Καλοκαίρι στην Ελλάδα: Σε ποιο νησί γυρίστηκε το «Έλα να γυμνωθούμε, ντάρλινγκ» του Ψάλτη που έκοψε 203.654 εισιτήρια

Το έχεις δει χίλιες φορές, αλλά ξέρεις ποιο είναι;

Είναι από τις ταινίες που ξεπερνούν τον ορισμό της «ένοχης απόλαυσης». Απ’ αυτές που δύσκολα θ’ αντισταθείς να μην τις (ξανα)δεις όποτε τις πετύχεις στο ζάπινγκ. Από τις κωμωδίες που ακόμα κι αν βασίζονται στο χιούμορ μιας άλλης εποχής, μπορεί να κοπιάρεις ακόμα και σήμερα ατάκες τους. Ποιος είναι αυτός που δεν γυρνάει αυτόματα (και νοσταλγικά) στα εφηβικά του χρόνια παρακολουθώντας το «Έλα να γυμνωθούμε, ντάρλινγκ»;

Μπορεί λοιπόν να ξέρεις τόσα καλά τους διαλόγους ώστε ν’ απαντάς εσύ σε κάποια από τις θρυλικές σκηνές του Στάθη Ψάλτη ή της Καίτης Φίνου, αλλά πιθανότατα δεν ξέρεις μια σημαντική παράμετρο της αξέχαστης ταινίας. Ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας της (ώστε να δέσει αρμονικά με το κόνσεπτ του greek kamaki): Το πού έγιναν τα γυρίσματα.

Οι εξωτερικές σκηνές της κωμωδίας, που έκανε πρεμιέρα στις 18 Οκτωβρίου 1984, έκοψε 203.654 εισιτήρια και κατετάγη 3η ανάμεσα σε 38 ταινίες εκείνης της σεζόν,  πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Και όλες τους γυρίστηκαν σε ένα από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά: Τη μαγευτική (όσο και διαχρονικά ειδυλλιακή) Ύδρα.

Εκεί βρίσκονταν τα γραφικά σοκάκια όπου οι τουρίστριες διεκδικούσαν μαζικά τον Στάθη. Το μαγευτικό τοπίο πίσω από τον Σταμάτη Γαρδέλη όταν τραγουδούσε στην Έφη Πίκουλα «come with me για να τη βρεις». Τα καταγάλανα νερά όπου κρύφτηκαν όταν τους τσάκωσαν να κάνουν μπανιστήρι σε παραλία γυμνιστών, με τον Ψάλτη να εξηγεί στον παπά ότι… μάθαινε μπάνιο στα καβούρια.

Και φυσικά το παραδοσιακό καφενείο που εμφανίζεται συχνότατα: Εκεί όπου ο αείμνηστος Σπύρος Καλογήρου (ως πατέρας του Στάθη) τον κυνηγούσε να δουλέψει «αντί να τρέχει με τις ξεβράκωτες» και εκείνος ρωτούσε τα αδέρφια της Ρένας Παγκράτη όταν παράγγελναν καφέ, αν τον θέλουν με… κιμά.

Μα πάνω απ’ όλα εκεί που γυρίστηκε μια από τις θρυλικές σκηνές της ταινίας με τους δυο βασικούς πρωταγωνιστές: Τον Ψάλτη να φλερτάρει τη Φίνου ως την «πρώτη μηχανοκίνητη γκόμενα», να νομίζει ότι τον βρίζει επειδή τον είπε old-fashioned και να απειλεί (όταν μαθαίνει πως «ο έτσι της» είναι στην Αθήνα) πως «ο Ντένης θα μας… θλάσει τα φρύδια».

Μάλιστα η ίδια η Καίτη Φίνου έχει μοιραστεί κάποιες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες των γυρισμάτων στο νησί. Με αφορμή λοιπόν κάποια από τις δεκάδες επαναλήψεις της ταινίας προ καιρού, έκανε μια ανάρτηση στο twitter όπου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σ’ ένα από τα γυρίσματα στην Ύδρα έχασα το πρώτο δελφίνι για το νησί (με πήρε ο ύπνος) και πήρα το επόμενο. Νεύρα ο Δαλιανίδης. Μου κρατούσε μούτρα και έκανε τις σκηνές μου τελευταίες. Με την ψυχή στο στόμα γύρισα για την παράσταση στο Δελφινάριο».

Απαντώντας, δε, σε κάποιες από τις εκατοντάδες ερωτήσεις που αναπόφευκτα δέχθηκε στη συνέχεια, αποκάλυψε κι άλλα μικρά tips από τα backstage. Όπως, για παράδειγμα, ότι η πολύχρωμη βαφή στο μαλλί για να υιοθετήσει το στιλ πανκ «έβγαινε πολύ δύσκολα στο λούσιμο». Ή ότι φυσικά και δεν οδηγούσε η ίδια τη μηχανή, αφού όπως εξήγησε παραστατικά «με ντουμπλάριζε ένας μπρατσαράς».