«Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;»: Σε ποιον αναφερόταν ο Μπέζος στη θρυλική ατάκα που έγινε meme

Η πιο ιστορική από τις (πολλές) ερυθρόλευκες αναφορές του!

Ο Γιάννης Μπέζος είναι από τις πιο λατρεμένες φυσιογνωμίες της ελληνικής τηλεόρασης. Χωρίς ν’ αποτελεί βλασφημία, μπορείς να τον κατατάξεις στους κορυφαίους ηθοποιούς (όχι μόνο των τελευταίων γενιών, αλλά) συνολικά της ιστορίας. Εξάλλου το απόλυτο κριτήριο για το αν και πόσο πετυχημένος θεωρείται κάποιος στη βιομηχανία του θεάματος θα ‘ναι πάντα η αγάπη του κόσμου. Κι αυτήν ο Μπέζος την έχει εισπράξει με όλους τους ρόλους που έχει παίξει στη σπουδαία καριέρα του. Έστω κι αν «χρωματίστηκε» εξαρχής σε αθλητικό επίπεδο!

Σε αντίθεση με άλλους που άλλους που εμφανίζονταν ουδέτεροι για να μην έχουν κόστος σε δημοφιλία (και όντας ούτως ή άλλως χαρακτήρας που δύσκολα αγγίζεται από φτηνή κριτική) ο Μπέζος δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του στον Ολυμπιακό. Αντιθέτως, φρόντιζε μέσα απ’ όλες τις πετυχημένες σειρές του να το δηλώνει: Είτε για να «πικάρει» (με χιουμοριστικό πάντα τρόπο) τους αντιπάλους, είτε για να αυτο-τρολαριστεί με τη δική του ομάδα.

Τόσο λοιπόν ως Ζάχος Δόγκανος, όσο και ως σμήναρχος Κάκαλος, ως Αλέξανδρος Θεοτοκάτος και (κυρίως) ως Διονύσης Μαυροτσούκαλος, ο Μπέζος πέταγε συχνότατα ατάκες με αθλητικό περιεχόμενο. Εμφανιζόταν να ενημερώνεται για την πορεία του Ολυμπιακού, να κάνει καζούρα στους «αλλόθρησκους», να τσακώνεται με τους φίλους, τους συναδέλφους, ακόμα και με τη γυναίκα του για την μπάλα!

Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή στης «Ελλάδος τα παιδιά», όταν φώναζε μαζί με τους σμηνίτες συνθήματα και παρατηρώντας κάποιους να μη συμμετέχουν αναρωτήθηκε μήπως είναι «είναι Παναθηναϊκοί». Ο εκνευρισμός του όταν θέλησε να μάθει «πόσα γκολ έβαλε ο θρύλος» και εισέπραξε τη χορωδιακή απάντηση «έφαγε τρία».

Το ζωηρό ενδιαφέρον στο «Άκρως Οικογενειακόν» με το οποίο διάβασε την είδηση ότι «αλλάζει ώρα μετάδοσης η εκπομπή του Τάκη Τσουκαλά». Το όνειρο πως «ο Τζόρτζεβιτς έκανε ανταύγειες» και η οργή με Άγγλο φίλων των παιδιών του που γνώριζε τον Παναθηναϊκό και όχι τον Ολυμπιακό. Και φυσικά οι πάμπολλες αναφορές του ίδιου (αλλά και των υπόλοιπων πρωταγωνιστών) στο «Ευτυχισμένοι Μαζί».

Η… εξέδρα με τρομπέτα που έκανε έξω από το δωμάτιο του γιου του, τραγουδώντας τον ύμνο του Ολυμπιακού, για να τον εμψυχώσει ενώ ήταν μέσα με κοπέλα. Ο εκνευρισμός (ενώ είχε πέσει από τον Λυκαβηττό) και η οργισμένη απάντηση «μη λες αυτό το όνομα», όταν η Ελένη φώναξε «μας κατέστρεψε αυτός ο Μπλάνκο» μετά την τεσσάρα από την ΑΕΚ.

Ο μονόλογος «όχι, δεν με χάνετε. Θα γυρίσω στη γυναικούλα μου, στα παιδάκια μου, στην ομάδα μου, θα πάμε για πρωτάθλημα» και η απάντηση σε… σκύλο που γάβγισε: «Έχεις αντίρρηση, βαζελόσκυλο»;

Και φυσικά το μακελειό που πήγε να γίνει με τον αδερφικό του φίλο, Μάκη (στην κόντρα με τις καντίνες που είχαν στήσει έξω από το «Καραϊσκάκη»), όταν εκείνος φώναξε «γαύροι, ρουφιάνοι, κοτόπουλα με κράνη»!

Η πιο διάσημη ποδοσφαιρική ατάκα όμως του Γιάννη Μπέζου είναι άλλη. Και παρόλο που έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που την ξεστόμισε, παραμένει επίκαιρη. Έχουν κυκλοφορήσει λοιπόν εκατοντάδες memes με το περιβόητο «από πότε είναι αυτή η εφημερίδα». Έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγή έμπνευσης ή μέσο καζούρας για πολλά και διαφορετικά θέματα.

Ακόμα και ο Δημήτρης Κουτσούμπας την ξεπατίκωσε σε video του ΚΚΕ στο TikTok για να πανηγυρίσει (και ταυτόχρονα να τρολάρει τη ΔΑΠ) μετά τη νίκη της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές…

@twra_kke 📌Ο Δ. Κουτσούμπας σχολιάζει τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στο TikTok! 🔴40% η ΔΑΠ; Καλά, από πότε είναι αυτή η εφημερίδα; ‼️Hint: Ο Κ. Μητσοτάκης πήρε απάντηση από τους φοιτητές! #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ #κκε #kke #κνε #kne #φοργιου #φοργιουπειτζ #mpesfy #foryou #foryoupage #euelections2024 #ekloges #europeanunion #mitsotakis #koutsoumpas #οχι_στα_ιδιωτικα_πανεπιστημια #zari #marinasatti #dap #dapndfk #foititikizwh #foititria #fypシ゚ ♬ ZARI – Marina Satti

Αν και πολλοί λοιπόν την έχουν χρησιμοποιήσει (ή την έχουν επικαλεστεί) κατά καιρούς, δεν γνωρίζουν όλοι τον στόχο της συγκεκριμένης ατάκας. Τον λόγο και το πλαίσιο στο οποίο την πέταξε ο Μπέζος. Ούτε φυσικά ότι αποτελεί (μια ακόμα) «ερυθρόλευκη» αναφορά του με σκοπό να πικάρει τον αιώνιο αντίπαλο.

Γιατί η χαρακτηριστική έκπληξή του τη στιγμή που διαβάζει τα νέα της ημέρας είναι από το «Άκρως Οικογενειακόν» του ΑΝΤ1. Και το ιστορικό ερώτημα «από πότε είναι αυτή η εφημερίδα» οφείλεται στο τον τίτλο «ο Παναθηναϊκός πάει φέτος για πρωτάθλημα»!