Το φαινόμενο «Καζαντζίδης» δεν θα πάψει ποτέ να υφίσταται. Όσο υπάρχει ελληνισμός, θα υπάρχει και «Στελάρας». Η ταινία «Υπάρχω» φανερώνει του λόγου το αληθές. Η καλύτερη διαφήμιση παραμένει το στόμα με στόμα. Ιδίως όταν πρόκειται για μία από τις πιο θρυλικές μορφές του λαϊκού πολιτισμού.
Η βιογραφία του εμβληματικού τραγουδιστή εξελίχθηκε στην εμπορικότερη παραγωγή της χώρας από το 2007, βάζοντας πλώρη για να ξεπεράσει το «Ελ Γκρέκο» των 767.000 θεατών.
Έχει ήδη κόψει πάνω από 700.000 εισιτήρια (με μέση τιμή 7,5-8 ευρώ) και το καθαρό κέρδος από τις εισπράξεις υπολογίζεται πλέον κοντά στα 3.000.000 ευρώ.
Προφανώς έχει μπει στο Top 10 όλων των εποχών σε δημοφιλία και τώρα το ζητούμενο είναι αν θα «χτυπήσει» μία ταινία που κυκλοφόρησε το 2005, προκαλώντας κοσμοσυρροή στις αίθουσες.
Αφού τονιστεί ότι θα μεταφερθεί στην τηλεόραση, αρχικά στη συνδρομητική Cosmote TV και εν συνεχεία στο ελεύθερο STAR, αξίζει να γυρίσει ο χρόνος 20 χρόνια πίσω.
Τότε που όλη η Ελλάδα τραγουδούσε: «Πάνω στην τρέλα μου, πάνω στην αλητεία μου, ήρθε το γράμμα για να κάνω τη θητεία μου, ήρθε το γράμμα πως με πήρανε φαντάρο, κι ήταν λες κι είδα με τα μάτια μου τον χάρο». Σας λέει κάτι;
Στο σενάριο και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Περάκης. Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Γιάννης Τσιμιτσέλης, Γιώργος Σεϊταρίδης (ντεμπούτο), Βίκυ Καγιά (ντεμπούτο), Ιωάννης Παπαζήσης, Σωκράτης Πατσίκας (ντεμπούτο), Στέλιος Ξανθουδάκης (ντεμπούτο), Ορφέας Αυγουστίδης (ντεμπούτο), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Ρένος Χαραλαμπίδης, Αποστόλης Τότσικας και Κατερίνα Μπέη. Καλά καταλάβατε. «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίo». Το αντίστοιχο «Υπάρχω» της εποχής!
Ειδική μνεία στον αξέχαστο Τάκη Σπυριδάκη, τον εμβληματικό «Παναγιώτη Μπαλούρδο» της κλασικής ταινίας του 1984, ο οποίος έπαιξε και σε εκείνη του 2005, υποδυόμενος τον «λοχαγό Γιάννη».
Επίσης σε αμφότερες συμμετέχει ο Γιάννης Χατζηγιάννης, στην πρώτη ως «Πέτρος Σαββίδης» και στη δεύτερη ως «κ. Σαχτούρης».
Παρεμπιπτόντως, οι δύο παραγωγές, αν και επί της ουσίας ομώνυμες, παρά την αρχική διαφημιστική σύνδεση, δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους, πέραν του στρατιωτικού περιβάλλοντος.
Τα γυρίσματα έγιναν στην Κω, τη νησίδα Φονιάς Ευβοίας και την Αθήνα, ενώ η ταινία πραγματεύεται τα ευτράπελα της θητείας μιας ομάδας φαντάρων που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ελληνοτουρκική κρίση σε βραχονησίδα του Αιγαίου.
Το φιλμ, το οποίο κυκλοφόρησε και σε DVD τον Απρίλιο του 2006, ξεπέρασε πάρα πολύ γρήγορα το φράγμα του 1.000.000 εισιτηρίων, δείγμα της δημοφιλίας του.
Ανέκαθεν «πουλούσαν» οι παραγωγές, είτε στο σινεμά είτε στην τηλεόραση, που σχετίζονταν με στρατιωτική θεματολογία, ιδίως όταν ήταν κωμικής φύσεως.
Κατά μία διαδικτυακή πηγή, το «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίo» έκοψε 1.230.512 εισιτήρια και κατατάχτηκε δεύτερο στη λίστα των εμπορικότερων ελληνικών ταινιών όλων των εποχών.
Δεν είναι τυχαίο ότι δημιουργήθηκε άμεσα μία τηλεοπτική εκδοχή και, μετέπειτα, δύο ακόμη παραγωγές άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτήν.
Πρόκειται για το «Ι-4 Άι Φορ: Λούφα & Απαλλαγή», κυκλοφορίας 2008, καθώς επίσης το «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στη Στεριά», το οποίο «βγήκε» τρία χρόνια αργότερα.
Προφανώς ούτε καν προσέγγισαν την εμπορική επιτυχία της… μητρικής παραγωγής, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις. Εν αντιθέσει με το «Υπάρχω», το οποίο δεν περιλαμβάνει στρατιωτική θεματολογία, αλλά Στέλιο Καζαντζίδη. Κι αυτό είναι αρκετό από μόνο του για να αυξηθούν οι εισπράξεις, πέραν της καλής προσπάθειας που έχει γίνει σε όλους τους τομείς.