Ο Τζόκερ, ο ταξιτζής και οι άλλοι: Ταινίες που ενέπνευσαν εγκληματίες

Το Έτερος Εγώ έγινε η πηγή έμπνευσης για τον διαβόητο δολοφόνο που στοχοποιεί ταξιτζήδες και προστέθηκε σε μια σχετικά μεγάλη λίστα ταινιών που «όπλισαν» παρανομίες και εγκλήματα.

«Η ζωή και η μυθοπλασία είναι δυο δρόμοι παράλληλοι που δεν συναντιούνται ποτέ» λέει ο Σωτήρης Τσαφούλιας, σκηνοθέτης του Έτερος Εγώ, στην ανακοίνωση του για την απόσυρση της ταινίας. Μια από τις πιο άξιες ελληνικές ταινίες της χρονιάς, με υποψηφιότητες στα βραβεία κινηματογράφου, αποσύρεται από τις αίθουσες μέχρι νεωτέρας. Το γεγονός ότι αποτέλεσε με κάποιον παρανοϊκό τρόπο πηγή έμπνευσης για έναν κατά συρροή εγκληματία οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Ο «ταξιτζής» που αναζητά η αστυνομία είναι μια προσθήκη στις περιπτώσεις που ένας εγκληματίας εμπνεύστηκε από μια ταινία. Η λίστα είναι πολύ πιο μεγάλη απ’ ό,τι φανταζόμασταν, με την περίπτωση του Τζόκερ να είναι η πρώτη που έρχεται στο μυαλό.

Τζόκερ : Το περιστατικό του 2012 στον κινηματογράφο του Κολοράντο είναι το πιο προσπελάσιμο στη μνήμη. Αλλά πως θα ήταν δυνατόν ο τόσο έντονος Τζόκερ του Dark Knight, ο Τζόκερ του Νόλαν, μα πάνω απ΄όλα ο Τζόκερ του Χιθ Λέτζερ να έχει επηρεάσει μόνο έναν παράφρονα. Το 2010 ένας τύπος επιτέθηκε στον ξάδερφο του ντυμένος Τζόκερ, ενώ το 2009 μια μαθήτρια πλησίασε απειλητικά την καθηγήτρια της κρατώντας μια λεπίδα. Σημαντική λεπτομέρεια; Αυτή τη λεπίδα την είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει για να σκίσει τα χείλη της, ώστε το χαμόγελο να μοιάζει απόλυτα στον Τζόκερ.

Το Πρώτο Αίμα : Ήταν το 1982 όταν ο Σιλβέστερ Σταλόνε θέλησε να αποτυπώσει τα ψυχολογικά και πνευματικά κατάλοιπα του πολέμου στο Βιετνάμ, στους άντρες που πολέμησαν εκεί. Εκτός από την αποτύπωση όμως, προκάλεσε και μερικούς να αφήσουν το πειραγμένο τους μυαλό να ξεχυθεί. Ακόμα και κάποιοι που δεν είχαν πάει στον πόλεμο, άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς και εκείνη την δεκαετία υπήρχε μια πρωτοφανής έξαρση.

Ο Παρανοϊκός Εμπρηστής : Δεν ξέρω αν θυμάσαι στις Σαββατογεννημένες που η Μπία Μπέκου κυνηγούσε ως Βερόνικα Δεσύλλα έναν εμπρηστή; Όχι, η έμπνευση δεν προήλθε από εκεί. Ούτε είχαμε ένδειξη παράνοιας. Ήταν απλώς ένας φωστήρας που βλέποντας το Backdraft θέλησε να επιδείξει την ηρωική του διάσταση. Στην ταινία βλέπαμε μια ομάδα πυροσβεστών που προσπαθεί να διασώσει ανθρώπους από φλεγόμενα κτήρια. Ένας νεαρός στο Σικάγο ήθελε να βιώσει το συναίσθημα του να γίνεσαι ήρωας-σωτήρας.

Στην αρχή απλώς περίμενε να μάθει που υπάρχει φωτιά. Βαρέθηκε γρήγορα και είπε να παίξει διπλό ρόλο. Να βάλει την φωτιά εκείνος και στη συνέχεια να εμφανιστεί ως ήρωας και να τους σώσει όλους. Το έκανε μια φορά στο σπίτι των πεθερικών του, αλλά του χάλασαν το σχέδιο. Έσβησαν μόνοι τους τη φωτιά, γιατί εκείνος καθυστέρησε και τελικά πέρασε ένα διάστημα στις φυλακές.

Η Φωτιά στον θάλαμο : Το Money Train του 1995, με Χάρελσον-Σνάιπς-Λόπεζ είχε παραπάνω επιτυχία από αυτές που έδειχναν οι εισπράξεις. Κι αυτό γιατί η σκηνή που ο Κρις Κούπερ χύνει εύφλεκτο υγρό μέσα στον θάλαμο με την ταμία έδωσε ένα σαφές σχέδιο σε 8 εγκληματίες. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είχε ως αποτέλεσμα εγκαύματα σε ποσοστό 75% για έναν άτυχο υπάλληλο, που υπέκυψε μερικές εβδομάδες αργότερα.

The Town : Μπορεί ο Μπεν Άφλεκ να μην έχει πάρει Όσκαρ ως ηθοποιός στην καριέρα του, αλλά έχει κάτι να παινεύεται. Η ταινία του 2010 όπου έπαιξε με την Μπλέικ Λάιβλι και τον Ζερεμί Ρενέ πήρε σάρκα και οστά από μια συμμορία της Νέας Υόρκης. Η εν λόγω συμμορία έκανε γύρω στις 62 ληστείες σε όλη την πόλη εφαρμόζοντας τεχνικές που είδαν στο The Town. Το μόνο που δεν πήραν από το στόρι ήταν το σύνδρομο της Στοκχόλμης.

American Psycho : Τα παιδιά είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε αυτά που βλέπουν, οπότε τα πεπραγμένα του 14χρονου Μάικλ Ερνάντεζ ήρθαν φυσιολογικά. Αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο για την δολοφονία του συμμαθητή του. Ήταν το 2004 όταν συνέβη και ο ίδιος στην ομολογία του είχε παραδεχτεί τις επιρροές του. Κυρίως η ταινία με τον Μπέιλ, με τη Σιωπή των Αμνών να έχει ένα μικρότερο μερίδιο.

Κουρδιστό Πορτοκάλι : Αν δεν γινόταν ξεπατίκωτουρα και το έπος του Κιούμπρικ, τότε ποια ταινία θα γινόταν; Η φιγούρα του Άλεξ λειτούργησε σαν τον Ζερόμ στη σειρά Gotham. Βρήκε πάμπολλους μιμητές. Ένας από αυτούς ο Τζον Ρίκετς που επιτέθηκε σε μια συνάδελφο του σε ένα εταιρικό πάρτι. Εννοείται πως για μια εποχή υπήρξε σαφής απαγόρευση προβολής της ταινίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.