Μια μικρή συμβουλή, στο λέμε εξ αρχής να κάνεις τα κουμάντα σου: Πριν ξεκινήσεις το Απαραίτητο Φως στο Ertflix βεβαιώσου ότι έχεις χρόνο μπροστά σου, άπλα. Γιατί 4 επεισόδια (8 θα ‘ναι σύνολο) ανέβηκαν σε πρώτη φάση στην πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης, 4 επεισόδια θα δεις – το πλέον πιθανό. Οι μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν από τη σειρά επιβεβαιώθηκαν και όλοι μιλούν πλέον ανοιχτά για ένα από τα best of της τηλεοπτικής σεζόν.
Σε είχαμε προϊδεάσει εδώ στο Menshouse για το τι καλό μας έρχεται. Δεν είναι πως είχαμε κάποιο… μαντικό χάρισμα ή κάτι τέτοιο, είναι πως όλα τα στοιχεία που συναποτελούσαν την πρώτη ύλη ήταν άκρως υποσχόμενα. Το ομώνυμο πολύ καλό βιβλίο της Ντορίνας Παπαλιού ανέλαβαν να δουλέψουν σεναριακά για να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και η Κάτια Κισσονέργη – ISO ποιότητας. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Λάμπης Ζαρουτιάδης και τα βασικά κομμάτια του παζλ ήταν στη θέση τους.
Πάντα βέβαια περιμένεις να δεις πώς θα δέσει η ομάδα. Για Το Απαραίτητο Φως πήγαν κατ’ ευχήν και όλα τα άλλα και το λέμε ήδη, συνιστά ένα κερδισμένο στοίχημα. Με ένα σοφά επιλεγμένο καστ. Μαριάννα Πουρέγκα, Αναστάσης Ροϊλός, Δημήτρης Καπουράνης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Ευγενία Δημητροπούλου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος μεταξύ άλλων, ενώ φιλική συμμετοχή κάνουν οι Άλκης Κούρκουλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
Ανάμεσα σε δύο μεγάλες εποχές, ένα μεγάλο μυστήριο
Χρόνο η σειρά δεν χάνει για να μας καθοδηγήσει στο πού θα μας πάει. Στην πρώτη σκηνή, πριν καν πέσουν οι τίτλοι έναρξης, βλέπουμε μια γυναίκα (Λουίζ Χατζηλουκά) να οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα. Και πριν προλάβουμε να συνέλθουμε, ακολουθεί δεύτερο θανατικό. Ενός άνδρα (Νικηφόρος Λασκαράτος) σε μια εποχή πολύ πιο κοντινή στην τρέχουσα, το 2006 συγκεκριμένα. Ο τόνος δίνεται από νωρίς, αυτό το πέρα – δώθε στο χρόνο (θα) είναι η βασική αφηγηματική δομή.
Δύο θάνατοι για «έμπα», πέρα από μακάβριο, θα μπορούσες να το πεις κάπως κυνική προσέγγιση και… σπέσιαλ. Γίνεται περισσότερο καθώς από το 1ο επεισόδιο διαπιστώνουμε πως οι αποβιώσαντες ήταν μητέρα και γιος. Και πως ο βίαιος χαμός της πρώτης, νοσοκόμας επί Κατοχής, κρύβει ένα μεγάλο μυστήριο με ένα χαμένο έργο τέχνης, οικογενειακό κειμήλιο, να συνιστά το κλειδί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το τι συνέβη.
Πώς τα μαθαίνουμε όλα αυτά; Κατά βάση μέσα από την κόρη του Λασκαράτου, τη Λουίζα. Που είναι φτυστή η γιαγιά της – βασικά και τους 2 ρόλους υποδύεται η Μαριάννα Πουρέγκα. Σε μια συνειδητή σκηνοθετική επιλογή προκειμένου να ενισχυθεί η ταύτιση στα βιώματα και στο χαρακτήρα των δύο γυναικών – κι ας μην γνωρίστηκαν ποτέ μεταξύ τους, το μήλο βρήκε τρόπο να πέσει κάτω από τη μηλιά.
Η (εγγονή) Λουίζα, μεγαλώνοντας ως παιδί χωρισμένων γονιών, ήταν αρχικά πολύ κοντά με τον πατέρα της. Προϊόντος του χρόνου όμως, αποξενώθηκαν. Ξέχασαν να λένε «σ’ αγαπώ» ο ένας στον άλλον, να επικοινωνούν ουσιαστικά. Με λόγια που δεν ειπώθηκαν ποτέ, με συναισθήματα που καταχωνιάστηκαν χωρίς να εκφραστούν. Ο αιφνίδιος θάνατος του πατέρα της απελευθερώνει όλα όσα η Λουίζα κρατούσε μέσα της.
Έρωτας, αγάπη το Απαραίτητο Φως είναι μια σειρά που ξέρει πολύ καλά πού πατά
Κι εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο έτερος κομβικός παράγοντας της ιστορίας. Ο Πέτρος. «Ψυχογιός» του Νικηφόρου Λασκαράτου και συνεχιστής του δικηγορικού του γραφείου στο Κολωνάκι. Σε αυτόν εμπιστεύτηκε, λίγο πριν πεθάνει, τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει για το τι συνέβη στη μητέρα του. Ζητώντας του να τα κοινοποιήσει στην κόρη του. Αρχικά Πέτρος και Λουίζα δεν τα πάνε καθόλου καλά, αλλά φανταζόμαστε εξ αρχής πως συχνά τα μεγάλα μίση κρύβουν το ακριβώς αντίθετο ως κατάληξη… Γιατί ναι, ο έρωτας δεν είναι απλά και μόνο ένα στοιχείο της ιστορίας. Είναι όλη η ιστορία. Αυτός άλλωστε όρισε τι συνέβη τη δεκαετία του 1940 μεταξύ της Λουίζ και ενός Έλληνα φαντάρου (Δημήτρης Καπουράνης) και με αυτό ως αφετηρία και αιτία εξυφαίνονται τα υπόλοιπα.
Για μια ιστορία που κυλάει σαν νεράκι, ο ρυθμός και η ένταση είναι στο σημείο που πρέπει για να αποφεύγονται οι κοιλιές και να μην χάνεις στιγμή το ενδιαφέρον σου ως θεατής. Τα τοπία εναλλάσσονται, το time travel επίσης, ενώ έχει δοθεί τεράστια εποχή στο να αποδοθεί σωστά η ουσία και το περίγραμμα της κάθε εποχής. Η μουσική επένδυση είναι to the point, όλες οι ερμηνείες πολύ πάνω του μέσου όρου – μια χαρά, το είπαμε;
Ε, στο…. ξαναλέμε. Τα πρώτα 4 επεισόδια παίζει σοβαρά να τα δεις σερί στο Ertflix. Για το τίμιο, το σωστό το ωραίο το binge – watching καθώς η ελληνική μυθοπλασία μόλις απέκτησε ένα από τα κορυφαία της ορόσημα για τη φετινή τηλεοπτική σεζόν. ‘Η μήπως, πιο σωστά, των τελευταίων ετών; Οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου είναι σίγουρα ενθουσιώδεις και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους.