Κολλάς από το 1ο λεπτό: Το Netflix πέτυχε διάνα με τη σειρά – σκάλωμα της χρονιάς

Άχαστο, ξεκάθαρα

Δεν σου συμβαίνει συχνά, γι’ αυτό και όταν το βιώνεις, το «σφιχταγκαλιάζεις» ως ιδέα, ως κατάσταση. Μια σειρά που από την πρώτη κιόλας σκηνή, το ξέρεις καλά, θα γίνει το νέο σου «βάζω τώρα το επόμενο επεισόδιο, δεν μπορώ να περιμένω». Το Dept. Q συνιστά το νέο «σκάλωμα» των συνδρομητών του Netflix και από όπου και αν το προσεγγίσεις, πρόκειται για κάτι το απολύτως δικαιολογημένο. Τηλεόραση στα καλύτερά της.

Είναι ακόμα ένα αστυνομικό νουάρ με πρωταγωνιστή έναν πανέξυπνο, αλλά βαθιά προβληματικό, ντετέκτιβ, αλλά και… δεν είναι (ακόμα ένα αστυνομικό νουάρ με πρωταγωνιστή έναν πανέξυπνο, αλλά βαθιά προβληματικό, ντετέκτιβ). Καθότι είναι παράλληλα και εντελώς διαφορετικό από το μέσο όρο, πολύ πιο πάνω ορθότερα. Με το επιβλητικό ντεκόρ του – σκοτεινά ελκυστικού – Εδιμβούργου να προσθέτει φουλ, αγαπάμε τους Σκωτσέζους έτσι όπως μιλάνε, έτσι όπως (μας) τα λένε.

Να τι θα δεις με το πού πατήσεις το play στο Netflix: Μέσα από την body cam ενός «ρούκι» αστυνομικού, μεταφερόμαστε στο Λιθ Παρκ, σε αυτό που ξεκάθαρα αποτελεί σκηνή εγκλήματος. Το μαχαίρι στο κεφάλι του θύματος το προδίδει. Κάπως έτσι γνωρίζουμε και τον ήρωα μας. Τον αρχιεπιθεωρητή Καρλ Μορκ. Δεν τον νοιάζει καθόλου να γίνει συμπαθής στους άλλους. Μαλώνει τον «νέο» για το πώς χειρίστηκε τα πράγματα, ενώ σχολιάζει με βρετανικό φλέγμα τα όσα συμβαίνουν, μαζί με τον επίσης παρόντα στη σκηνή του εγκλήματος, συνεργάτη του, Χάρντι. Και τότε έρχεται το «μπαμ». Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ένας μασκοφόρος μπαίνει στο χώρο και πυροβολεί τους τρεις αστυνομικούς…

Στην αμέσως επόμενη σκηνή, βλέπουμε πως ο Καρλ Μορκ επέζησε. Βρίσκεται σε κατάσταση μετα-τραυματικού σοκ, αλλά και σε άρνηση. Το καταλαβαίνουμε από τη συνεδρία του με μια ψυχολόγο. Ο κολλητός του φίλος έμεινε παραπληγικός μετά την επίθεση, ο νεαρός αστυνομικός έχασε τη ζωή του. Ο ίδιος παλεύει να συμφιλιωθεί με τις τύψεις και τις ενοχές που αισθάνεται επειδή βιάστηκε να μπει στη σκηνή του εγκλήματος, χωρίς να περιμένει ενισχύσεις και έπεσε σε ενέδρα. Ψάχνει επίσης μυστικά να ανακαλύψει το ποιος τον πυροβόλησε, αν και προφανώς δεν μπορεί να αναλάβει την υπόθεση, ασυμβίβαστο γαρ. Προς τους άλλους πάντως, συνεχίζει να είναι αυτό(ς) που ήταν και πριν το δυστυχές συμβάν: Αλαζόνας, γκρινιάρης, σαρκαστικός, ειρωνικός, ακοινώνητος, ναι, όλα αυτά τα «ωραία»…

Έλα όμως που είναι και πολύ καλός στη δουλειά του. Και η εκκεντρική διοικητής της Αστυνομίας, Μόιρα αυτόν σκέφτεται με τη μία όταν από το Υπουργείο της δίνουν κονδύλια για να φτιάξει ένα τμήμα που θα αναλαμβάνει να λύσει ανεξιχνίαστες υποθέσεις, θέλοντας έτσι να βελτιώσουν την αρνητική εικόνα που εκπέμπει η τοπική Αστυνομία στους πολίτες. Ο Καρλ αναλαμβάνει τη νέα του αποστολή, one man show αρχικά, μέχρι που του «φορτώνουν» για συνεργάτη τον Ακράμ Σαλίμ. Έναν Σύρο μετανάστη, πληροφορικάριος δηλώνει, αλλά από νωρίς καταλαβαίνουμε πως ο τύπος είναι (για) πολλά παραπάνω. Η πρώτη εκλεκτή προσθήκη στο νεοσύστατο Dept. Q, έπονται και άλλοι…

Στο παράλληλο με όλα αυτά, τρέχει μια άλλη ιστορία. Με πρωταγωνίστρια μια φιλόδοξη νεαρή εισαγγελέα, την Μέριτ Λίνγκαρντ, που δέχεται απειλές για τη ζωή της ενώ χάνει  μια θεωρητικά εύκολη υπόθεση στο δικαστήριο. Ζει μαζί με τον αδελφό της, ο οποίος αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα νοητικής υστέρησης, και τελευταία της εικόνα είναι να είναι μαζί του, σε ένα πλοίο. Ξάφνου πυροδοτείται μια ένταση μεταξύ τους, εκείνος την χτυπάει στο πρόσωπο και την βλέπουμε να φεύγει. Νομίζουμε αρχικά πως η ιστορία εξελίσσεται στο ίδιο χρονικό παράθυρο με αυτήν του αρχιεπιθεωρητή Μορκ, μέχρι που μαθαίνουμε πως η εισαγγελέας εξαφανίστηκε αμέσως μετά από αυτό το περιστατικό και μάλιστα έχουν περάσει και κάμποσα χρόνια από τότε. Όλο αυτό ήταν στην πραγματικότητα η γνωριμία μας με την πρώτη υπόθεση του Dept Q…

ΟΚ, είπαμε αρκετά περισσότερα από όσα θα θέλαμε για το νέο Νο1 του Netflix. Την κατανόησή σου ζητάμε, κυριάρχησε ο ενθουσιασμός για μια από τις τοπ σειρές που έχουν βγει τη φετινή σεζόν. Τα έχει όλα στο «όπως πρέπει». Σενάριο, χαρακτήρες, ατμόσφαιρα, στιλ, μυστήριο. Ο Μάθιου Γκουντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο «κεντάει» λες και γεννήθηκε γι΄αυτό ακριβώς το πράγμα. Ο σεναριογράφος/ σκηνοθέτης Σκοτ Φρανκ, δημιουργός της μεγάλης επιτυχίας του Netflix The Queen’s Gambit, καθοδηγεί με μαεστρία ακόμα ένα σουξέ. Η σειρά έχει 8,3 ως τώρα στο IMDb, κάτι που συνοψίζει απο μόνο του το πόσο πολλοί έχουν ήδη φάει σκάλωμα με το Dept. Q. Και αυτό είναι το σωστό.

Dept. Q: Δες το τρέιλερ της σειράς του Netflix: