφου. Το 8,3 στο ImdB μας μοιάζει ως και λίγο…