Κάπου στις αρχές της περασμένης εβδομάδας είναι που πήρε χαμπάρι ο κόσμος ότι το Netflix θα έφερνε από 1η Απριλίου ένα από τα λίγα κινηματογραφικά franchises του ελληνικού σινεμά. Δε συμβαίνει καθόλου συχνά να βλέπουμε μια ταινία να προκαλεί sequel, πολλώ δε και τρίτο μέρος. Με μια πρόχειρη σκέψη, έχει συμβεί από το Bachelor και δε μας έρχεται κανένα άλλο. Α, και Η Νήσος.
Το πιο χαρακτηριστικό όμως, που οδήγησε και σε σειρά που έγινε στην ΕΡΤ κάπου πριν 12-18-19 χρόνια, αν δε μας απατά η μνήμη μας, είναι το franchise του Λούφα Και Παραλλαγή, το οποίο ξεκίνησε στα 80s, το 1984 για την ακρίβεια, και 20 χρόνια μετά, ο Νίκος Περάκης το αναβίωσε και προσέφερε στο ελληνικό σινεμά την 2η πιο εμπορική ταινία του.
Μετά την Πολίτικη Κουζίνα του Μπουλμέτη, είναι το Λούφα Και Παραλλαγή: Σειρήνες Στο Αιγαίο, που κυκλοφόρησε το 2004 και ξεπέρασε τα 1.2 εκατομμύρια εισιτήρια, όντας και μια από τις πιο viral ελληνικές ταινίες.
Γιατί, είναι ένα κομμάτι το να πας καλά στα εισιτήρια και άλλο να μένεις στη μνήμη του κοινού. Για παράδειγμα, το Ένας Άλλος Κόσμος του Παπακαλιάτη πήγε καλύτερα σε εισιτήρια από το Αν, αλλά το Αν θυμόμαστε πιο έντονα. Η Ευτυχία ξεπέρασε τα 600.000 σε εισιτήρια, το Υπάρχω τα 850.000 εντός Ελλάδας, αλλά δεν πιστεύουμε πως σε 5-10 χρόνια θα το συζητάμε.
Αντιθέτως, η ταινία Αυστηρώς Κατάλληλο, με λιγότερο από 250.000 εισιτήρια, ή τα Φτηνά Τσιγάρα που ήταν εισπρακτική αποτυχία το 2000, έχουν αφήσει το σημάδι τους στους θεατές.
Το ίδιο ισχύει και για το πρώτο της σύγχρονης εποχής Λούφα Και Παραλλαγή, που βρίσκεται στο Νο3 του Netflix. Τόσο με το τραγούδι Πάνω Στην Τρέλα Μου που σάρωσε για αρκετά χρόνια και έχει γίνει hit στα λεγόμενα trash parties, όσο και με τις ατάκες, ιδίως του ρόλου του Ορφέα Αυγουστίδη, έγινε μια ταινία-ορόσημο για την ποπ κουλτούρα, όχι απλά μια ταινία.
Αν κυκλοφορούσε αυτή η ταινία σήμερα, το TikTok θα ήταν γεμάτο με βίντεο με lip sync από ατάκες και το τραγούδι.
3 χρόνια μετά, το Λούφα Και Απαλλαγή Ι-4, έδωσε κι αυτό ένα music hit, το Δεν Αντέχω, αλλά δεν άφησε κάτι με τις ατάκες του. Παρά το ότι το franchise έμοιαζε να πεθαίνει εκεί, έγινε και μια 3η ταινία, το Σειρήνες Στη Στεριά, το 2011, που αμφιβάλλουμε αν το θυμούνται και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.
Αυτή η τριάδα λοιπόν, μαζί με την πρώτη ταινία, ανέβηκαν την 1η Απριλίου στο Netflix και μέσα σε λίγες ώρες είχαν μπει στο top-10 ταινιών και μέχρι την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, είναι στις θέσεις 3-4-5-6.
Το στόρι του Σειρήνες στο Αιγάιο που είναι στο Νο3 του Netflix
Μια μικρή ομάδα φαντάρων από την Κω πηγαίνει στη βραχονησίδα Πίττα για να αναλάβει υπηρεσία φύλαξης. Τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου 2003 η τουρκική θαλαμηγός «Ege guzeli» (Ομορφιά του Αιγαίου) επιχειρεί να αποβιβάσει στην Πίττα τρεις ναυαγούς παράνομους μετανάστες, δύο άνδρες και μια εξάχρονη, τους οποίους περιέσωσε πλέοντας σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Εκτός από τον Τούρκο καπετάνιο κι έναν ναύτη, στο σκάφος επιβαίνουν δυο υποψήφιες και μία τέως εστεμμένη καλλονή, ένας ρεπόρτερ και ένας καμεραμάν του Bodrum TV, του τοπικού τουρκικού καναλιού που διοργανώνει τα ετήσια καλλιστεία στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού.
Η εξαμελής φρουρά του φυλακίου καταλαμβάνει το σκάφος και αναμένοντας άνωθεν διαταγές υποχρεώνει το πλήρωμα να αποβιβαστεί και να φιλοξενηθεί στην νησίδα.
Το βασικό premise της ταινίας, σε μια εποχή που βλέπαμε για πρώτη φορά τούρκικη σειρά στην τηλεόραση, τα Σύνορα Της Αγάπης, όπου η έχθρα Ελλήνων-Τούρκων συντηρείτο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα κι από αυτά που είδαμε το 2020 με τις Navtex του Ερντογάν, ήταν να αποδομήσει τα στερεότυπα που έχουμε για τους Τούρκους και να διαχωρίσει την πολιτική με τους ανθρώπους μέσα από τους φαντάρους-καρικατούρες.